Probiyotik içeren yoðurt ve kefir gibi fermente süt ürünlerinin kolesterolü düþürücü etkisi kanýtlandý. “Kolesterolümü düþüremiyorum” diyorsanýz günde 300 gram prebiyotik yoðurt yiyin, sonuçlarýna inanamayacaksýnýz.
Besinler vücudumuzda ilaçtan bile etkin çalýþýr. Her yiyeceðin kandaki saðlýðý koruyucu önemli göstergeleri olumlu yönde deðiþtirdiði bir gerçek. Beslenme bilimi araþtýrmalarý her geçen gün yen bir mucizeyi kanýtlayarak aslýnda uzun yaþamanýn sýrrýný tabaðýmýzda ve midemize giren yiyecekte aramamýz gerektiðini açýkça vurguluyor. Ýyi huylu kolesterol damar saðlýðýnýn korunmasýnda, damara yað birikintilerinin engellenmesinde çalýþan bir kolesterol türüdür. Damar içinde ne kadar çok olursa iyi huylu kolesterol doku ve damarlardaki yaðlarý süpürge gibi temizleyerek kalp hastalýk riskini ortadan kaldýrýr. Ýyi huylu kolesterol serumdan ölçülerek bulunur ve kadýnlarda 50 mg/dL, erkeklerde ise 40 mg/dL üzerinde olmasý normal olarak deðerlendirilir. Amerikan Kalp Birliði kanda iyi huylu kolesterolün yükselmesini saðlayan en önemli etmenin düzenli spor yapmak olduðunu bildirmiþtir. Yapýlan araþtýrmalarda haftada
4 kere en az 60 dakika orta ile yüksek tempo arasýnda yapýlan uzun yürüyüþler sayesinde iyi huylu kolesterolün 3 ay içinde yüzde 30 kadar arttýrdýðýný gösteriyor. Eðer egzersizi ayný tempoda devam ettirirse iyi huylu kolesterol ikinci 3 ayda yüzde 20 daha artýyor. Bunun dýþýnda omega 3 zengin yiyecekler tüketmek yine bu saðlýklý kalbi koruyucu kolesterolü de arttýrýyor.
Prebiyotiði bademle tüketin
Son 10 yýldýr yapýlan farklý ülkelerden araþtýrmalar iyi huylu kolesterol olarak tanýmladýðýmýz HDL’nin artmasýnda fermente süt ürünlerinin de olumlu etkisi olduðunu kanýtladý. Probiyotik içeren yoðurt, kefir ve sade yoðurda eklenen badem, ceviz veya taze meyvelerin her gün 300 gram kadar tüketilmesi iyi huylu kolesterolü artýrýyor, kötü huylu kolesterolü düþürüyor. Ýspanya’da yapýlan 7 hafta boyunca günde 300 gram probiyotikli sade ve þekersiz yoðurt tüketen kadýnlarda HDL’nin 15 puan arttýðý bulundu. Polonya’da yapýlan 131 kalp hastasý erkek üzerinde yapýlan araþtýrmada ise 3 ay boyunca günde 350 g probiyotikli yoðurt yiyenlerin HDL oraný 27 puan artmýþtýr.
Her gün bir bardak kefir
Portekiz Diyetisyenler Birliði’nin menopoz sonrasý kanda kolesterolü yükselmiþ kadýnlara 1 yýl boyunca 300 gram probiyotik içeren yoðurt yedirdi. Bir yýl sonra iyi huylu kolesterol puanlarý 40 birim artarak en yüksek deðerlere ulaþtýðý gözlemlendi. Besinlerin uzun süre doðru tüketilmesinin vücudun hastalýklara karþý kalkan görevi üstlendiði biliniyor. Probiyotik içeren yoðurtlar veya kefir tüketimi düzenli ve yaþam boyu olduðunda koroner kalp hastalýðýna karþý koruyucu etki de gösterebiliyor. Her gün 1.5 su bardaðý yoðurt, kefir veya probiyotikli yoðurt tüketmeyi ihmal etmemek gerekmektedir.