AK Parti’nin seçim zaferi, hiç þüphe yok, Türkiye’nin arka bahçesinde (IKBY-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) yaþanan sorunlarýn giderilmesinde hayýrlý sonuçlara yol açacaktýr.
Seçimler, siyasi belirsizlikleri ortadan kaldýrdý. AK Parti 2019 yýlýna kadar Türkiye’yi tek baþýna yönetecek. Oysa, seçim sonuçlarýna yönelik beklentiler, dünyada ve Ortadoðu’dan bakýldýðýnda, AK Parti’ye tek baþýna bir iktidar þansý tanýmýyor, hem bizim hem dünya medyasýnýn yarattýðý algýlar nedeniyle AK Parti’nin dýþýnda kalacaðý bir koalisyon hükümeti formülüne dayanýyordu.
Batýlý güçler, HDP’nin, AK Parti’nin oylarýný biraz daha aþaðý çekip, iktidar þansýný yok edeceðini hatta ‘Sultan’ Selahattin Eyyubi olarak tanýmladýklarý Erdoðan’ýn HDP eliyle iktidardan düþürüleceðine inanýyorlardý.
***
Erbil hükümetinde yer alan partilerden GORAN ve KYB de bu fikri paylaþan partiler oldular. Her iki parti, Haziran seçimlerinden baþlayarak, KDP ve Lideri Mesut Barzani’ye karþý yürüttükleri mücadeleyi, Ýranlýlar ve PKK’nýn katkýlarýyla daha da sertleþtirdiler.
Mesut Barzani’yi baþkan yaptýrmayacaðýz, Kürdistan Erbil’den yönetilemez (Kantonlara bölünüp yönetilmeli anlamýnda) gibi söylemler, aslýnda sadece Mesut Barzani’ye karþý deðil ama Türkiye’nin Erbil politikalarýný da etkisiz hale getirmeyi ve Türkiye’ye karþý Erbil merkezli ama Türkiye’yle çatýþacak yeni bir siyasi bir blok oluþturmayý amaçlýyordu.
Hem GORAN hem KYB, Haziran seçimlerinde HDP’ye, aktif destek saðladýlar. Bu partiden heyetler Batman ve Diyarbakýr gibi illerde kapý kapý dolaþýp HDP’ye oy istediler.
Kürtler’in ulusal cephesi sanki, Ortadoðu’da ve DAEÞ’e karþý deðil, hiç hak etmediði halde, Türkiye’de ve Türkiye’ye karþý inþa ediliyordu!
Haziran seçimlerinden sonra PKK/PYD’nin Suriye’de nihayet ‘Esad’ýn ordusuna katýlmak bu ordunun bir parçasý olmak’ yolunda ortaya koyduðu beyanlar ve bu beyanlarýn Putin tarafýndan desteklenmesi, bu hareketi, objektif manada, Ortadoðu’da yükselen bir deðer olarak sýk sýk sözü edilen Kürt milliyetçi alanýnýn dýþýna çýkardý.
Bu yüzden, ‘Rojava ve Kobani milliyetçiliðinin’ 1 Kasým seçimlerine etkisi, Haziran seçimlerindeki etkisine göre sýfýr düzeyinde kaldý.
Þapka düþtü kel göründü ve PKK/PYD’nin yeni paradigma olarak sunduðu Rojava ve Kobani milliyetçiliðinin bir yanýlsamadan ibaret olduðu, burada yükselen yeni ‘Kürt milliyetçiliðinin’ Baas rejimine dayanan sahte ve kendine ait olmayan bir milliyetçilik olduðu ortaya çýkmýþ oldu.
PKK/PYD ulusal ve uluslararasý güçlerin ona verdiði misyonu yerine getirip, Kürtleri, AK Parti den kurtaramadý!
Mesut Barzani Erbil’den direniþini sürdürdü ve geri adým atmadý.
Türkiye Kürtler’i 1 Kasým seçimlerinde, Ortadoðu Baasçýlýðýnýn peþine takýlmýþ bu örgüte/bloka anlamlý bir cevabý sandýkta verdiler ve bu örgütün kendisi için deðil Esad’ýn iktidarýný korumak için mücadele ettiðinin farkýna vardýlar.
Þimdi sýra Kürdistan’ý Kürt milliyetçiliðinin atalarý olan Barzaniler’den kurtarma mücadelesine geldi!
