FIFA hakem listesi

Her sene 1 Ocak tarihinden geçerli olmak üzere FIFA hakem listeleri yapılır ve bir yıl süre ile FIFA kokartı takmaya hak kazanan hakemler belli olur. Bu listeler yapılırken merkez hakem kurulları bazen gerçekten FIFA kokartı takmayı hak eden hakem ve yardımcı hakemleri bu listeye yazarlar, bazen de hatır gönül işleri devreye girer, hak etmeyen isimlerin yer aldığı  listeler FIFA tarafından onaylanarak yürürlüğe girer. Listede yer alan hakemler de FIFA ve  UEFA müsabakalarında görev alırlar.

Benim hakemlik yaptığım dönemler ve daha öncelerinde FİFA listesinde yer alabilmek gerçekten çok çok zordu. FIFA listesine girecek hakem öncelikle zor maçlarda, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın kendi aralarında oynadığı derbi maçlarda yeterliliğini ispat etmeden FIFA hakem listesine giremezdi.

Ben, ilk kez FIFA hakem listesine girmeden önce Süper Lig’de iki Galatasaray -Fenerbahçe bir de Galatasaray -Beşiktaş maçı yönettim ve o listeye girdim. Keza benimle aynı dönem FIFA listesine giren Mustafa Çulcu da aynı şekilde derbi maçlarda görev aldıktan sonra listeye dahil edildi.

Şimdi ise FIFA listelerine baktığımız zaman listeye yeni dahil edilen hakemler ile ilgili olarak hiç bir plan ve programın olmadığını görebiliyoruz. 2016 yılı için TFF tarafindan yapılıp, onay icin FIFA’ya gönderilen  hakem ve yardımcı hakem listesi TFF tarafından henüz açıklanmadı. Ancak yeni listede Tolga Özkalfa’nın yer almadığını ve yerine Alper Ulusoy’un listeye girdiğini biliyoruz. Hem hakemlik olarak yetersiz olup, hem de koşularda başarısız olan Tolga Özkalfa’nın listeden çıkartılmış olması son derece doğru bir karar. Ancak Tolga Özkalfa’nın yerine listeye alınan Alper Ulusoy ise geçen sezon Süper Lig’de ancak altı tane maç yönetebilmiş.  Bu sezon ise önemli sayılabilecek maçlarda yeni görev almaya başladı. Yani henüz yeterli deneyime sahip değil.

Oysa FIFA listesine girecek olan hakemlerin bir plan ve program çerçevesi içinde yetiştirililmesi gerekir. Bizde ise görevde olan MHK Başkanı hangi hakeme sempati ile bakıyorsa o hakem FIFA listesine girebiliyor.

Son dönemde hakem camiası ile ilgili olarak tartışılan bir diğer konu ise Trabzonspor -G.Antepspor maçı bitiminde hakemlerin, soyunma odasında mahsur kalmaları ve bu olay ile ilgili hakemlerin neden protesto yapmadığı hususunda. Bu konu ile ilgili olarak TFF yönetimi çok çabuk ve doğru bir biçimde hareket ederek hem TFF Başkanvekili İbrahim Usta’ya hem de Trabzonsporlu yöneticilere gerekli cezaları vermiş ve hakem camiasını da rahatlatmıştır. Ben,verilen cezalar nedeniyle hakemlerin memnun olduğunu biliyorum ve hakemler tarafından herhangi bir protesto eylemi yapılmamasını da doğru buluyorum.