Festival gündemi

İstanbul Film Festivali’nin sona erdiği şu günlerde Türkiye’nin başka yerlerinde de festival hazırlıkları sürüyor. Anadolu’da canlanan ve yol alan sinema faaliyetlerinin yakın gelecekte ülkemizdeki sinema gündeminde yapıcı neticeler ortaya koyacağını düşünüyorum. Kayseri’de Erciyes Üniversitesi tarafından düzenlenen kısa film ağırlıklı Erciyes Film Festivali’nin altıncısı 24-26 Nisan tarihleri arasında düzenleniyor. İletişim Fakültesi dekanı Prof. Hamza Çakır’ın önemli girişimleriyle süren festival, ayrıca çok değerli bir öğretim kadrosunun omuz vermesiyle gerçekleşiyor. Öte yandan Kayseri eşrafından Süleyman Çetinsaya’nın yaptığı himayedarlık, diğer şehirlere de örnek teşkil edecek bir vasıf kazanıyor. Bu yılki etkinlik, geçen yıl kaybettiğimiz Türk sinemasının çizgi dışı yönetmeni Metin Erksan adına tertip ediliyor. Festivalin onur konuğu ise yine sinemamızın en büyük oyuncularından Türkan Şoray olacak.

***

Belgesel ve kısa filmlerden oluşan yarışma bölümleri festivalin belkemiği şeklinde faaliyetin bütününü renklendiriyor. Çeşitli üniversitelerden öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen yarışma bölümü, belgesel ve kısa film olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Belgesel dalı jürisindeki isimlere baktığımızda, Kerime Şenyücel, Nebil Özgentürk, Burçak Evren, Ertuğrul Karslıoğlu ve Alev Parsa gibi kendi dallarında öne çıkmış kimseleri görüyoruz. Kısa film dalı jürisinde ise Türkan Şoray, Biket İlhan, Derviş Zaim, Serdar Akbıyık ve ben bulunuyoruz. Belgesel bölümünde ön elemeden geçmiş, süreleri onüç ila otuz dakika arasında değişen on çalışma bulunuyor. Bu arada, üniversitenin İletişim Fakültesi’ne bağlı çalışmalar gösteren Belgesel Film Atölyesi’nin çok verimli ürünler ortaya koyduğunu belirtelim. Kısa film bölümünde de süreleri yedi ila yirmiüç dakika arasında bulunan onbir eser yer alıyor. Yarışma ödülleri her iki bölüm için birinciye ikibin, ikinciye binbeşyüz, üçüncüye bin, Facebook beğeni ödülü de beşyüz TL şeklinde temayüz ediyor.

***

Festival programındaki diğer etkinliklere baktığımızda, STAR gazetesi yazarlarından Serdar Akbıyık “Film Eleştirisinin Sınırları” adlı bir konferans verecek. Metin Erksan’ın Acı Hayat filminin gösteriminin ardından, Burçak Evren’le benim usta yönetmenin sineması üzerine bir paneli yer alacak. Festival kapsamında ayrıca Burçak Evren’in Erksan sinemasıyla ilgili bir kitabı yayımlanacak. Yücel Ünlü’nün “Düşük Bütçeyle Bir Kısa Film Yapmak” başlıklı konuşmasından sonra, kısa film yönetmenlerinin katılımıyla iki oturumlu bir “Türkiye’de Kısa Film” paneli gerçekleştirilecek. Son olarak Türkan Şoray sinemadaki kendi serüveni üzerine konuşacak. Ayrıca festival kapsamında Şoray, kendi kitabı “Türkan Şoray Deyince”yi imzalayarak meraklılarına sunacak.

Sinemanın çok değişik alanlarda, muhteva ve form olarak değişik formatlarda tezahür ettiği günümüz ortamında, bir üniversitemizin büyük gayretlerle gençlere dönük görsel bir anlam üretimine destek vermesi her türlü takdiri hak ediyor.