FG ile akrabalýðý var ama...

Baþlýktaki ifade bir kiþi için MÝT’te açýlan dosyada yer alýyor. 

Cümle þöyle tamamlanýyor: 

“FG ile akrabalýðý var...... Ama belgelenemiyor.”

Hem akrabalýðý olup hem de belgelenememesi nasýl bir þey ise...

Bu kiþiyi 1987’den beri tanýyorum. Üniversitede okuduðundan beri. Halen bir  bakanlýkta vekaleten müsteþar yardýmcýlýðý yapýyor. Bakanlýktaki FETÖ elemanlarýný tespit komisyonunun da baþýnda. Hayatýnýn hiçbir döneminde FETÖ ile alakasý olmadý, bunu adým gibi biliyorum.  Bir ara belediye baþkanlýðý yaptý, AK Parti’den ve  o dönemde bu yapýnýn taleplerine olumlu cevap vermediði için çetin bir çatýþma da yaþadý.

O kiþi ile ilgili bu MÝT bilgisi nasýl gündeme geldi, derseniz, vekaleten müsteþar yardýmcýlýðýnýn asalete geçmesi lazým ve bunun için de güvenlik soruþturmasý gerekiyor. Ýþte o güvenlik soruþturmasý çerçevesinde MÝT’teki o not gün yüzüne çýkýyor.

O not güvenlik soruþturmasýný etkileyecek olsa, söz konusu kiþi ile ilgili bütün duygularý zehirlemeye yeter de artar bile.

Bir soru þu: Böyle bir bilgi MÝT’teki dosyaya nasýl girdi?

Ýkinci soru þu: Bu bilgi bu kadar saçma olduðuna göre, MÝT’te açýlan dosyalardaki diðer bilgiler ne kadar güvenliklidir?

Ve üçüncü soru: Þu anda “FETÖ’cü soruþturmasý”nda MÝT dosyalarý ne ölçüde deðerlendirme aracý oluyor?

Baþta dedim ki, bu müsteþar yardýmcýsý, ayný zamanda bakanlýktaki “FETÖ’den arýndýrma komisyonu”nu yönetiyor. Söylediði þu: “Bu iþte müthiþ bir bilgi kirliliði yaþanýyor. Ayný kiþi hakkýnda farklý kaynaklardan çok farklý bilgiler geliyor. “FETÖ’cüdür” bilgisine dayanarak kurumdan atsanýz adamýn hayatý kararacak, ama baþka bir bilgi adamý tamamen temize çýkarýyor. Ne yapacaksýnýz?

Söz tasfiye çerçevesinde olan bitenden açýlýnca, her bakanlýkta esen fýrtýnalara iliþkin bilgi yaðýyor.

Bir bakanlýktaki genel müdürden söz edildi bir ortamda, “FETÖ’cü” suçlamasý ona da yöneltilmiþ, oysa söz konusu kiþi, gençliðinden bu yana Ýskenderpaþa muhitinde bulunmuþ.

Bir bakanlýkta mesela, “28 Þubat döneminde baþörtülü görevlilere yönelik tasfiye eylemini yürütenlerin, bu dönemde de baþörtülü, ÝHL ve milli görüþ kökenli üst düzey görevlileri tasfiye ettiði” bilgileri geliyor. Üstelik bunun “Cumhurbaþkanýna yakýnlýk”  görüntüsü içinde yapýldýðý ifade ediliyor.

Geçtiðimiz hafta cuma akþamý KADEM’in düzenlediði “15 Temmuz ve Yeni Türkiye” baþlýklý bir panel vesilesiyle Kahramanmaraþ’ta idim. Konuþmacý olarak Mahir ÜnalHüseyin Yayman ve bendeniz vardýk. Sorular faslýna gelindiðinde, soru soranlardan yarýsýnýn özellikle þehrin milletvekili ve AK Parti’nin önemli isimlerinden birisi olarak Mahir bey’e, “Kurunun yanýnda yaþýn yandýðý” ve bunun da “Çok can yakýcý bir gerçek olduðu” buna karþý “nasýl tedbir alýnacaðý”ný sordular.

Mahir bey’in “Bu konuda çok dikkatli ve titiz davranýyoruz” þeklindeki cevabý  gönülleri durulttu mu bilmem.

Bizzat tanýk olduðum bir olay. Bir týb doçenti. Teyzesi vefat etmiþ ve üniversite hastanesi morgunda. Morgdan alýnacak, gasledilecek ve defnedilecek. Tam o saatlere üniversite yönetimi tarafýndan “mülakat - soruþturma” daveti yapýlmýþ. “Teyzem vefat etti, defnedip sonra geleyim” diyor ama aldýðý cevap þu oluyor: “Gelmediðiniz takdirde suçlamalarý kabul etmiþ sayýlýrsýnýz.” Söz konusu doçent mülakata gitti, sonra gözaltýna alýndý ve savcýlýktan serbest býrakýldý.

“Güven sorunu” doðru, FETÖ yapýlanmasý söz konusu olduðunda, en hayati problem niteliðinde. “Kime güveneceksiniz?”den herkese her türlü suçlama yöneltilebilir noktasýna gelmek ve buradan da güvensizliðin daha da derinleþeceði bir alana savrulmak mümkün. Buradan varýlacak olan þey ise, çok geniþ bir gayrý memnunlar zümresinin oluþmasýdýr.

Sonuçta “Geçiþli bir muhafazakar taban”dan söz ediyoruz. Bu, belki medya platformlarýnda görülmeyebilir. Ama tabanda bu göz gözü görmezliðin yaþandýðýný bilmek lazým. Milletvekilleri halkla yüzyüze geldiðinde bu sorunun çok daha yakýcý biçimde kendilerine ulaþtýrýlacaðýndan eminim.  

Son söz: Darbeyi haber alamayan MÝT’in kþilere iliþkin dosyalarý tek kaynak olursa yandý gülüm keten helva demektir.