Fernandes kaleye yaklaşınca

Günün sorusu şuydu: Pektemek ve Almeida'nın yokluğunda (Buna, hala anlam veremediğim bir "strateji/sizlik"le Quaresma'nın kaç aydır takımdan ayrı tutuluşunu da ekleyin) Beşiktaş'ın hücum üretkenliği ne düzeyde olacak? Verim yakalanamazsa, Samet Aybaba ne tür bir çözüm bulacak? Beşiktaş'ın ligin ilk iki maçında rakiplerinden daha az gol girişimi ürettiğini de unutmayalım.

Önceki maçlara göre daha derli toplu başlayan Beşiktaş, skor avantajını da çok erken yakaladı. Rakibin orta saha direncinin azalacağı da hesaba katılınca, tıpkı G.Saray maçındaki gibi, çok sayıda hızlı hücuma çıkma fırsatıydı bu. Peki, bunu başarabildi mi Beşiktaş? Belli ölçüde. Maçın kilidini açan 2. gol Uğur Boral'ın kişisel becerisinden geldi.

Beşiktaş'ın geçen sezon en büyük eksiği "agresif" bir deplasman stratejisiydi. Aybaba'nın oyun anlayışında buna dair olumlu işaretler var. Yine de Uğur'un golü Kartal'ın sadece 3. gol girişimi maçta; sonrasında iş kolaylaştı. Fernandes'in geriden oyun kurma yükünü hepten taşımak yerine, rakip kaleye yakın oynadığında ne kadar etkili olduğunu gördük. Zaten daha ilk maçtan "Fernandes'den Guti olmaz" demiştim.

Fernandes'e yakın oynayacak teknik ayakların sayısını çoğaltmak önemli. Beşiktaş Schuster'den beri 4-3-3 oynuyor. Bu dizilişin "ofansif kıvamı"nı sağlamak ancak bu yolla mümkün. Batuhan da bu anlamda göz doldurdu, ama asıl iş buna süreklilik kazandırmasında. Beşiktaş skor avantajı yakaladığı çoğu maçı bu rahatlıkta oynayacak kadro kalitesine sahip. Sadece 1-2 "doğru" takviye gerekiyor.

Takviye deyince, şunu ekleyeyim: Quaresma şu anki oyun düzeni için biçilmiş kaftan. Aybaba'nın da farklı düşündüğünü sanmıyorum. Yönetim Q7'yi kazanmalı ve Ocak ayına kadar sözleşme yenilemenin bir yolunu bulmalı.

Q7'yi Türkiye'de başka bir takıma gönderme ya da devre arası başka takıma imza atmasına göz yumma yanlışlığına düşmemeli. Tersi, ciddi bir travma yaratır taraftarda. Q7 kulüp tarihinde transferini taraftarın sağladığı ender oyunculardan biri. Üstelik taraftarın büyük bölümü Q7'yle gönül bağını koruyor hala. Benden söylemesi.