Katilin FETÖ ile iltisaklarýna dair bilgiler net. Dersanesinde okumuþ, KPSS sorularýnýn çalýnmasýnda þüpheli olmuþ, bir itirafçý onu FETÖ yapýlanmasý içinde görmüþ, kefili FETÖ’den aranýyormuþ, akrabalarý içinde FETÖ þüphelileri varmýþ vs.
FETÖ dendiðinde zaten her türlü þeytanlýðýn içine girebilecek bir yapý algýsý da mevcut. Bu algýnýn, bizatihi, o yapý içinde bulunanlarca beslendiði de, birçok örneði ile malum.
O zaman bu iþ onlarýn baþýnýn altýndan çýktý.
Bu deðerlendirmeyi satýn almaya hazýr bir zihni algý zemini mevcut ve Büyükelçi’nin katlinin hemen arkasýndan bu deðerlendirmeler gündeme girdi.
Ama böyle bir cinayetin niçin iþlenmiþ olabileceði noktasýna varýldýðýnda iþler bu kadar net deðil.
Sonunda öldürülen bir büyükelçi ve daha ötesi Rus büyükelçisi. Yapýlan yorumlara bakalým: Bu iþ, zaten son derece kýrýlgan olan Türkiye - Rusya iliþkilerini zehirlemeyi hedeflemiþtir.
Peki niye o olmadý da, tam tersi oldu? Tam tersi, yani Türkiye ile Rusya daha bir yakýnlaþtý, hatta Türkiye’nin bugüne kadar kendisini ait gördüðü Batý dünyasýna nispet ediliyor görüntüsü verecek kadar yakýnlaþtý?
FETÖ, ilk fýrsatta kendisi üzerine kalacak bir eylemi hangi çýkar düþüncesiyle yapmýþ olabilir?
FETÖ burada asýl kurgulayýcý deðil de, taþeron hüviyetinde ise ve katili, mesela ABD, ne bileyim, herhangi bir büyük Batý ülkesi yönlendirdi ise sonunda Türkiye - Rusya iliþkilerini Batý aleyhine geliþtirecek bir eylemi neden devreye soksun?
Þu sorulabilir: Öldürmenin Türkiye - Rusya iliþkilerini geliþtireceði nereden bilinsin ki? Bu iþ, baltalamak için kotarýlmýþtýr?
Þayet þu olsaydý: Rusya, elçi öldürmenin arkasýnda mesela, uçak düþürmek gibi, devlete ait bir irade bulunduðunu düþünmüþ olsaydý, evet bu eylem, iliþkileri torpillemekle kalmaz, kesinlikle savaþa kadar yol açacak bir gerilimi doðurmuþ olurdu.
Ama uçak düþürme hadisesinde iþ FETÖ kumpasýna kadar uzanýyor, Rusya ile uçak gerilimi, FETÖ ima edilerek “Bu iþi ordudaki karanlýk adamlar yaptý” gibi bir izahla yeniden iletiþim kuruyoruz ve katil FETÖ’cü çýkýyor, en basit akýl bile bu iþ içinden Türkiye - Rusya gerilimi çýkmaz diye düþünmez mi? O zaman gerilim çýkarmayacak, aksine iliþkiyi daha da hýzlandýracak bir cinayet kim tarafýndan neden iþlenir?
FETÖ o kadar derin bir kötülük sembolü oldu ki, ona bir de cinayet yüklemek iþten bile deðil.
Ama ortada bir büyükelçi öldürülmesi bulunduðunda, terör bu boyuta evrildiðinde, cinayet, Türk dýþ politikasýnda bile stratejik geliþmelere kaynaklýk eder hale geldiðinde Türkiye’ye düþen, bu cinayeti doðru çözmektir.
Rus Büyükelçisini öldürmek FETÖ’ye ne kazandýrýr, sorusunun cevabý çok net deðil. Ama adam FETÖ iltisaklý.
Bu “iltisaklý” ifadesi de, anlamlý hiç kuþkusuz. “Bir tür baðý var” demek iltisaklý demek. Mutlak içinde mi, belli deðil. Bu iþ, ilk planda, FETÖ’ye yönelik nefreti besliyor ve hýsým - akrabalara kadar uzanan bütün operasyonlarý meþru hale getiriyor. Ayný zamanda mesela hem FG’nin Amerika’daki varlýðýný savunulamaz duruma düþürüyor, hem de, o yapýnýn dünyadaki uzantýlarýnýn eli büyükelçi kanýna bulaþmýþ bir yapýnýn uzantýsý durumuna sokuyor. Yani bütün dünyada mücadele edilmesi gereken bir terör örgütü... Kendi ülkesinde darbeye kalkýþan, bunun pisliði temizlenmeden cinayet iþleyen bir örgüt. Çýlgýnlýðýn tavan yaptýðý bir yapý. Ýntihar üzerine intihar! Neden?
Acaba biz FETÖ üzerinde yoðunlaþýrken baþka hesaplar görülmüþ olmasýn!
Bir cevap bulduðumu söylemiyorum. Sorular dönüp dolaþýyor zihnimde.
Bir cevap þu: Bu olay bizi, Rusya’nýn bölgedeki tavýrlarý karþýsýnda sorgulayýcý konumdan çýkarýyor, Batý’ya daha mesafeli, Rusya’ya daha yakýn kýlýyor. Bu stratejik bir geliþme. Birinci Dünya Savaþý öncesi gibi. Sonrasý ne olacak acaba? Tepkilerimiz de stratejik mahiyet taþýyor mu, yoksa refleksif mi diye merak ediyorum.