FETÖ’nün nasýl renkten renge girdiðini, bin bir surat olduðunu, asalak bir þekilde baþka vücutlarda yaþadýðýný, devþirmeleri ve ajanlarýyla farklý yapýlara hulul ettiðini artýk çok iyi biliyoruz. FETÖ öyle iliþki biçimleri geliþtirmiþ ki, iliþkiye girdiklerinin ve kullandýklarýnýn bazýlarý kimin tarafýndan kullanýldýðýný anlamamýþ.
Tehdit ve þantajlaboyun eðdirdikleri var; rüþvet ve vaatle aldattýklarý var; fark ettirmeden kullandýklarý var; göz boyamayla istismar ettikleri var; beyin yýkamayla ölüm makinesine çevirdikleri var; bin bir türlü telkinlerle zombiye dönüþtürdükleri var.
FETÖ’nün gönüllü iþbirlikçileri, elemanlarý, militanlarý yanýnda; korkuttuklarý, kandýrdýklarý, bir þekilde kullandýklarý da var.
Medya örneði üzerinden gidersek, örgüt üyelerinin doðrudan Zaman ve STV grubunda FETÖ’nün borazanlýðýný ve kalemþörlüðünü yaptýðý biliniyor.
Bunun dýþýnda örgütün kendi adamlarýný yerleþtirerek farklý medya organlarýný amaçlarýna hizmetkâr hale getirdiðini de gördük. FETÖ’cü olmadýklarý halde FETÖ’cü elemanlar üzerinden dolaylý hizmet saðlayýcýsý haline gelen gazete ve televizyonlar oldu.
Ayrýca yine FETÖ’cü olmadýklarý halde düþmanýmýn düþmaný dostumdur anlayýþýyla hükümet karþýtlýðý sebebiyle FETÖ’nün mühimmatýný kullanan, amaç birliðiyle örgütün saðladýðý malzemeleri servis eden yayýn kuruluþlarý oldu.
Benzer þekilde siyasette de FETÖ’nün doðrudan kullandýklarý, devþirdikleri, yönlendirdikleri, manipüle ettikleri, tehdit/þantaj/rüþvet yöntemleriyle dize getirdikleri veya baþa getirdikleri siyasi aktörler oldu.
Bazý siyasetçiler veya partiler MÝT týrlarý operasyonundan 17/25 Aralýk yargý darbesine, ardýndan piyasaya sürülen montaj ses kayýtlarýna kadar birçok hadisede FETÖ’nün yönlendirmesiyle hareket ettiler.
Genel ve yerel seçimlerde de bu iþbirliðinin ete kemiðe büründüðünü gördük.
FETÖ’nün en çok kullandýðý, manipüle ettiði, yönlendirdiði ve kendi amaçlarýna hizmetkâr hale getirdiði parti CHP’dir.
CHP’de yaþanan kaset kumpasý, doðrudan bir partinin dizaynýna yönelik müdahale olarak ortaya çýkmýþtýr. CHP yönetimine etki edecek þekilde (danýþman örneðinde olduðu gibi) doðrudan kendi adamlarýný yerleþtirmekten, AK Parti düþmanlýðýyla ortak amaçta buluþup CHP’ye malzeme saðlamaya kadar birçok noktada FETÖ CHP’yi kullanmýþtýr. Bu iliþkinin tüm CHP’lileri kapsayan bir iliþki olmasý gerekmiyor. FETÖ’den nefret eden ve 15 Temmuz’da demokrasiye sahip çýkmak için Meclis’te duyarlýlýk sergileyen CHP’li milletvekillerinin varlýðý bu iliþkinin olmadýðý anlamýna da gelmiyor.
CHP yönetiminin 15 Temmuz'la ilgili kimi yorumlarýndan son dönemdeki KHK tartýþmalarýna kadar sergilediði siyaset tarzý bu iliþkiyle malül bir görüntü veriyor.
Burada kritik nokta demokratik muhalefet olmakla FETÖ’nün amaçlarýna hizmetkâr olmak arasýndaki ince çizgiyi doðru tespit etmektir.
Muhalefet partileri hükümetin iþ ve iþlemlerini, icraatlarýný, politikalarýný yanlýþ gördükleri takdirde elbette eleþtirmek gibi bir misyona sahiptir. Hükümetin PKK’yla veya FETÖ ile mücadelesindeki kimi adýmlarý da eleþtiri konusu yapýlabilir. Ancak bu eleþtirilerin hangi maksatla ve kimin adýna yapýldýðý önemlidir.
Terörle mücadele gibi ortak hassasiyet gerektiren konularda muhalefet partilerinin yanlýþ gittiðini düþündükleri meseleleri daha iyisi olsun diye eleþtirmeleri baþka bir þeydir; mücadele edilen örgütler adýna, onlarýn ekmeðine yað sürer gibi, hatta onlarý destekler gibi bir pozisyon almalarý bambaþka bir þeydir.
Örneðin HDP’nin PKK ile mücadelede konuþtuðu yer milletin durduðu yer ve hak/hukuk deðil PKK’nýn durduðu yer ve örgütsel pozisyondur.
Benzer þekilde FETÖ ile mücadelede CHP’nin milletin durduðu yerde durup hak ve hukuku ölçü alarak eleþtiri getirmesi baþkadýr; FETÖ’nün tezleriyle, malzemeleriyle FETÖ’nün amacýna hizmet eder þekilde pozisyon almasý baþkadýr.
FETÖ ile mücadelenin baþladýðý günden bu yana CHP’nin takýndýðý tavýrlar, maalesef bir iþbirliði görüntüsü vermektedir.CHP siyaseti üzerinden FETÖ’nün parmak izleri artýk kalkmalýdýr.