Fener istedi, Chelsea aldı

Aykut takımın başına döndü, kanaatimce de iyi oldu. Başkan Aziz Yıldırım geçenlerde şampiyonluğun çok önemli olduğunu ifade etti.

Başkan’ın bu görüşüne ancak kısmen katılabiliyorum zira Avrupa’dan kupa getirmek artık bizim için Süper Lig şampiyonluğundan çok ama çok daha önemli.

2012-2013 sezonunda, çok da gecikmeli olarak, hedef mutlaka bu olmalı.

Bu hedefe ulaşmak için de çok iyi futbol, çok iyi futbol için de çok ama çok iyi futbolcu gerekiyor. Mevcut kadronun ise bu temel şartı, Avrupa'dan kupa getirmek için gerekli şartı yerine getirdiğine ilişkin tereddütler var. “Fenerbahçe istedi, Chelsea aldı” başlıklı haberi geçenlerde bir gazetede okudum.

“Adı Fenerbahçe ile de anılan Newcastle'ın golcü futbolcusu Demba Ba, Premier Ligin güçlü ekibi Chelsea'ye transfer oldu” haber başlığı böyle idi.

Demba Ba Senegalli bir futbolcu ve Avrupa’nın en güçlü ekiplerinden Chelsea’ye Newcastle’dan transfer oluyor; haftada da 70 bin pound ücret alacakmış

Haftada 70 bin pound ise, senede, tatiller hariç, yaklaşık 2,5 milyon avro ediyor. Burada karşımıza iki mesele çıkıyor. Birincisi, Chelsea ciddi bir marka ama yine de Fener’in tercih edilir bir takım, bir marka olması gerekiyor ama Başkan’ının hükümlü olduğu bir takım yabancı yıldızlara nasıl itimat telkin eder bilemiyorum doğrusu.

İkinci nokta ise parasal bir konu; Chelsea gibi bir dünya devinin aldığı futbolcunun parası bizim kim olduğu belirsiz futbolculara verdiğimiz paradan daha düşük.

Fener en kısa vadede parasal ilişkilerini tümüyle saydamlaştırmak zorunda; mali yapıda, kulüpdeki mevcut ikili yapı nedeniyle İMKB dahi bu saydamlığı tam olarak sağlıyamıyor.

Senegalli Demba Be bu yazıda kullanmak istediğim bir sembol.

Önemli olan, bizi Avrupa kupalarına taşıyacak şey, Chelsea’nin göz diktiği futbolcuyu renklerimize katabilecek bir marka olmak.

Mesela, bienvenu bize gelirken Avrupa'da acaba hangi takımlarla rekabet ederek bu müthiş (!) oyuncuyu almış idik? Bu sorunun cevabı çok soruna ışık tutabilir.