8 Mayýs 2015’te bu köþede Manisa Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Eren hakkýnda þunlarý yazmýþtým:
“17-25 Aralýk darbe giriþimlerinden sonra hükümet, Paralel çeteyle mücadele için bazý yasalar çýkardý. Bunlardan biri de makul þüpheydi. Bu kanun þüphesiz Paralel çeteye karþý çýkartýldý. Öte yandan Kýrmýzý Kitap’a Paralel Yapý’nýn girmesi tanýmý net ortaya koyuyordu. Türk devleti kendi varlýðýna yönelik en büyük tehdidi bertaraf etmek için hukuk üzerinden gerekeni yapýyordu.
Manisa Emniyet Müdürü Tayfur Erdal’ýn yaptýklarýna bu açýdan bakmak lazým. Karþýmýzda örgütsel bir yapý var. Paralel çete sadece emniyet-yargý cuntasý üzerinden tasallut oluþturmadý. Dernekleriyle resmi soygun yaptý, zorla baðýþ aldý. Himmet adý altýnda paralar aldý. Kurban paralarý topladý. Vermeyenlerin baþýna neler geldiðinin çok örneði var.”
Tayfur Erdal Ceren’i övmüþ ve kararlýlýðýný beðenmiþtim. Ýki gün önce Manisa’da FETÖ operasyonlarýnda gözaltýna alýnan kadýnlar vardý. Onlara kelepçe takýldýðý için Ceren açýða alýndý. Bir kere o kadýnlara kelepçe takýlmasý doðru deðildi. Yanlýþ oldu. Ama kelepçe takýldý diye de bir emniyet müdürünün açýða alýnmasý doðru deðil. Ben bugüne kadar kelepçe taktý diye bir emniyet müdürünün açýða alýnmasýna ilk kez þahit oluyorum.
Bu ülkede yerlerde sürüklenen kadýnlar oldu. Vatan gazetesinin eski editörlerinden Aylin Duruoðlu, bir FETÖ kurgusu olan Devrimci Karargâh Örgütü üyeliðinden kelepçelendi. Kimse açýða alýnmadý. Ýþi bir de baþý kapalý kýsmýna getirenler var. Baþý açýklara kelepçe takýlýr, kapalýlara takýlmaz diye bir uygulama mý var? Diyelim ki, FETÖ militaný bir kadýn polise mukavemet etti. Kelepçelenmeyecek mi?
Tayfur Erdal Ceren hakkýnda bir soruþturma açýlýr, olaya bakýlýr, sonra gereken yapýlýrdý. Polislerimiz FETÖ çetesiyle büyük bir mücadele veriyorlar. Hepsi ellerinden geleni yapmaya devam etsinler. Devletimiz hepsini kucaklar.
FETÖ lideri oturduðu Pensilvanya’dan kadýnlara kelepçe takýlmasýný eleþtirmiþ. Sen kimsin ya? KCK tutuklamalarýnda birçok kadýný plastik kelepçelerle afiþe ederken iyiydi. Ýnsanlarýn hayatýný kararttýnýz, hala utanmadan konuþuyorsunuz. Nitekim hayat karartanlar da birer birer tüyüyorlar.
Geçen yýl Aralýk ayýnda Tahþiye kumpasýyla ilgili Hidayet Karaca ve Ekrem Dumanlý gözaltýna alýndýðýnda malum çevreler kýyamet koparmýþtý. Ekrem Dumanlý, “Kaçýyor muyuz, ne diye canlý yayýnda bizi gözaltýna almak istiyorsunuz? Çaðýrsaydýnýz gelirdik” türünden bir þeyler söylemiþti.
FETÖ’cülerin en büyük yalanlarýndan biri budur. Ýþte gördük. Aranmasýna raðmen 56 gündür Ekrem Dumanlý ortada yok. Birçok adrese bakýldý ama bulunamadý. Hakkýnda yurtdýþý yasaðý olmasýna raðmen Dumanlý’nýn kaçmýþ olma ihtimali çok yüksek. Ya Gürcistan sýnýrýndan ya da Bodrum tarafýndan illegal olarak çýkýþ yapmýþ olabilir. Ýkide bir hukuk, AB diyenlerin 56 gündür kayýp olmasýný neyle izah etmek gerekir acaba? Geçtiðimiz 12 Aðustosta ekranlardan Ekrem Dumanlý’nýn kaçabileceðini haykýrdým. Sonuç ortada.
FETÖ’nün birçok önemli militaný soluðu yurtdýþýnda aldý. Bir yolunu bulan kaçtý gitti. O yüzden FETÖ’de tutuklama birinci öncelik olmalý. Birçok FETÖ militaný da þu an kaçma hazýrlýðý içindeler. Nasýl geçenlerde Savcý Adnan Çimen’in yurtdýþýna çýkýþýna müsaade edilmediyse, açýða alýnan diðer savcý ve hakimler de sürekli kontrol altýnda tutulmalý. Ayrýca kritik önemdeki gazeteci ve akademisyenlerin de kaçmasýna fýrsat verilmemeli. Bülent Keneþ, Tarýk Toros, Erhan Baþyurt, Bülent Korucu, Eyüp Can, Mehmet Kamýþ, Abdülhamit Bilici gibi isimler de her an kaçabilir. Özellikle Eyüp Can’a dikkat edilmeli.
FETÖ’yle mücadelenin þakasý yok. Bu terör örgütü bitirilecek. Bunu hafife alan ya da “ama sulandýrýlýyor” gibi kýytýrýk argümanlar öne sürenler kenara çekilsinler. Zerre risk almamýþlarýn bu mücadelede tek bir söz söyleme hakký yok.