Gazze'deki katliamýn þiddeti dünyanýn diðer bölgelerindeki mezalimi gölgeledi.
Gazze tüm insanlýðýn sýnýfta kaldýðý bir imtihan oldu.
Hele demokrasi özgürlükler insan haklarýný dilinden düþürmeyen ABD'nin, Gazze Kasabý'ný kongrenin ortak toplantýsýnda misafir edip konuþturmasý ve ayakta alkýþlamasý demokrasinin de özgürlüklerin de insanlýðýn da iflas ettiði ve ABD'nin bittiði/öldüðü bir dönüm noktasý oldu.
Gazze kasabýnýn suç ortaðý olduðu gözümüzün içine sokularak gösterildi.
Gazze, batýnýn maskesini düþürdüðü gibi doðunun da Ýslam dünyasýnýn da (yönetimleri kastediyorum) ne denli ruhsuzlaþtýðýný göstermiþ oldu.
BANGLADEÞ
Biz Gazze Doðu Türkistan derken, Bangladeþ'te bir insanlýk dramý yaþandý/yaþanýyor.
Týpký Gazze'deki gibi insanlarý gündüz gözüyle katleden, darp eden, haklarýný elinden alan bir yönetim zulmü yaþandý ve hala devam ediyor.
Güney Asya jeopolitiðinde nüfusu 170 milyonu aþmýþ önemli bir ülke olan Bangladeþ'te bir akademisyenin ifadesiyle durum, 'Filistin'den daha vahim!'
Bangladeþli bir akademisyen (güvenlik için ismini yazmýyorum) 'Filistinlinin interneti telefonu var bizim bir haftadýr internetimiz yok telefonumuz yok, sokaða çýkma yasaðý var ve sadece bu sürede 150 sivil katledildi, 1500 yaralý var!' diyor.
Deðiþik kaynaklarda 250 ölü, 2500 yaralý olarak geçiyor.
RAZAGAR(Rýzakar)
Bangladeþ 1971 den beri sürekli darbelerle gündeme gelen bir türlü istikrar bulmayan bir ülke.
Doðu Pakistan adýyla Pakistan'ýn bir eyaleti olan bölge Bangladeþ adýyla baðýmsýzlýðýný ilan ettiði günden beri istikrarsýzlýðý devam eden bir ülke.
Bangladeþ, Pakistan'dan ayrýlýrken bir iç savaþ yaþandý ve savaþý kazanan ayrýlýkçýlar birlikten yana olanlara karþý terör örgütü üyesiymiþ gibi muamele ediyor.
Pakistan'la Birliði savunanlara iþbirlikçi anlamýnda Razagar diyorlar.
Ýlginçtir Bangladeþ yönetiminin en büyük düþmaný Pakistan!
EN BÜYÜK DÜÞMAN
Razagar, Pakistan'a çalýþan ajan anlamýnda bir suçlama deyimidir. Birine Razagar deniyorsa o kiþi tehlikeli demektir. Týpký bizdeki PKK ve FETÖ gibi mücadele edilmesi gereken unsur olarak algýlanýyor.
Pakistan'la birliði savunanlar savaþ suçlusu olarak idam edilmiþtir.
Ýdamlarýn tamamý da dindar liderlerden oluþmaktaydý.
Bangladeþ Yüksek Mahkemesi'nin bizdeki istiklal mahkemeleri gibi çalýþtýðý anlaþýlýyor!
En son yanlýþ hatýrlamýyorsam 2016 yýlýnda Cemaat-i Ýslami lideri Rahman Nizami bu gerekçe ile idam edilmiþti.
Ondan önce, 2013'te genel sekreter yardýmcýsý Abdulkadir Molla, 2014'te 92 yaþsýndaki Gulam Azzam, 2015 de Muhammed Kameruzzaman ve Mirkasým Ali idam edilmiþti.
KOTA SÝSTEMÝ
100-250'den fazla ölüme ve 1500-2500' den fazla yaralýya sebep olan geçen haftaki protestolarýn temelinde ise ülkede uygulanan kota sistemi var.
Yönetim baðýmsýzlýðýný ilan ettiði günden beri ayrýlýkçýlara gazi unvaný veriyor ve devlette görev alma önceliði tanýyor.
Yüksek Mahkeme devlet memurluðunda ayrýlýkçýlara yüzde 30 kontenjan tanýyan yeni bir karar alýnca ülke genelinde özellikle üniversitelerde büyük bir protesto baþladý.
Bu kotadan iç savaþta ayrýlýðý/baðýmsýzlýðý savunanlarýn -çoðu hayatta olmadýðý için- çocuklarý, torunlarý ve yakýnlarý faydalanýyordu.
Üniversiteler bu adaletsizliðe isyan etti.
Bu protesto ideolojik ve siyasi bir temelden ziyade eþitsizliðe karþý tüm üniversitelerin iþtirak ettiði protestosuydu ve bugüne kadar yapýlan protestolarýn en büyüðüydü.
Hükümet sokaða çýkma yasaðý koydu interneti ve telefon iletiþimini kapattý.
Ve protesto eylemi yapan tüm öðrencileri Razagar ilan etti!
Gelen haberlere göre hükümet þiddet kullanýyor, iþkence ediyor ve öldürüyor!
Öðrencilerin ülke çapýndaki bu protestosunun arkasýnda hem kota sistemine itiraz hem hükümetlerin öðrencilerin sesine kulak asmamasý hem de iþsizlik yatýyor.
Nobel Barýþ Ödülü Sahibi Profesör Muhammed Yunus, Dünya Liderlerine Acil Çaðrý'da bulunarak
"Bangladeþli öðrencilere/vatandaþlara uygulanan ve devam eden katliamýn durdurulmasýný" istedi.
"Protesto haklarýný kullananlara yönelik þiddeti sona erdirmek için ellerinden gelen her þeyi yapmalarý çaðrýsýnda bulunuyorum." diyen Yunus, öldürülenlerin arasýnda lise öðrencilerinin de bulunduðunu söyledi.
Dünya liderleri bu çaðrýyý duyarlar mý?
Elbette ki duyarlar ama önemli olan ne yapacaklarýdýr!
Gazze'deki katliamý seyretmekle kalmýyorlar, Gazze Kasabýný ayakta alkýþlýyorlar!
Bangladeþ'i hiç umursamazlar çünkü oradaki yönetimin bakýþý Gazze Kasabýnýn bakýþýndan farklý görünmüyor!
Allah Ýslam dünyasý yöneticilerini ýslah etsin!