Daha açýk yazayým; finansal trendler sönümlüdür dolayýsýyla her alýnan yol mutlaka geri dönülür mü! OLUMLU VEYA OLUMSUZ ANLAMDA BU ÇIKARIMI DÜÞÜNMELÝSÝNÝZ! DEÐER KAZANIMI VE DEÐER KAYBI.
Sevgili dostlar, finansal trend dediðimiz devinen her yapý, ‘tepe’ olarak nitelenen daha önce test etmediði noktalarýna varsa dahi, BURADA ARAYA GÝRELÝM; AYNI MANTIK DÝPLER ÝÇÝN DE GEÇERLÝ, mutlaka geri döner ÝDDÝASI VE COLLATZ PROBLEMÝ BÝRLÝKTE NASIL ANALÝZ EDÝLEBÝLÝR!
Deðerli dostlar, cevabý birçok somut ve soyut teori eþliðinde inceleyebileceðinizi belirterek size býrakýyor ve konuyu sorgularken gözüme çarpan bir matematiksel gerçeði aktarmak istiyorum...
X olarak adlandýrabileceðimiz bir ‘piyasa göstergemiz’ daha güncel ifadesi ile ‘endeksimiz’ olduðunu varsayalým ve bu piyasanýn ‘belli bir noktadan yola çýkarak’ her alým dalgasýnda ‘3 katýna çýkýp’ tepede kalmayý ifade etmesi açýsýndan (çift tepe) üstüne ‘1’ eklendiðini, her geri çekilmede de yüzde 50 geri geldiðini varsayalým.
Bu noktada soralým; her dalgada 3 katýndan 1 fazla yukarý giden ama buna karþýlýk yarýsýna kadar geri çekilen bu piyasa, sizce baþladýðý noktaya hatta altýna gelir mi? Ýlk cevabýnýzý duyar gibiyim; 3 kat gidip, yarýsýna kadar geldiði için gelmez.
Kim bilir, belki de gelir hatta her deneme, çan eðrisi uyarýnca tepe yaptýktan sonra yeniden yatay dediðimiz ‘uçlara’ varabilir. Deðerli dostlar, bu noktada matematikte ‘3N+1’ veya ‘Collatz Problemi’ olarak adlandýrýlan dinamik eþliðinde, endeksin deðerini belli bir noktadan baþlatmak ve birkaç örneði size aktarmak istiyorum.
1- Endeksimizin baþlangýç deðeri ‘3’ olsun. Yukarýdaki mantýðý uygulayalým ve ‘tek sayýlarý, 3 katýna çýkan endeksi ifade etmek için ‘3 ile çarpýp 1 ekleyelim’, çift sayýlarý da yüzde 50 geri çekilme prensibi ile 2’ye bölelim. Elde ettiðimiz sayýlar þöyle oluþur; ‘3, 10, 5, 16, 8, 4, 2, 4, 2, 1’. Sonuç çok açýk; trend ‘3’ noktasýndan baþlýyor tepe yapýyor ve ‘4, 2, 1’ döngüsüne yani piyasa aðzý ile ‘yatay’ dinamiðe kavuþuyor.
2- Yukarýdaki deneme tesadüf eseri böyle oldu diyorsanýz, ‘7’ ile baþlayalým. Elde ettiðimiz sayýlar þöyle; ‘7, 22, 11, 34, 17, 52, 26, 13, 40, 20, 10, 5, 16, 8, 4, 2, 1, 4, 2, 1’. Sonuç yine çok açýk; trend ‘7’ noktasýndan baþlýyor ‘52’ zirvesini zorluyor ve yeniden yatay dinamiðe kavuþuyor. Sayýlarý grafik üzerinde daðýtýrsanýz ‘çan eðrisi’ prensibine uyan ‘tepe’ yapýp salýnan bir trend elde edebilirsiniz.
3- Yine tesadüf oldu diyorsanýz, sizi yormadan bizi küçük sayýlar içinde ‘en tepe’
noktasýna götürecek sayý olan ‘27’ ile baþlayalým. Elde ettiðimiz sayýlarýn hepsiniburada yazmam mümkün deðil ama bazýlarýný atlayarak aktarýyorum; “27, 82, 124, 9232” ... Sonuç yine çok açýk; ‘9232’ noktasý test edilmesine hatta hepimiz ‘geri dönmez’ diye umutlanmamýza raðmen, belli bir noktada sert düþüþler geliyor ve yeniden kaçýnýlmaz sona ulaþýyoruz.
Sonuç: Her denemeniz için kaçýnýlmaz son ‘4, 2, 1, 4’ yani dibe yakýn salýnan ‘yatay dinamik’...
Son söz: Baþlýðý da hatýrlatarak, net bir cümle ile bitirelim; baþlayan her dinamik baþladýðý noktaya döner. Dönmediði durum kalýcý “deðiþimdir”. Borsalar “geri döner, dönmediði durum finansal kalýcý genleþmedir”, AÞIRI DEÐER KAYIPLARI GERÝ DÖNER, dönmediði durum sistemin kalýcý deðiþimidir.
Önemli not: AYNI MANTIK AÞIRI DEÐER KAYBEDENLERÝÇÝN DE GEÇERLÝDÝR! BUGÜN TÜRK ÞÝRKETLERÝNÝN HÝSSE DEÐERLERÝ DOLAR-ALTIN BAZINDA 94 SEVÝYESÝNE GERÝ ÇEKÝLMÝÞ DURUMDA ! BURADA KALIRMI? ASLA...HATTA BU SEFER KALICI GENLEÞME OLABÝLÝR VE GERÝ DÖNMESÝ ZOR BÝR ÞEKÝLDE ÖNÜMÜZDEKÝ 10 YILDA YENÝ DEÐERLER ORTAYA ÇIKABÝLÝR!