Fener gol yemezse

Bu sezonun en çok maç(50) yapan ekibi F.Bahçe’nin önünde garanti oynayacağı 11 maç daha var. Bu sayı Kupa’da Eskişehirspor’u elerse final, Lazio’yu geçerse yarı final ile daha da artacak. Yani 61’in üzerinde maç. Ne var bunda demeyin! Bu sayı sadece Türkiye standartlarının üstünde değil, Avrupa standartlarının zirvesine yakın bir sayı. G.Saray’ın toplam 47 görünüyor, inşallah onlarda 50’yi geçer. Türkiye liglerinde 36 maç ortalaması düşünülürse F.Bahçe’nin başardığı işin büyüklüğü net bir şekilde ortaya konabilir. Bunları neden yazdım; çünkü Türkiye’de teknik adamlar genelde sezon hazırlıklarını planlarken maç sayılarını en fazla 40-45 arası olarak varsayarlar.

Üç cephede mücadele veren F.Bahçe lig’de kalan 7 haftada Galatasaray ve Eskişehirspor (47) dışında neredeyse rakiplerinin iki katına yakın maç oynamış. Takım olarak çok iyi bir sezon geçirirken daha da iyiye gidiyor. Küme düşmeme mücadelesinin de son yıllarda görülmemiş bir biçim alması sürprizlerin her zaman olabileceğini düşündürüyor. Ben F.Bahçe’nin bu türden bir sürpriz yaşayacağını düşünmüyorum. F.Bahçe bir ay içinde 5’i lig, 2’si Avrupa, 2’si de Türkiye Kupası olmak üzere 9 maç yapacak. Bu da 3 günde bir maç demektir. Zorlanırlar mı?  Bana göre çoktan bu tempoya alıştılar. Rakamları o yüzden yazdım. Ara transferler doğru ve isabetli olunca eksikler çok sırıtmıyor. Takım oyunu önemli. Ancak bireysel yeteneklere de her zaman saygı şart. Bazı oyuncular bu özellikleriyle diğer arkadaşlarının da performans ve isteğini artırıyor. Bu açıdan bakınca bu akşam Kuyt, Webo ve Sow’a nazar değmesin demek lazım.

Avrupa’da son 8’e kalan takımlar kendilerini en iyi şekilde ispatlamış olmanın sonucu orada bulunuyor. Kimsenin seçme şansı yok. Kura bu. Lazio’da 46 maç oynamış. Fenerbahçe’ye yakın bir performans sergilemiş. Yani iki denk takım. Anlatmaya gerek yok tipik bir İtalyan takımı. Bireysel yetenekli oyunculara sahip, taktik uygulamada başarılı bir ekip üstelik, disiplinli. Kolay olmayacağı kesin. Tek endişem Fenerbahçe’nin oyun disiplininden kopması ve panik yapması. İlk maç atmosferi bizden yana, onlar böyle ateşli taraftara alışkın olsa da Kadıköy’ün farklı olduğunu hissedeceklerdir. Üstelik İtalya’daki rövanş seyircisiz ve öncesinde Roma derbisi var. Bu onları yıpratır. Gol yemeden biten bir maç bizim için avantajdır. Rakamlar yalan söylemez ama en iyi yalanlar rakamlarla söylenir. Tabii ki içimden geçen F.Bahçe’nin turu geçmesi. Lig’de G.Saray ile oynayacakları maçı finale çevirmek isteyen bir takım, Lazio maçına konsantre olmakta zorlanmayacaktır. Artık her maç final.

Üç kupadan hangisini tercih edersiniz diye Fenerbahçeli’ye sorsanız sorun cevap ‘üçü de’ olacaktır. “Eldeki bir kuş daldaki iki kuştan iyidir” Eldeki kuş hangisi onu bir bilsek, rahatlayacağız ama...