Finale 52 yıl sonra İngiliz hakem!

Büyük bir heyecan ile takip ettiğimiz ve gruplar sonrası final oynayabilecek, İspanya, İtalya ve Almanya gibi ülkelerin elendiği Euro 2016 yarın akşam Fransa-Portekiz finali ile sona erecek.

Gruplardaki 36 maç ile eleme usulü ile gerçekleşen 14 maç sonucundaki toplam 50 müsabakanın geneline baktığımız zaman sonucu etkileyen hakem hatasının az olduğunu söyleyebiliriz. En çok dikkat çeken özellik ise hakemlerin kırmızı kart gösterme konusunda oldukça cimri davranmalarıydı. Belli ki, UEFA hakem kurulu takımların maçları 11’er oyuncu ile tamamlamaları için hakemlerin tüm olanakları sonuna kadar zorlamasını istemişti.

Dikkat çeken bir diğer husus da futbolcu ve teknik adamların hakemlere yönelik itirazlarının en düşük düzeyde olmasıydı.

Çeyrek final öncesi oynanan 8 maç sonunda Cüneyt Çakır, Martin Atkinson ve Carlos Carballo gibi final için adı geçen hakemlerin evlerine gönderilmeleri, final ve yarı final maçlarını yönetebilecek hakemlerin kimler olabileceği konusunda da ip uçları vermişti. Yarı finallerde İsveçli Eriksson ve İtalyan Rizzoli’nin görev alması ile final maçı da UEFA hakem kurulunun daha turnuva başlamadan planladığı gibi Mark Clattenburg’a kalmış oldu. Mayıs ayında Şampiyonlar Ligi finalinde de düdük çalan Clattenburg, 2012’de hem Devler Ligi finali hem de Avrupa Şampiyonası finali yöneten Portekizli Proença’dan sonra bu başarıyı elde eden 2. hakem olacak.

Ayrıca 1964 finalinde düdük çalan Arthur Holland’dan tam elli iki yıl sonra Avrupa Şampiyonası finali yönetecek ilk İngiliz hakem olması Clattenburg isminin bu final için daha turnuva başlamadan belirlenmiş olmasının bir başka göstergesiydi.

Turnuvada, finale gelene kadar final gibi üç tane maç oynandı. Bunlar İtalya- İspanya, İtalya- Almanya ve Almanya - Fransa maçlarıydı ve UEFA çok güvendiği hakemleri Cüneyt Çakır, Viktor Kassai ve Nicola Rizzoli’yi bu maçlarda görevlendirdi.

Fransa ile Almanya arasındaki mücadelede Fransa’nın ilk golü öncesindeki penaltı kararı tartışmaya açıktı ve penaltı uyarısı kale arkası hakeminden geldi.