Ýstanbul’da Filmekimi sürüyorken, burada ve diðer þehirlerde film festivalleri birbiri ardýsýra sökün etmeye baþlýyor. 14-30 Kasým tarihleri arasýnda Ýstanbul’da TESÝYAP tarafýndan düzenlenen Boðaziçi Film Festivali’nde yüksek maddi deðerlerle ödüllendirilecek olan kýsa film ve belgesel yarýþmalarýnýn yaný sýra, önemli sinema insanlarýyla çeþitli atölyeler düzenlenecek, ayrýca dünya sinemasýndan uzun metraj bir seçki de yer alacak. Ýran sinemasýndan Saman Mukaddem, Pakistan’dan Cemil Dehlevi, Kazakistan’dan Hocakulu Narlýyev, Tacikistan’dan Nasýr Saidov’un katýlmasý planlanan festivalde zengin bir program sunulacak. 15-21 Kasým tarihlerinde düzenlenecek olan Uluslararasý Malatya Film Festivali’nde yine yerli ve yabancý sinemanýn seçkin örnekleri yarýþma bölümlerinde deðiþik ödüller içinde rekabet edecekler. Festivaldeki özel bölümlerden biri de Azerbaycan sinemasýndan seçmeler olacak, bu bölümde gösterilecek filmler yönetmenleri eþliðinde seyirciyle buluþacaklar. Çeþitli atölye ve sunumlarýn yapýlacaðý etkinlikler, festival adýna çýkarýlacak sinema kitaplarýyla bezenecek.
***
Eskiþehir 2013 Türk Dünyasý Kültür Baþkenti programlarý çerçevesinde ise 22-24 Kasým tarihlerinde bizim düzenleyeceðimiz Uluslararasý Türkuaz Sinema Günleri aðýrlýklý olarak Ortaasya’dan esintiler getirecek. Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kýrgýzistan, Tacikistan ve Çin Uygur Özerk Bölgesi’nin yaný sýra Afganistan ve Hindistan’dan film örnekleri seyirci karþýsýna çýkacak. Bu sinemalardan önemli konuklarýn katýlacaðý atölye ve oturumlarýn yer alacaðý programda, bu sinemalardan seçme bir sergi ve sinema kitabý daðýtýmý da yapýlacak. Sözkonusu ülkelerden katýlacak yapýmlarýn Türkçenin lehçeleri olan anadillerinde olmasýna ve tarihi dönemleriyle kültürlerini estetik bir duyarlýlýkla tanýtmaya çalýþmalarýna özen gösterilecek, böylece bu toplumlarla olan tarih ve dil birliðimizin yeniden hatýrlanmasý, bir muhayyile ve tasavvur çalýþmasý olan sinema aracýlýðýyla sanatsal ifadesini bulacak.
Geliþen Ülkeler Film Festivali’yle devam eden, dünya sinemasýnda farklý iklimlere açýlma serüveni bu festivallerdeki deðiþik rayihalarla yine sinemaseverlere alternatif keþifler sunacak. Dünya sinemasýnýn daha çok tek merkezli monolitik yapýsý insanlýk kültürünün aslýnda geniþ yelpazeli öbür renkleriyle yanyana getirildiðinde, deðiþik bakýþlarýn da kendi estetik deðerleriyle en az ötekiler kadar sinemasal bir önemi haiz olduklarý fark edilecektir. Bizim sinemamýzla benzer kaderi paylaþan bu ülkelerin kimlik konusunda ortaya koyduklarý tavýrlar, geliþtirdikleri üsluplar bizler için de yöntem anlamýnda ýþýk tutacaklardýr. Ýnsanlýk durumu deðerlendirmeleri, temsil ve tasvirleri gitgide uç noktalara varan merkez sinemalarýn karþýsýnda, insaný yaratýlýþýyla ahenkli bir biçimde ortaya koyan zihniyet baðlamýnýn teknik bakýmdan daha yalýn da olsa ehemmiyeti ortadadýr. Bir özgüven içinde ve belli görsel ve iþitsel ilkeler doðrultusunda, ideolojik olana düþmeden sanatýn engin duyarlýlýðýyla geniþ kitlelere ulaþmak sanatýn önemli bir iþlevini de yerine getirmek olacaktýr.