Festival dünyasında Adana bir adım önde

Türk sineması gibi film festivalleri de büyük değişiklikler yaşıyor. Festival sezonu ayın 19’unda Adana Film Festivali ile başlıyor. Bu yıl birçok elit yönetmenin filmlerini Adana’da seyredeceğiz...

Yıllardır film festivallerini takip ederiz. Yurt dışında olmayan değişim bizim festival dünyamızda yaşanıyor. Daha genç olan festivallerin dışında bu ülkenin üç büyük festivalinde de bu değişim hissediliyor. İstanbul Film Festivali, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı. Kuruluşundan itibaren özelliği bu oldu. Fakat son yıllarda İstanbul Film Festivali de Türk sinemasına ağırlık veriyor ve eski fonksiyonunu yerine getirememeye başladı. Üstelik bu dönüşüm diğer festivalleri de etkiliyor. İstanbul böyle yapınca Türk sinemasının asıl kendini gösterdiği Adana ve Antalya film festivalleri de bir kimlik bunalımına girdi. Bundan dört, beş yıl önce Antalya Film Festivali neredeyse bayrak yarışını önde götürüyordu. Fakat belediye seçimlerinde CHP, AK Parti’nin yerini alınca festivalde de acımasız bir dönüşüm yaşandı.

Antalya Film Festivali iyice küçüldü. Tamamıyla bağımsız filmlerin kendini gösterdiği bir yer oldu. Öyle yanlış tercihler yapıldı ki o dönem birçok elit yönetmen festivale filmlerini göndermeyeceklerini açıkladı. Yıllar geçti Antalya’da seçimi AK Parti kazandı ve festival, Başkan Menderes’in talimatıyla yine eski günlerine dönme çabasını göstermeye başladı. Fakat bu kolay değil tabii. Bu sefer festival bütçesinin darlığı, ödüllerin azlığı sebebiyle eski görkemine kavuşamadı. Adana Film Festivali ise kendi içinde bir süreklilik sağladı. O zor günlerde daha tartışmasız, daha değişken olmayan bir tutum sergiledi. Adana’da hem ödüller yavaş yavaş yükseldi hem de siyasi bağımsızlık daha iyi korundu. Ayın 19’unda başlayacak olan festivalde yarışacak filmlere baktığımızda bütün bu söylediklerimizin getirdiği artıları görüyoruz. Artık festivallerden kaçınan yönetmenlerimiz filmlerini gönderiyorlar. Çağan Irmak, Reha Erdem, Yüksel Aksu hepsi Adana Film Festivali’nde. Biz de birkaç film dışında günyüzü görmemiş bu filmleri size tanıtalım dedik. İşte öne çıkan 5 film.

“Antalya’da AK Parti’nin yerine CHP gelince Antalya Film Festival’inde acımasız bir dönüşüm oldu. Festival iyice küçüldü.”

Nadide Hayat

Yönetmen: Çağan Irmak

Nadide Hanım, 30 yıllık hayat arkadaşını ani biçimde kaybedince, hayat karşısında ne istediğinin boşluğunu yaşar. Bir dönem kendisine hobiler edinmeye çalışsa da, hepsi birer geçici heves olarak kalır. Dikiş kursundan, koroya; gezilerden kabul günlerine hiçbir aktivitede aradığı mutluluğu bulamayan Nadide Hanım, gazetede gördüğü bir haberle kendisini mavi sulara atar. Bir grup genç ve gizemli bir kaptan ile ‘yeni bir başlangıca’ yelken açar! Yönetmenliğini Çağan Irmak’ın üstlendiği ‘Nadide Hayat’ın başrolünde Demet Akbağ yer alırken kadroda kendisine Yetkin Dikinciler, Efecan Şenolsun, Gizem Erdem Ümit Erlim, Sadi Celil Cengiz, Sevil Akı isimleri eşlik ediyor.