Mesut Barzani ve partisine karþý baþlayan husumet, Erbil hükümetinde yer alan -KDP, GORAN, KYB-partileri Ýran ve Þam ve PKK/PYD’nin kýþkýrtmasýyla geçtiðimiz haftalarda daha da þiddetlendi.
KDP bürolarý basýldý. Çatýþmalarda hayatýný kaybeden peþmergeler oldu.
***
Ýþte bu sýcak ortamda, Dýþiþleri Bakaný Feridun Sinirlioðlu, Erbil’e bir ziyaret gerçekleþtirdi. Kürt partileriyle görüþtü. Uzlaþmalarýný, birbirleriyle kavgayý býrakmalarýný istedi.
Kürtler’in DAEÞ’e karþý mücadelede birlik içinde hareket etmeleri gerektiðine iliþkin Ankara’nýn Erbil’e yolladýðý mesajlar, DAEÞ’e karþý mücadelede taktiksel bir manevra olarak görülmemelidir.
Türkiye Erbil’i 25 yýldýr inþa eden ülkeydi. Þimdi de Kürtler’e, ulusal birliklerini korumalarý tavsiyesinde bulunuyor. Birlik içinde olursanýz Türkiye sizin yanýnýzda olacaktýr mesajý sýradan bir mesaj deðil, Türkiye’nin AK Parti iktidarýnda yenilenecek olan küresel deðerde yeni Kürt politikalarýnýn dayandýðý stratejiyi ifade ediyor.
‘Kürdistani’ siyaseti temsil iddiasýnda olan parti ve gruplarýn bu stratejiyi iyi okumalarý, Kürtler’in ulusal çýkarlarýnýn yanýnda olduðunu gösteren bir ülkeye, artýk PKK/PYD’nin gözlükleriyle bakmaktan vazgeçmeleri gerekir.
Peki Irak Kürdistanýnda, Türkiye’nin izlediði bu politika, Suriye’de neden izlenemedi ya da hayata geçirilemedi?
Sorunun basit bir cevabý var. Suriye’de hayata geçirilemedi, çünkü PYD bu ülkede ‘kendisi için deðil’ Esad için var. Ýpler Esad’ýn elinde. Esad’ýn PYD’yle daha ayaklanmanýn þafaðýnda yaptýðý anlaþma, PKK’nýn Türkiye’ye karþý silahlý mücadeleye devam etmesini öngörüyordu, ki fazlasýyla anlamsýzlaþmasýna raðmen, PKK, bin dereden su getiriyor ve silahlý mücadeleyi sürdürmeye devam ediyor.
PKK/PYD, Þam’dan yönetilen tek örgütten ibaret.
Eðer Mesut Barzani ve KDP’si, 25 yýl önce, sýrtýný Þam ve Tahran’a dayasa ve sýrtýný Türkiye’ye dönseydi, Türkiye’nin bugün Erbil’de esamesi okunmazdý. Kürtler daha mý mutlu olurdu, elbette hayýr..
***
Karþýmýzda iki politik Kürt hattý var: Biri siyasi olarak baðýmsýz, muhafazakar-demokrat deðerlere dayanýyor, bölgesel ve uluslararasý siyaseti kendi çýkarlarýnýn gerektirdiði ölçülerde yürütüyor, halkýnýn çýkarlarýný baþkalarýnýn çýkarlarýna feda etmiyor, kazanýyor, kazandýrýyor ama diðeri seküler damardan besleniyor, baðýmsýz bir siyaseti yok, hep baþkalarýnýn çýkarlarýný korumanýn peþinde, Esad’ýn çýkarlarýný da Ýstanbul sosyetesinin çýkarlarýný da iþe bakýn ki o temsil ediyor, kýrk yýla dayanan bir tarihi var ama ne Suriye, ne Türkiye ne Irak ve ne de Ýran’da kimseye bir þey kazandýrdý, hep kaybetti ve kaybettirdi..
Kimse çýkýp bu hareketi yönetenlere, sadece son üç ayda sadece Türkiye’de 2 bin 500 Kürt genci neden öldü, bu gençlerin ölümü Kürtler’e ne kazandýrdý, kimin için ve neden ölüyor bu gençler, Daðlýca’da o gençlerin elde silah ne iþi var, bu gençleri kitlesel olarak hangi amaç için öldürtüyorsun demiyor, diyemiyor.. Bir trajedi ki, demeyin gitsin!