Fikr-i takip listesi

Eskiden bazı haberler, yazılar gazetelerden kesilir, dosyalanır idi, şimdi ise bilgisayarınızda bir “folder” açıyorsunuz, oraya haberi “save” ediyorsunuz, elinizde çok zengin bir arşiv oluşuyor; benim gibi teknoloji acemileri bile bunu yapabiliyor ise, benden çok daha teknolojiye yatkın olanlar herhalde neler yapıyorlardır.

Bendenizin elinde de çok dolu bir “folder” var, adını da fikr-i takip koydum, arasıra açıp bakmak ilginç olabiliyor, bugün de bu “folder” içinden küçük bir seçme yapıp siz okurlarla paylaşayım.

1- Aktütün ve Dağlıca saldırılarını, şehitlerini hatırlıyoruz ama bu saldırılarda yaşanmış olması muhtemel ihmaller, yanlışlar ile ilgili Genelkurmay tarafından açılan soruşturmaların sonuçlarını biz vatandaşlar/vergi mükellefleri bir türlü öğrenemedi; bu soruşturmalar hala sonuçlanmadı mı, yoksa soruşturmaların sonuçlarının vatandaşla paylaşılması adetten değil midir?

2- Hatırlarsınız, darbe söylentilerinin, girişimlerinin tavan yaptığı bir dönemde bir yüksek rütbeli emekli subay/mühendis “erke dönengeç” isminde, enerji kullanmadan enerji üretecek bir makina, bir “con Ahmet” makinası bulduğunu iddia etmiş, mesela Sayın Vural Savaş’ın, tanıdığımız orgenerallerin katılımıyla bir tanıtım toplantısı yapmış, patentini alacağını ileri sürmüş ama sonra da konu unutulmuş idi.

Bu “erke dönengeç” neyin nesi idi, bir şifre mi idi, yoksa, belki de daha vahim olmak üzere, koca koca generaller, savcılar enerji kullanmadan enerji üretileceğine mi inanmışlar idi?

3- Ahmet Necdet Sezer Çankaya’da iken ilk kez bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Nobel aldı ama dönemin Cumhurbaşkanı Sezer ilk Nobel sahibi vatandaşımızdan bir resmi tebriği, bir mütevazi daveti esirgedi; bu çok yadırgatıcı, ilkel davranış hakkında acaba bugün emekli Sezer ne düşünüyor acaba, gerçekten merak ediyorum.  

4- Dilara Dumru isimli dört yaşında bir kız çocuğu vardı, İSKİ ile iş yapan bir şirketin açtığı, sonra da açık unuttuğu bir rögar kapağına düştü, hayatını kaybetti; bu şirketin yetkilileri hakkında açılan soruşturma ne oldu, hangi cezaları aldılar, aynı şirket yine devlet ile iş yapabiliyor mu? Dilara Dumru’nun, dört yaşında idi, açık unutulan (!) rögar kapağı nedeniyle ölümü cezasızlık duvarına mı tosladı?

5- Musa Anter’in katili olarak seneler sonra yakalanan Hamit Yıldırım meselesi ne aşamada? Senelerce en yetkili devlet görevlilerinin koruması altında yaşamış olan Hamit Yıldırım kimdir, kendisini koruyan devlet görevlileri hakkında bugün soruşturma açılmış mıdır?

6- Uludere olayının birinci senesine yaklaşıyoruz, kasıt aramıyorum ama böyle vahim bir hata yapan istihbarat (Genelkurmay, MİT, başkaları) ve icraat (Hava Kuvvetleri) sorumluları da cezasızlık bulutu içinde kaybolup gidecekler mi?

7- Bir Yozgat Müftü Yardımcısı var (idi mi?), düğünlerde eşleri, kızları oynayan dans eden adamlar için “deyyus” ifadesini kullanabildi; bu devlet memuru zat-ı muhterem, mevcut din görevlisi kamusal vazifesini hala sürdürüyor mu, sürdürecek mi?

8- Hrant Dink cinayeti davasından tanıdığımız Erhan Tuncel hapisten çıktıktan sonra “Yasin Hayal’in hapishanedeki ziyaretçi defteri nasıl kayboldu?” diye bir soru sormuş idi. Bu sorunun cevabı verildi mi?

9- AK Parti sözcüsü, eski bakan Sayın Hüseyin Çelik TSK’ya yönelik 15 maddelik bir öncelikli reform/yasal değişiklik listesi yayınlamış idi; bu listenin akıbeti ne oldu?

10- 7 Aralık 2011 günü bizim gazete Star’da Mehmet Eymür’ün “deprem yaratacak ifadeler, Eymür tuğlayı çekti” diye verilen çok önemli haberin gerekleri yerine getirildi mi, bu haberin peşine yargı, yürütme ve basın gerektiği kadar gidebildi mi?

Bugün on adet hatırlatma konusu ile yetinelim, sütunda yerimiz bu kadar; İnşallah devam ederiz bu fikr-i takibe.  

twitter.com/KarakasEser