Film daha yeni baþlýyor!

Cumhurbaþkanlýðý ve milletvekilliði seçimine bir ay kaldý. Cumhurbaþkanlýðýnda muhalefet erken havlu attý. Meral Akþener'in "Bir çatý aday lazýmsa ben ne güne duruyorum" ýsrarýyla Abdullah Gül üzerine çizilen çatý projesi iptal oldu. Böylece CHP istemeye istemeye Muharrem Ýnce'yi aday gösterdi. 

Kemal Kýlýçdaroðlu'nun "Gel bakalým Muharrem" diyerek takdim ettiði Ýnce, o gün bu gündür il il dolaþýyor, bisiklet, traktör, saban ve kasketle Kýlýçdaroðlu'na alternatif bir CHP lideri imajý inþa ediyor. Cumhurbaþkaný deðil CHP'ye baþkan olmak için çalýþtýðýný herkes biliyor. Kýlýçdaroðlu'nun da Ýnce'den kurtulmak istediðini... 

Ýnce'yi destekleyenlerin, milletvekili aday listesine alýnmamasý ve sonrasýndaki restleþme ile bu zaten iyice aþikar oldu. 

Açýk açýk "Muharrem Ýnce'den feragat edelim ve Akþener'i ikinci çýkaralým" diye yazanlar bile var. Ola ki seçim ikinci tura kalýrsa Erdoðan'ýn karþýsýnda Ýnce deðil Akþener olmalýymýþ ki Erdoðan'ý devirme þansý olsunmuþ!

Analiz niyetine temenniler...  Çok da üzerinde durmaya deðmez. 

*** 

Muhalefet de zaten milletvekili seçimine odaklanmýþ durumda. Erdoðan'ý, ilk turda seçilse bile, Meclis'te güçsüz býrakacak sihirli aritmetiði yakalamaya çalýþýyorlar.

SP, ÝP ve CHP'nin oluþturduðu ittifakýn amacý bu. Ama asýl ittifak, bu partilerin HDP ile kurduðu "görünmez ittifak". 

Görünmez ittifakýn amacý ne edip edip HDP'yi Meclis'e sokmak.

HDP'nin Meclis'e girebilmesi halinde AK Parti'nin 50 vekil daha az kazanacaðý bunun da ÝP-SP-CHP ittifakýnýn aldýðý oy oranýndan çok daha önemli olduðu ifade ediliyor. Cumhurun iradesini Meclis'te kilitlemenin tek formülü bu diye bakýyorlar olaya. 

Karamollaoðlu, Akþener, Kýlýçdaroðlu ve Muharrem Ýnce'nin, Selahattin Demirtaþ'ý hapisten çýkarma kampanyasýnýn sebebi de bu. Demirtaþ, Cumhurbaþkaný adayý olarak sonucu deðiþtirici bir etkiye sahip deðil. Ama PKK'nýn emir eri olarak ettiði laflar unutturulur ve "maðdur Demirtaþ" imajý oluþturulursa toplumun HDP'ye olan negatif bakýþý da deðiþtirilebilir pekala. Böyle deðerlendiriliyor. PKK'ya terörist devþiren bu parti, "Ne yapabilirdi ki, PKK'ya karþý bir gücü mü vardý?" denilerek masumlaþtýrýlýyor. 

HDP'nin Meclis'e girmesi, AK Parti'nin 301'i bulmasýný zorlaþtýracak yegane imkan.  Bunun için de solu HDP'ye kaydýracak bir taktik izliyorlar. CHP'nin listelerindeki sað isimler ve HDP'ye sol gelenekten gelmeyen Kürt milliyetçilerini sinir eden "Türk-solu" yükleme hep bunun için.

Sadece CHP deðil, SP ve ÝP genel baþkanlarý da "Demirtaþ dýþarýda olmalý" diyerek bu amacý destekliyor. Hatta HÜDA-Par bile Yasin Börü'nün katillerini azmettiren Demirtaþ'ý meþrulaþtýrmakla meþgul. 

Terörle etkili mücadele sayesinde PKK'nýn eylem kapasitesinin geriletilmiþ olmasý da bunlarýn iþine yarýyor.

PKK'nýn eylemlerine devam ettiði bir vasatta HDP ve Demirtaþ'a PR yapmak o kadar kolay olmazdý herhalde. 

Hoþ PKK da teröre seçim arasý verebilirdi. Daha önce de yaptýðý gibi. Nitekim HDP'nin "Türkiyelilik" mesajlarýyla sazlý sözlü yürüttüðü seçim kampanyasý 7 Haziran'da bitmiþ ve Kandil'de mukim terörist taifesi, CHP'nin ödünç oylarýndan aldýðý güçle seçimden hemen sonra hendek terörüne baþlamýþtý.

7 Haziran'da "Seni baþkan yaptýrmayacaðýz" ihalesi HDP'ye verilmiþti. CHP o zaman da HDP'yi Meclis'e sokmak için oy dahil her türlü desteði verdi. Ayný þeyi bu sefer el altýndan yürütüyorlar. Seçmenin tepkisinden çekindikleri için açýktan ittifakla HDP'nin baraj sorununu ortadan kaldýrmayý göze alamadýlar ama HDP'yi mutlaka Meclis'e sokmak için ne gerekiyorsa yapma kararlýlýðýndalar. 

CHP ve HDP'nin vekil listeleri de bu akýlla hazýrlanmýþ, belli ki. 

Ama iþte güzelim liste mühendisliði bir FETÖ'cü vekilin listeden çýkarýlmasýyla bambaþka bir þekil alýyor.

Durun bakalým, film daha yeni baþlýyor!