Toplantýsý, planlamasý yapýlmýþ fakat fiiliyata geçmemiþ darbe davalarýnda müebbet mahkumiyetler verilirken gözlerimizin önünde gerçekleþmiþ, failleri saðlýklý ve hayatta olan 28 Þubat darbesi ancak 2013'te iddianameye dönüþtü ve yine ayný tarihte mahkeme edilmeye baþlandý. 27'si tutuklu 103 sanýklý davanýn önemli isimlerinin pek çoðu da zaten ayný yýl salýverildi. Þu an içeride tutuklu kimse yok.
28 Þubat davasý bizzat maðdurlarý tarafýndan bile yeterince sahiplenilmedi. Doðrusu ne darbenin hedefinde olan siyasetçi takýmý davaya yeterince alaka gösterebildi ne de darbenin en büyük maðdur kitlesinin oluþturan baþörtüsü yasaðý dolayýsýyla okulundan iþinden olanlar...
FETÖ'cü hakim ve savcýlarýn cevvaliyeti yoktu 28 Þubat davasýnýn hakim ve savcýlarýnda. Zaten 2013 Türkiye için çok zorlu bir mücadelenin baþlangýç yýlý oldu. Dört bir koldan yumruk yemeye baþladýk. Ýçeride Gezi, Kobani gibi kalkýþmalarla, PKK'nýn hendek terörüyle, DEAÞ saldýrýlarýyla sersemletilmeye çalýþýldýðý, Suriye'de köþeye sýkýþtýrýlmak istendiði ve ABD ve Almanya'nýn FETÖ ve PKK eliyle Türkiye'yi hizaya sokmak istediði bir döneme denk geldi ve bu ortamda medya da 28 Þubat davasýna pek ilgi göstermedi.
***
Avukatlarý bir dinleseniz aklýnýz þaþar; sanýklarýn sandalyelerine minder koydururken müþteki avukatlarýna söz hakký dahi vermeyen bir hakimin baþkanlýðýnda devam etti uzun süre dava. Hakimin deðiþmesi için defalarca þikayette bulunmak gerekti.
Ve nihayet, hükümet ortaðý olmasý hasebiyle kendisi de aslýnda darbenin maðdurlarýndan olan Tansu Çiller ifade verdi ve 28 Þubat'ýn bir darbe olduðunu söyledi.
Çiller'in bunca zaman ýsrarla konuþmayýp hakkýnda zorla getirilme kararý çýkartýldýktan sonra da olsa ifade vermesi ve söyledikleri önemli. Çünkü Çiller failin sadece askerlerden ibaret olmadýðýný, darbenin medyasýyla, iþ dünyasýyla, STK'larýyla sivil bir ayaðýnýn olduðuna da iþaret etti. 28 Þubat davasýnýn açýldýðý günden beri eksik býrakýlan yönünden bahsetti yani.
***
Oysa insanlar, sivil ayaðý bir yana, darbenin doðrudan planlayýcýlarý ve uygulayýcýlarýnýn bile ceza almayacaðýný düþünmeye baþlamýþtý.
Dönemin Genelkurmay Baþkaný Hüseyin Hakký Karadayý 28 Þubat'ýn bir darbe olmadýðýný, Sincan'daki tanklarýn ise tatbikat için oradan geçtiðini söylüyordu. Þimdi FETÖ'cü darbeciler de ayný þeyi söylüyor, "Tatbikat için çýkmýþtýk" diyor.
28 Þubat'ýn birifinkçi paþasý Çetin Doðan gerçekleþmiþ darbeden tutuksuz yargýlanmak üzere salýverilirken plan aþamasýnda kalmýþ darbe davasýnda tutuklu yargýlandý ve 20 yýla mahkum edildi.
Batý Çalýþma Grubu'nun kurucusu Çevik Bir'in savunmasý da çok yaratýcýydý, Türkiye yüzünü batýya dönmüþ bir ülke olduðu için Batý Çalýþma Grubu'na bu adý verdiklerini, irtica ile mücadelenin ise hükümetin onayladýðý kararlarýn uygulamasýndan ibaret olduðunu söylüyordu.
Darbecilere sorsan hepsi görevini bihakkýn yapmýþ vatansever askerler. FETÖ'cüsü de öyle Avrasyacýsý da NATO'cusu da.
***
Darbeyi kendine hak gören bu zihniyeti kanunlar deðiþtiremedi ama 15 Temmuz akþamý bu millet þanlý direniþiyle tarumar etti. Sadece FETÖ'cülerin hain planlarýný tersine çevirmekle kalmadý millet; ayný zamanda ülkesini iþgalden kurtardý ve artýk Çevik Birlerin, Çetin Doðanlarýn, Erol Özkasnaklarýn döneminde olduðu gibi askerin paþa-gönlüne göre siyasete müdahale ettiði devrin kapandýðýný ilan etmiþ oldu.
28 Þubat davasý eylül ayýnda yeniden görülmeye baþlanacak. Davada sona yaklaþýldý. Milletçe 15 Temmuz'daki darbe/iþgal giriþimini alt etmeyi baþaramasaydýk 28 Þubat davasýný da kaybetmiþ olacaktýk.
FETÖ'yü TSK'nýn laik kucaðýnda semirtenler de artýk darbe yapamayacak. 28 Þubat'ýn hesabý da onlara sorulacak.