Türkiye Barolar Birliði (TBB) Baþkaný Prof. Dr. Metin Feyzioðlu ile 30 yýlý geride býrakmýþ, köklü/gelenekli Suriçi Toplantýlarý çerçevesinde buluþmak ufuk açýcýydý.
Eðriye eðri, doðruya doðru dediði için kendine sol veya Atatürkçü (!) kartvizitini yakýþtýran bazý çevrelerden aldýðý eleþtirileri sordum, verdiði cevap önemlidir, uzun aktaracaðým.
“Ben, herhangi bir partiyi deðil, devletimi destekliyorum. Güçlü devlet, toprak bütünlüðü ve bayrak bu ülkenin milli ittifakýdýr. Sayýn Cumhurbaþkaný’nýn Türkiye Ýttifaký olarak dile getirdiði kavramýn ana zemini budur. Emperyalist güçlerin saldýrýsýyla mücadele eden devletin yanýnda olmak, “Erdoðan’cý olmak” deðildir. Önemli olan dalgalý denizle karþýlaþmýþ bu gemiyi emin bir limana çekmek hatta açýk denizlerde her hava þartýnda emin yolculuðunu sürdürmesini saðlamaktýr. Bu, siyaset üstü, beka ittifakýdýr.”
“Beni çok samimi eleþtiren, sosyal demokrat kesimden insanlar var. Sen bir kaleydin þimdi Erdoðan’cý mý oldun diyorlar. Onlarýn eleþtirilerinin bir üzüntü veya hayal kýrýklýðýndan kaynaklandýðýný biliyorum, önemsiyorum, hepsine tek tek memleketin yaþadýðý aðýr þartlarý anlatmaya çalýþýyorum. Artýk anlamaya baþladýlar. Bu grubu FETÖ-PKK propaganda mekanizmasýnýn da etkilediðini görüyorum. Önce memlekette iç savaþ senaryosu, sonra da Suriye’de devlet çabalarý püskürtülenler bana saldýrýyor. Beni samimi olarak eleþtirenler ile kara kampanya yürüten hainleri asla bir tutamam. O zaman, o samimi, milli ama ayný zamanda mevcut siyasi iktidara muhalif insanlarý o kara propagandaya kurban etmiþ olurum. Aslýnda bunu, devleti yönetenler baþta, herkesin yapmasý gerekir.”
Feyzioðlu, bir Pazar sabahý kendisini dinlemek için gelmiþ kalabalýk izleyici grubuna “milli duruþtaki” kriterini de þöyle aktardý:
“Nasýl bir saldýrýyla karþýlaþtýðýmýzý anlatmaya çalýþýyorum ama anlamak istemeyenler, 19 Ekim tarihli The Economist dergisinin 24’üncü sayfasýndaki makaleye baksýnlar. Orada, Churchill’in, bundan 100 yýl önce Türkiye topraklarý üzerinde suni bir devlet kurmayý tasarladýðýný, bunu, Mustafa Kemal’in Lozan’da yýrtýp attýðýný ama sonrasýnda bu devlet için gerekenlerin yapýldýðý hatýrlatýlýyor. Dergi, son harekatýn bu devletin var olmasýna aðýr darbe olduðunu da yazýyor. Ben, Suriye’deki harekatlarýmýzýn Sevr’i hortlatmaya çalýþanlara engeldir derken eleþtirenler (burada ben hatýrlatayým Kýlýçdaroðlu’nun Suriye’de ne iþimiz var kampanyalarýný) açsýn o dergiyi okusun.”
Amerikan emperyalizminin proje örgütleri FETÖ ve PKK ile birlikte siyaset yapan Kýlýçdaroðlu liderliðindeki CHP’den istifa etmesi sürpriz mi, hayýr, her vatanseverin alacaðý samimi bir karar bana göre…
Ama devlet aklýna yakýn ve “yeniden kuvvayý milliye” diyen bir ruha sahip olduðu açýk.
Kuþkusuz, Feyzioðlu, yeri geldiðinde, yine, siyasi otoriteyi en sert eleþtiren karakterlerden biri olacak, zaten farklý düþünmenin demokrasinin vazgeçilmez unsuru ve rengi olduðunu ýsrarla tekrarlýyor.
Herkes ayný düþünceye sahip olmak zorunda deðil.
Yaþadýðýmýz dönem, hainin ortaya çýktýðý “milliyim” diyen herkesin yolunun buluþtuðu bir dönem, iyidir.