Soykýrým yaþanmýþtýr” demek düþünce özgürlüðü “Soykýrým yaþanmamýþtýr” demek suç. Bu önermeyi Bosna’da yaþananlara dair kural haline getirdiðimizi bir düþünün.
Bir sürü ülke ayaða kalkar, fikir özgürlüðünden bahseden açýklamalar yapar.
Peki Bosna için fikir özgürlüðü aklýna gelenler, 1915 Ermeni soykýrýmý iddialarý söz konusu olduðunda neden farklý davranýyorlar?
***
Brüksel Meclisi Milletvekili Mahinur Özdemir 1915 olaylarýný soykýrým olarak tanýmadýðý için partisinden ihraç edildi.
Partinin adý cdH, yazýlýþý bir garip ama adýnýn açýlýmý, Demokrat Hümanist Merkez Parti.
Çok kültürlülüðü savunan, listelerinde çok sayýda Müslüman adaya da yer veren bir partinin aldýðý bu karar oldukça garip.
Daha garip olaný dünyayý okuma þekilleri. Uluslararasý arenada soykýrým kabul edildi diyorlar ama bu iddiayý kabul eden ülke sayýsý etmeyen ülkelerin neredeyse 3’te 1’i.
***
Þu an dünya üzerinde yaþayanlarýn yarýsýndan çoðunun canlý þahidi olduðu Bosna’yý ya da Ermenistan’ýn Daðlýk Karabað’da yaptýklarýný görmezden gelip þu an kimsenin hayatta olmadýðý bir olaya dair karar verilmesi elbette tartýþmalý.
Hataya düþmemek lazým, burada 1915’te olanlarý deðil düþünce özgürlüðü anlayýþýný sorgulamamýz gerekir.
Bakýn Ýsviçre’de “soykýrým yoktur” demeyi suç haline getiren karar Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi’nden döndü.
Yani doðru ya da yanlýþ, kimsenin düþüncesini açýklama hakkýný elinden alamazsýnýz.
Parti disiplini diyenler çýkabilir, partilerin disiplini tarihi olaylara bakýþ üzerinden deðil mevcut sorunlara karþý bulduðu çözüm önerileri üzerinden oluþur.
***
Uzun lafýn kýsasý þu: “Tarihe benim gözümden bak, benim anlayýþýmý kabul et” diyen bir parti adýnda istediði kadar hümanist ifadesi taþýsýn dikta mantýðýnda olan bir partidir.
Bu mantýða karþý 1915 tezlerini tekrar etmek yerine fikir özgürlüðüne vurgu yapmak gerekir...