Fernandes, Muhammed, Ötekiler ve üçüncülük!

Yeni lige girerken Beşiktaş’ın durumunu rapor etmek kolay:

Yeni yönetim, yeni hoca, yeni oyuncular... Eski kalite!

Geçen yılın ikinci yarısında giderek cılızlaşan durumu kurtarmak için yapılan yatırımlar öne adım attırmadı takıma!

Lige bir hafta kala oynanan Rizespor maçında bunu gördük. Temposuz, güvensizdi. Ne yapacağını bilen, oyun sistemini benimsemiş ve onu gerçekleştirmeye kendini zorlayan bir takım yoktu.

Tedirgin, ağırkanlı, oyunu yönlendirmeyi rakibine bırakmış, çoğunluğun işini kaytardığı; mücadeleye sahip çıkamayan bir gruptu sahadaki Beşiktaş! Gruptu diyorum, takım olmayı bile arayamıyordu.

Gerekçesine bakalım:

Yıldız adam Fernandes ille de topla oyalanıyor, rakibine onu bozma fırsatı tanıyor! Bu onun futbol doğasında var. Biliç de, Aybaba gibi onu etkilememiş... Yanında Muhammed, Biliç’in aşırı sabırla verdiği formayı ele geçirmenin güvenini yanlış kullanıyor. Becerilerini sürekli çalışarak, oyunu sahiplenmede, öne oynayarak değerlendirmiyor! Artık bir ‘usta’ görevi görmeye başlayıp, üzerine çok erken yapıştırılan ‘yıldız’ unvanının gerektirdiklerini yerine getireceğine, hâlâ çaylaklık kaytarmacılığı içinde! Sorumluluk almadan, arada sırada iş yaparak maçı geçireceğini sanıyor. Şu hazırlık döneminde bir şut, bir-iki pas dışında bir şey gösteremedi! Yıldız unvanını hak etmek istiyorsa, artık takıma bir katkı yapmalı. Onu artık, çocuk oyuncu olduğu için değil, küçük yaşta büyük işler yapabildiği için sevmeli, beğenmeli, övmeliyiz. Yoksa yeni bir Batuhan olur.

Yeri gelmişken söylemeliyim ki, Fernandes’in sözleşmesini uzatmaması, “Ocak’ı bekleyelim” demesi çok iyi. Topla bu denli bekleyen bir oyuncuyu, çok para verebilen kulüpler zaten almaz. Bakarsınız Muhammed Fernandes’i aratmaz!

Bu ikisi sözü uzatmama neden oldu. Yazı için kalan yerimde, Atiba, Tolga, Serdar’ın ve Muhammed’den çok daha hızlı gelişme göstereceğine inandığım Pedro’nun olumlu transfer göründüğünü işaretlemek istiyorum. Gerekçelerimi yeri geldikçe açıklarım.  G.Töre maç içinde bile çok inip çıkıyor! Alkışlanmaya da, yuhalanmaya da açık! Eneramo, Sezer, Ömer, kaleci Günay şimdilik konuk sanatçı durumunda.

Bugünün gerçeği şu ki Beşiktaş bu yıl da üçüncülüğe oynayacak gibi. Galatasaray ve F.Bahçe’nin 100’er milyon avronun üstünde harcama yaptıkları son iki yılda, hem de Avrupa’ya çıkılmayan bir zamanda 15 milyon avro ile transferi kapatıp bu dereceye oynamak mantıkla bakınca yanlış gibi de durmuyor. Bu tasarruf ile -borçlar olmasaydı- stat yenilenebilirdi!