Fenerbahçe, G.Saray’dan üstün!


Az hasarla atlattığımız dünya derbimizden sonra psikolojik üstünlük tartışması kucağımıza konuverdi. Derbi öncesi yazımda “G.Saray psikolojik olarak üstün durumda”ifadelerini kullanmış, ön analiz yaparken “İçinizi karartım”demiştim. Haliç Üniversitesi’nin düzenlediği 11. Geleneksel Türkiye Spor Adamları Ödül töreninde konuşan FB’li eski futbolcu Atkinson’ın  “Aykut Hoca kendine ait özel bir stil geliştirmiş. Defans hiç ileri çıkmıyor ve yardımcı olmuyor. FB’nin kalbini koyarak oynadığını düşünmüyorum” özleri durumu çok güzel özetliyor. M. Fernandes ise “İspanya’da, Portekiz’de pasa dayalı futbol oynanıyor. Türkiye’de kafa yerine daha çok kalple oynanıyor. Tamamen mücadele var ve çok aşırı mücadele var” diyerek farklılıkları ortaya koydu. yerine kalple oynamak iyi bir şey mi onu da çözemedim. doğru dürüst pozisyon olmadığı gibi ne kalple oynayan ne de aşırı mücadele eden birini görmedik. Türkiye’de nasıl bir futbol oynanıyor. Bilen beri gelsin.


Ortada futbol adına bir şey olmayınca konu geliyor “Psikolojik üstünlüğe”.  F.Bahçe Kadıköy’de oynanacak her maçta G.Saray’dan psikolojik olarak açık ara üstündür. Bunu tartışmaya açarsak pek anlamlı olmamakla birlikte, psikolojik durum zirvedeki konuma, takımların son durumuna, taraftar faktörüne göre değişkenlik gösterir.


Bir gerçek de var ki Aykut Kocaman F.Bahçe tarihinde derbilerde takımı bu kadar korkak ve etkisiz oynatan tek hocadır. Atkinson’ın “Benim zamanımda Brezilyalı Teknik Direktör vardı çok eğlenceli futbol oynuyorduk” sözleri F.Bahçe’de Aykut Kocaman ile bunun sonunun geldiğini, saldıran, göze hitap eden, taraftarı coşturan bir futbolun hayal olduğu gerçeğini de ortaya çıkarıyor. Bu kadar kötü futbola, bu kadar büyük destek orantısızdır. Yakında tribünler patlar gibime geliyor.


Fatih Terim farklı mı? Geçen sezon zaman zaman örneklerini izlediğimiz total futboldan eser yok ama o en azından takımın menfaatleri için garantiye oynuyor.


Uzun süredir suskun olan Aziz Yıldırım  “Darağacında olsak bile son sözümüz Fenerbahçe” diyerek tekrar ekranlara döndü. A.Yıldırım’ın F.Bahçe için yaptığı çok büyük işler vardır. 3 Temmuz süreci gerçekten F.Bahçe’nin önlenemeyen yükselişini durma noktasına getirmiştir. Yıldırım “Psikolojik üstünlüğün G.Saray’a geçmesi için G.Saray’ın bizi 6-0 yenmesi gerekiyor. Ben iddia ediyorum Mayıs ayında G.Saray ile stadımızda oynayacağımız maç ile bir 10 yıllık süreç daha başlayacak” dedi. Aman bu süreç futbolla dolu olsun. Gerisi  “laf-ı güzaf