Koca Dünya

Yönetmen: Reha Erdem

Reha Erdem’in dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde gerçekleştiren ve Orrizonti-Ufuklar Bölümü’nde yarışan son filmi ‘Koca Dünya’nın Türkiye’deki ilk gösterimi Adana’da olacak. Sadece Reha Erdem filmi olması bile ‘Koca Dünya’ için beklentiyi arttırmaya yetiyor. Özellikle de Erdem’in son filmi ‘Şarkı Söyleyen Kadınlar’da oluşan hayal kırıklığının ardından ‘Koca Dünya’ yönetmeninin hayranları tarafından merakla bekleniyor.

Ağustos Böcekleri ve Karıncalar

Yönetmen: Erhan Tuncer

Festivalin yarışma bölümünde bulunan bir diğer film ‘Ağustos Böcekleri ve Karıncalar.’ Aslında bir ilk film olarak lanse edilmesine rağmen Erhan Tuncer’in ‘Deneme Çekimi’ adında bir uzun metrajı daha bulunuyor. Vizyona girmeyen film online olarak izlenebiliyor. ‘Ağustos Böcekleri ve Karıncalar’ ise öncelikle oyuncu kadrosuyla son derece dikkat çeken bir yapım. Baş rollerini daha önce Adana’da ve Ankara’da ‘Aşk ve Devrim’deki performansıyla Umut Veren Genç Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Gün Koper ile tecrübeli oyuncular Bennu Yıldırımlar ve Erdem Akakçe paylaşıyor. Festivalin, dikkat çekecek yapımları arasında olacağına inanıyorum.

Rüya

Yönetmen: Derviş Zaim

Türkiye sinemasının usta yönetmenlerinden Derviş Zaim’in son filmi ‘Rüya’ da, Reha Erdem’in ‘Koca Dünya’sı gibi Türkiye prömiyerini Adana’da yapacak. Derviş Zaim’in dokuzuncu uzun metrajlı sinema filmi olma özelliği taşıyan son filmi ‘Rüya’, gelenekten ve tarihten devraldığı mirası taşımaya çalışan; bir yandan da süreklilik içinde değişerek hayata devam etmenin peşinde olan bir mimar kadının hikayesini konu alıyor.

Reha Erdem’in son filmi ‘Şarkı Söyleyen Kadınlar’da oluşan hayal kırıklığının ardından ‘Koca Dünya’ yönetmeninin hayranları tarafından merakla bekleniyor.

Albüm

Yönetmen:  Mehmet Can Mertoğlu

Mehmet Can Mertoğlu’nun yazıp yönettiği ve aynı zamanda genç yönetmenin ilk uzun metraj denemesi olan ‘Albüm’ prömiyerini Cannes Film Festivali’nde gerçekleştirdi. Başrollerini Şebnem Bozoklu ve Murat Kılıç’ın baş rollerini paylaştığı film, evlat edindiğini gizlemeye çalışan bir çiftin hikayesini mizahi bir dille anlatıyor. Duyurulduğu ilk günden bu yana çok konuşulan ve Cannes’dan Eleştirmenlerin Haftası bölümünden Yenilikçilik ödülüne layık görülen film festivalin hem yerli hem de uluslararası seçkisini göz önüne aldığımızda Adana’nın en çok konuşulan filmlerinden biri olacak gibi gözüküyor.

‘Engelsiz sinemanın’ ajandası

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 19 - 25 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 23. Uluslararası Adana Film Festivali’nin ‘engelsiz sinema’ projesi bu yıl da devam edecek. Görme ve işitme engelli seyirciler için sesli betimleme sistemi ile özel olarak hazırlanan bölüm kapsamında gösterilecek filmler ise şöyle:

- 19 Eylül 2016 Pazartesi: Aslan Kral ( Animasyon Film)

- 20 Eylül 2016 Salı: Meryem (Yönetmen: Atalay Taşdiken)

- 22 Eylül 2016 Perşembe: Çalsın Sazlar (Yönetmen: Nesli Çölgeçen) Gösterimler, Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilecek.