Fenerbahçe havuzu bozabilir mi?

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, kulübünün yayın gelirlerini düşük buluyor. Yıldırım’ın iddiası şu an havuzdan 35 milyon dolar alan Fenerbahçe’nin havuz bozulsa, tek başına yayın geliri olarak 125 ila 150 milyon dolar arasında bir para alacağı...

Mümkün mü böyle bir rakamın ödenmesi acaba? Fenerbahçe şu an Avrupa kupalarında yok ama olsa da fark etmez, UEFA’nın da havuzu var ve dışına çıkamazsınız. Yani o parayı verecek olan Avrupa kupalarında oynanacak maçları yayınlayamaz... Geriye ne kaldı? Fenerbahçe’nin kendi sahasında oynayacağı 17 lig maçı, bir de yine paket olarak ihale edilen Türkiye Kupası maçları. Yani istenen fiyattan önce neyin satışa çıkarıldığını iyi anlamamız lazım... 

***

Aziz Yıldırım diyor ki “2010 yılında 125 milyon dolar verdiler”.

Diyelim ki gerçekten böyle bir öneri geldi, o zaman dolar kuru 1,55’ti, şimdi 2.30. Reklam lira üzerinden satıldığına göre, kur farkı zaten rakamı aşağıya çeker. Daha önemlisi futboldan ciddi bir para çıkışı var.

2010 yılında Fenerbahçe’ye reklam vermek isteyen onlarca şirket vardı, bugün Fenerbahçe’nin forma reklamı yok, Galatasaray iki firmaya ve eskiye oranla çok daha ucuza forma reklamını sattı.  Seyircide de durum farklı değil...  2010 yılında millet kombine almak için torpil arardı şimdi kombine satışları da aşağıda. Dolayısıyla futbol ekonomisinin geriye gittiği bir dönemde 2010 yılında önerilen parayı bulmak mümkün değil.

***

Bugün Federasyon payı ve vergiler dahil yıllık naklen yayın bedeli olarak 450 milyon dolar seviyesinde bir para ödüyor Digiturk.

Fenerbahçe reyting olarak lokomotif takım, bunun itiraz edilecek yanı yok.

Lokomotif olup, pastanın 10’da birinden daha azına tekabül eden 35 milyon doları kabul etmek elbette konuşulmalıdır ama işin başka bir tarafı daha var.

Ne Aziz Yıldırım ne de bir başkası şu an havuz sistemini bozamaz zira ortada bir kanun var. Kanun diyor ki, lig maçlarının yayını havuz esasına göre yapılır ve pazarlama yetkisi de Türkiye Futbol Federasyonu’nundur.

Eğer Aziz Yıldırım aksi bir adım atmaya kalkarsa, yasaya göre ,Fenerbahçe küme düşer, kendisi hakkında da ceza davası açılır. Peki bunları bile bile neden böyle bir çıkış yapıyor Fenerbahçe Başkanı? Aslında ihale süreci yaklaştıkça bu tür açıklamaları yapmak biraz alışkanlık haline geldi.

Olan biteni biraz da böyle okumak lazım...