Filmler gerçek oluyor...

Bilim kurgu tarzý roman ve filmler aslýnda geleceðe ýþýk tutarlar. Günümüzden bir örnek, Nasa, Mars’a insanlý uzay aracý göndermenin daha fikri hazýrlýðýný bile tamamlamadý. Buna karþýn Mars’a insanlý uçuþlarý konu eden bir sürü film yapýldý.

Geçmiþten de örnekler vereyim: Bilim kurgu tarzýnýn babasý olarak adlandýrýlan Jules Verne adýný duymayan yoktur.

Adam,daha 1800’lü yýllarýn sonunda aya seyahat etmekten, Nautilus denizaltýsýyla kayýp kýta Atlantis’i aramaktan söz ediyordu eserlerinde... Yani romanlar, filmler ve diziler geleceðin senaryo halidir biraz...

***

Tüm dünyada fýrtýnalar gibi esen 24 dizi serisini seyrettiniz mi hiç? ABD’de CTU adlý bir anti-terör biriminin,  1 gün içerisinde, yaþadýklarý anlatýlýrdý o dizide.

Her bölüm bir saat, her sezon da 24 bölüm sürerdi. O dizi yaklaþýk 10 yýl öncesinden gelecekte terör saldýrýlarýnýn nasýl olacaðýna dair çok sayýda fikir verdi bize.

Mesela bilgisayar aðlarý üzerinden bir ülkenin elektrik þebekesini ya da bir nükleer santralinin kontrolünü ele geçirmek gibi. 

Tek mermi atmadan bir ülkeyi kaosa sürüklemek, üretimi ve ulaþýmý durdurmak ve hatta binlerce insaný öldürmek mümkün. Ve dizinin bu kehaneti çok kýsa sürede gerçekleþti.

Cia ve Mossad, Stuxnet adlý bir virüsü Ýran’ýn nükleer program sistemine sýzdýrmayý baþardýlar.

Buþehr nükleer santralindeki bir bilgisayardan sisteme baðlý 30 bin bilgisayara bulaþan virüs nedeniyle Ýran, nükleer santrali belirli süre kapattý, nükleer programý aksadý...

***

Türkiye’nin uðradý siber saldýrýya geçelim buradan. Öncelikle tarihin en büyük siber saldýrýlarýndan birine falan uðramýþ deðiliz, çok daha beterleri de yaþandýk.

ODTÜ bu konuda ya yanýlýyor ya da yanýltýyor. Derdim bu olan deðil daha beterlerine karþý hazýrlýklý olma gerekliliði... 

Dün de yazmýþtým, siber güvenlik ve sosyal medya üzerine Türkiye’deki ilk televizyon programýný yapan biri olarak çok ders çalýþtým ve endiþe ettiðim þeyler var...

Mesela dünyada en sýkýntýlý hacker gruplar Rusya’da bulunur zira Moskova onlara ülke içinde iþ yapmayýn  da dünya üzerinde kimi istiyorsanýz hackleyin, paralarýný hesabýnýza geçirin diye yeþil ýþýk yakalý çok uzun zaman oldu.

Bizim normal olarak giremediðimiz, içinde silah, uyuþturucu ticareti, kiralýk katil ilaný olan bir deep internet ortamý vardýr.

Buraya özel yazýlýmlarla girilir her neyse bu kriminal alan da çoðunlukla Rusya hakimiyetindedir. Dolayýsýyla siber güvenlik konusunu ciddi biçimde ele almak ve yeni saldýrýlara hazýrlýklý olmak gerekir.

***

Çeþitli belgesel kanallarýnda dünyanýn geleceðine dair projeksiyonlar yapan seriler yayýnlanýyor.

Su kýtlýðý, buzul çað vesaire hepsi bir senaryo ama tüm senaryolarda sýkýntý kaosla baþlýyor.

Mesela sýcak bir iklimde elektrikler gitti mi buzdolaplarý da gidiyor ve gýda sýkýntýsý baþlýyor. Zincirleme reaksiyon, bir süre sonra benzin istasyonlarý duruyor, ulaþým bitiyor vesaire...

Bugüne dair dizi ve filmler gelecekte savaþlarýn cephelerde deðil bilgisayar baþýnda verileceðini gösteriyor.

Þimdiden, çok yaklaþan o döneme hazýrlýk yapmak lazým...