Ortadoðu meselesi çok can sýkýcý bir noktaya doðru gidiyor.
Býrakalým her türlü siyasal neden ve sonucu bir kenara, meselenin insani boyutu çok rahatsýz edici; ne Ortadoðu, ne Türkiye, ne de Ýsrail ve Amerika kamuoylarý bu trajediyi sonsuza kadar seyredemez.
Konunun bir çözümsüzlük noktasýnda kilitlendiði ortada.
Her meselede olduðu gibi, bu meselede de nihai çözümü üretecek kesim muhtemelen bu çözümsüzlükten en fazla zarar gören kesim olacak.
Meseleye ve meselenin ürettiði fayda ve maliyetlere Ortadoðu ile sýnýrlý kalmadan baktýðýnýzda karþýnýza çýkabilecek manzara mevcut çözümsüzlük girdabýndan dünyanýn süpergücü ABD’nin en fazla etkilendiðini ve maliyetlerin faydalarý büyük ölçüde aþtýðý bir pencereden etkilendiðini de görebiliriz.
Son on beþ seneden beri öne sürülen bir görüþ ABD’nin Ýsrail ve Ortadoðu politikasýnýn ABD’nin ulusal/küresel çýkarlarý ile çakýþmadýðý görüþüdür.
Bu görüþ iktisadi tabanýný yeni ekonomi süreçlerinden alan demokratlar yani Obama için muhtemelen haydi haydi geçerlidir.
Ýnternetten Obama’nýn 2012 kampanyasýna destek veren iþadamlarýna bir bakýn, tüm yeni ekonomiyi orada görebilirsiniz; Bill Gates yani Microsoft orada, Google orada, Yahoo orada, Facebook orada, vs.
Bu sýraladýðým isimler ABD ve dünya ekonomisinin en büyükleri ve daha da önemlisi geleceðin ekonomisini temsil ediyorlar.
Bu firmalarýn, Microsoft’un, Google’ýn Ortadoðu’nun bir ateþ topuna dönüþmesinden ne çýkarý olabilir?
Olsa olsa büyük kayýplar, potansiyel kayýplar yaþarlar.
ABD’nin Ortadoðu ve Ýsrail politikasýnýn ABD çýkarlarý ile uyuþmadýðý kesin gibi; ABD çýkarýný konjonktürel olarak dönemin en önemli firmalarýnýn büyümesi olarak da okuyabilirsiniz.
Unutmayalým, çok deðil, yaklaþýk on sene önce iki amerikalý musevi akademisyen, Mearscheimer ve Walt Ýsrail Lobisi ve ABD’nin Dýþ Politikasý isimli bir kitap yazdýlar, ABD’de yayýnlayamadýlar, galiba Ýngiltere’de bir yayýncý buldular, bu konuyu yani ABD’nin Ýsrail politikasýnýn ABD’nin orta vadeli çýkarlarý ile uyuþmadýðýný belirttiler, ABD’deki Ýsrail lobisinin ABD çýkarlarýný zehirlediði tespitini yaptýlar.
Ancak, ABD’deki Ýsrail lobisi çok güçlü ve meseleye bakýþý, görebildiðimiz kadarýyla, ABD’nin bir süper güç olarak çýkarlarý üzerinden deðil, daha sýnýrlý, daha dar bir çýkar tanýmý ve haklý bir tarihsel travma üzerinden.
ABD Baþkanlarý ve Kongre de bu lobiyi karþýsýna alamadýðý müddetçe Ortadoðu sorunu kilitli kalmaya mahkum gibi duruyor.
Bu kilidi kim açabilir sorusu kanýmca en önemli soru ama cevabýnýn da gerçekçi olmasý þart.
Hamas, El Fetih, Suriye (Golan), meselede haklýlar ama haklý olmak bu kilidi açmaya yetmeyebiliyor.
Önümüzdeki dönemde, temennim bu dönem Obama’nýn ikinci döneminin ötesine taþmaz, ABD’deki yahudi lobisinin ve ABD’nin diðer sezgi sahibi kanaat önderlerinin, Ýsrailli entelektüellerin ABD’nin Ortadoðu politikasýnýn, Ýsrail’in güvenliðini birinci dereceden gözeterek, Ortadoðu’da barýþ istikametinde adýmlar atýlmasý yönünde oluþmasýna destek vermeleri zira bu sistemin sürdürülebilirliði mümkün deðil, küresel ekonominin dinamikleriyle, ABD’nin çýkarlarýyla çeliþiyor.
Paradoksal olarak Ortadoðu meselesinin kalýcý çözümünün ABD’den ve ABD’li yahudilerden geleceðini düþünüyorumçünkü yahudilerin de ön planda olduðu bilgi ekonomisi, yeni ekonomi Ortadoðu ateþinden büyük zarar görüyor ve bu zarar daha da artacak.
Arap baharý muhtemelen bu hayýrlý sürecin iþaret fiþeði.
twitter.com/KarakasEser