Festivalden öte bir þey!

  Gezici Festival, bir film festivalinden öte bir þeydir! Etkinlik, buluþma, þenlik, kutlama gibi alýþýldýk kavramlardan öte bir kavramý hak eder. Her nedirse o sözcük ya yok ya da ben bilmiyorum... Film festivali tamlamasý yeterli deðil, o kadarýndan eminim! 

28 Kasým - 8 Aralýk tarihleri arasýnda Ankara, Sinop ve Eskiþehir’de 20. yýlýný kutlayacak olan Gezici Festivali bildiðim sözcüklerle anlatmaya çalýþayým; 20. yaþ armaðaný niyetine:

Gezici Festival, film festivalinden öte bir konsepttir. Ankara Film Festivali’nde çalýþan bir ekip bundan 20 yýl önce Anadolu yollarýna düþmeye karar verdi... Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir dýþýnda Türkiye’nin hiçbir ilinde ulaþýlamayan Avrupa sinemasýný kýsa filminden canlandýrmasýna dek en yeni, en iyi örnekleriyle sunma kararý alarak! Üç büyükler dýþýnda bir kentte yaþayanlarýn film kültürü oluþturma olanaðý yoktu o dönem... Gezici Festival farklý bir zihniyettir, kültürü kendi zümresine saklayan seçkinciliðe prim vermeyen, mütevazý bir paylaþýmdýr. 

***

20 yýl önce Türkiye’nin manzarasý ve koþullarý bambaþkaydý. Mobil telefon yeni çýkmýþtý, Internet asrýn icadý olacaktý... VHS’in yerini DV’ye, HD’ye býrakacaðýný kestiremez; DVD’den, BluRay’den istediðimiz filmi izleyebilmenin, Internet’ten indirmenin hayalini bile kuramazdýk! Filmler, kocaman kutular içinde 35mm kopyalarýyla taþýnýr ve gösterilirdi. Ama altyazýda devrim olmuþtu, perdenin yarý boyunda paneller üzerinde elektronik altyazý yapýlabiliyordu, simültane çeviriyle kýyaslayýnca ne büyük bir rahatlýktý film festivalleri için! 

Geçtim þimdiki gibi uygun fiyatlý özel havayollarýný, her kentte havalimaný yoktu. Bu rahat koltuklu, þýk yolcu otobüsleri bile yoktu! Gezici Festival bir maceraydý. Bütün geliþmelere raðmen hala bir maceradýr. Yolun sizi nereye götürdüðünü bilirsiniz de yolda baþýnýza neler geleceðini, vardýðýnýz yerde neyle ve kimle karþýlaþacaðýnýzý bilemezsiniz... Gezici Festival keþiftir. Bir kentteki sanatsever, sinemasever potansiyelini ortaya çýkarýr, onlara sinemayý, sinemacýlara o kenti keþfettirir. Gezici Festival’in ufku geniþtir, Gezici olanlarýn da ufkunu geniþletir.

O zor zamanlarda karadan yüzlerce kilometre yol yapmayý, o dönemin kocaman monitörlü bilgisayarlarýný, klavyelerini, altyazý panellerini, film kopyalarýný taþýmayý göze almak nasýl bir yorgunluktur hayal edin! Her kentte, her sinemada tüm düzeni baþtan kurmak... Gezici Festival alýnteridir, emektir, özendir. Gittiði yerde ambiyans yaratmayý, heyecanýný izleyiciye aktarmayý, kendini sevdirmeyi ve bekletmeyi bilmektir. Bursa’da, Kars’ta, Van’da, Mersin’de, Diyarbakýr’da, Artvin’de, Ýzmir’de, Sinop’ta nasýl özleniyor bilseniz!

Baþka türlü bir aile, baþka türlü bir dostluk, baþka türlü bir dayanýþma sunar Gezicilere, yoldaþlýk böyle bir þey iþte... Film göstermekten ve sinemacý götürmekten öte hizmet sunar gittiði yerde. Çocuklar ve gençler baþta olmak üzere izleyicisini atölye çalýþmalarýyla sinemanýn ta içine çeker. Bursa’da binlerce sinemasever yetiþtirdi, Kars’ý bir sinema platosu haline getirdi! Kitaplarý bile farklýdýr: Standard festival yayýný yapmaz; yayýncýlýk bilinciyle, ülkenin sayýlý akademisyenlerinin, sayýlý yazarlarýnýn katkýlarýyla sinema çerçevesinden taþan incelemeler yayýnlar.

Çok kiþinin emeði geçti Gezici Festival’e, Sevna Somuncuoðlu’dan Serdar Aygün’e, her gün biraz daha fazla özlediðimiz Tuncel Kurtiz Aðabeyimize dek her birinin önemli katkýlarý oldu. Ama ilk andan bugüne dek Festival Yönetmeni Baþak Emre ve Ankara Sinema Derneði Genel Sekreteri Ahmet Boyacýoðlu hep oradaydý. Gezici Festival’in bambaþka bir ruh halini, bambaþka bir hayat tarzýný temsil etmesinde, þimdiki ekibin de böyle yaratýcý ve birleþtirici olmasýnda onlarýn damgasý var.

Ýyi ki yollarda Gezici Festival, bu ülkede sinema onun varlýðýyla daha anlamlý.