FETÖ baþka ülkeler için de tehdittir

FETÖ’nün uzun yýllardýr onlarca ülkede örgütlenmesi, network (að) kurma kabiliyetinden önce daha büyük bir þebekenin parçasý olduðunu gösteriyor. Sýnýr aþan bu tür yapýlanmalarýn birçok açýdan daha üst bir örgütsel yapýnýn komutasýnda olduðunu söylenebilir.

Eðitim ve iþ dünyasý üzerinden siyasete müdahale FETÖ’nün asli gayesidir. Adam devþirme, palazlanma, farklý alanlarda güç kazanma bir iktidar mücadelesinin tezahürü olarak ortaya çýkýyor. FETÖ’nün kainat imamlýðý, bölge/kýta imamlýðý gibi kavramlar da örgütün daha küresel düzeyde bir iktidar hesabýnýn parçasý olduðunu gösteriyor. Aslýnda burada bir örgütün küresel güç olmasýndan ziyade küresel güçler için faaliyet gösteren bir taþeron yapýdan söz edilebilir.

FETÖ, bir istihbarat aðý tarafýndan yine bir istihbarat þebekesi olarak kurgulanmýþ. Özellikle Orta Asya ve Ýslam dünyasýndaki varlýðý içeriden görünerek dýþarýya servis yapmayý amaçlýyor. Faaliyet gösterilen ülkelerdeki insanlar devþirme elemana dönüþtürülüyor ve FETÖ üzerinden küresel güç odaklarýna hizmetkâr hale geliyor.

Türkiye, FETÖ ile mücadelede kendi baþýna gelenleri anlatarak diðer ülkelerden destek bulmaya çalýþýyor. Bir yandan ise ‘aman ha, gün gelir bunlar sizin de baþýnýzý yakar’ uyarýsýnda bulunuyor. Bu uyarý sadece iþin ciddiyetini anlatmak ve taraftar bulmak için yapýlmýyor. Gerçekten de bu örgüt, faaliyet gösterdiði ülkelerin baþýna her türlü çorabý örebilir.

Bir ara Dýþiþleri Bakaný Çavuþoðlu, FETÖ’nün Kýrgýzistan’da darbe giriþiminde bulunabileceði uyarýsýnda bulunmuþtu. FETÖ birçok ülkede ayný Türkiye’deki gibi ciddi sýzma faaliyetinde bulunan bir örgüt…

FETÖ’nün sadece okul faaliyetleriyle deðil, güvenlik bürokrasisine sýzmalarýyla birçok ülkede etkili olduðu söylenebilir. Eðitim ve ticaret sadece koçbaþý… Ýnsan kaynaðýna nüfuz etmenin en etkili yolu…

FETÖ okullarýnda okuyan öðrencilerin devlet kademelerinde yer almasý, doðrudan örgütün diðer misyonuna zemin kazandýrýyor.

Kimi Balkan ülkelerinde örgütün devlet kadrolarýnda etkili olduðu belirtiliyor.

Örgüt bazý Avrupa ülkelerinde güvenlik bürokrasisine sýzmýþ durumda, yani FETÖ’cü polisler veya istihbaratçýlar görev baþýndaHatta kimi Ýskandinav ülkelerinde ve Amerika kýtasýnda bir ülkede FETÖ’nün orduya sýzdýðý da iddia ediliyor. 

Bugün Türkiye’ye karþý geliþen aleyhte tutumda FETÖ’nün kampanya gücünün de etkisi olduðunu biliyoruz.

FETÖ’nün Türkiye’deki yargý ve güvenlik alanýndaki sýzmalarla ne tür kumpaslar yaptýðýný, en sonunda darbeye varan bir kalkýþma içine girdiðini gördük. Bu yüzden Türkiye’nin dost ülkelere yaptýðý ‘dikkatli olun, sizi de vurmasýn’ uyarýsý bir propaganda sözü olarak görülmemeli ve ciddiye alýnmalýdýr.

Türkiye, özellikle okullar konusunda büyük bir seferberlik baþlatmýþ durumda. Birçok ülke dostluðun gereði olarak sürece müdahale ediyor. Ama asýl olan, bu ülkelerin tehlikeyi tam idrak ederek kendi gelecekleri için gerekenleri yapmalarýdýr.

Azerbaycan, Ürdün, Somali gibi birçok ülke Türkiye’nin çaðrýsýna olumlu karþýlýk verirken bazý ülkelerin farklý gerekçelerle istenen düzeyde bir karþýlýk vermediði görülüyor. Mazeret olarak söylenen, ‘eðitim açýðý olur, yeri doldurulamaz’ gibi teknik konular. Siyasi sebepler öne sunanlarýn ise þunu anlamasý gerekiyor: Sorun sadece Türkiye’nin sorunu deðildir, o ülkeler için de büyük bir sorundur ve gereken tedbirleri almazlarsa kendi baþlarý yanacaktýr.

FETÖ konusunda isteksiz olan kimi ülkelerde FETÖ’cülerin doðrudan yönetimi etkiler düzeye ulaþtýðý da söylenebilir. FETÖ’nün devþirdiði insanlar birçok alana sýzmýþ durumda. Bu iliþki ekonomik angajmanlar üzerinden bir saadet zincirine dönüþmüþ durumda. 

Kimi küresel güçler, FETÖ tipi taþeron istihbarat þebekelerini kendileri açýsýndan daha fonksiyonel buluyor olabilirler. Ayný kalýplarla hareket eden örgütlerin benzer faaliyetleri birçok ülkede kendisini gösteriyor. Türkiye’deki 17/25 Aralýk yargý darbesinin benzeri kimi Balkan ülkelerinde görüldü, ses kayýtlarý ve tapeler üzerinden hükümetler devrildi.

FETÖ’ye karþý olmak, tüm bu yabancý istihbarat aðlarýnýn etkilerine karþý olmak anlamýna geliyor. Bu yüzden Türkiye’nin uyarýlarý ciddiye alýnmalýdýr. FETÖ küresel bir tehdittir ve FETÖ’ye karþý küresel mücadele verilmelidir.