Cumhurbaþkaný Erdoðan Van’da dedi ki; “Biz önce Fýrat Kalkaný ile bir adým attýk. Sonra Afrin ile ilgili bir adým attýk. Ne dedik, durmak yok. Mazlumlarýn ahýný dindirene kadar devam. Fýrat Kalkaný ve Zeytin Dalý harekatlarýnda kontrol altýna aldýðýmýz 4 bin kilometrekarelik alaný birileri küçümseyebilir. Hal bu ki biz, bu vesileyle arka plandaki büyük oyuna can alýcý iki darbe vurduk”.
“Ýki can alýcý darbe” indirilen büyük oyun neydi, bu iki darbe hangi sonuçlarý doðurdu, bakalým.
BÝR: 2010 sonrasý iyice aþikar oldu ki “Batý” Skyes Picot’nun güncellenmiþ versiyonunu yüzyýl sonra Türkiye’yi de etkileyecek þekilde uygulamak istedi. 40 yýldýr beslediði PKK, FETÖ baþta olmak üzere terör örgütlerinin ve insan haklarý savunucusu görünen kiþi ve yapýlarýn eþ zamanlý olarak harekete geçirilmesinin bir anlamý var. Türkiye bu oyuna bilhassa 2012’den beri uyanýk ve dirençli. 15 Temmuz her þeyin kristalleþtiði, tarihin döndüðü tarih.
ÝKÝ: FETÖ’nün TSK’daki muvazzaf general ve orgenerallerin yarýsýný el geçirdiði ve ülkeyi iþgale kalkýþtýðý 15 Temmuz’dan sadece 40 gün sonra gerçekleþtirildi Fýrat Kalkaný Harekatý. Üç bine yakýn DEAÞ’lý etkisiz hale getirildi, El Bab bölgesi terörden temizlenerek bölge halký ve Türkiye için güvenli hale getirildi.
ÜÇ: Koalisyon güçlerinin yýllardýr oyalandýðý DEAÞ ile mücadele tiyatrosu da DEAÞ da Fýrat Kalkaný ile yalan oldu. Terör örgütü, Fýrat Kalkanýndan altý ay sonra diðer taþeron PKK eliyle tasfiye/tahliye edildi.
DÖRT: Zeytin Dalý’nýn hem temizlik, hem ýslah etkisi büyük oldu. Meþru harekat Türkiye’nin hedefleri, hassasiyetleri ve vaatleri bakýmýndan hasýmlarý için de hýsýmlarý için de ders niteliðindeydi. 4 binden fazla PKK-YPG ve DEAÞ’lý terörist, insanlýk için tehlike olmaktan çýkarýldý.
BEÞ: YPG-SDG kamuflajlý PKK, ABD’nin taþeronu olarak Türkiye’ye karþý aðýr silahlarla donatýlmýþ, NATO askeri-mühendislik teknikleriyle tahkim edilmiþ idi. PKK’yý meþru alana taþýmak için diplomatik-medyatik bir zemin oluþturulmakta idi. Türkiye, Zeytin Dalý ile bu dekoru ve imajý darmadaðýn etti. Eteðini giyen PKK cesetlerini toplayamadan Afrin’den kaçtý. ABD yenildi, Türkiye haklý mücadelesini onurlu bir zaferle taçlandýrdý.
ALTI: BM’deki Kudüs hezimetini bir de Afrin’de tadan Baþkan Trump ABD’nin Suriye’den çekileceðini ilan etti. Ve PKK için ayrýlan bütçenin askýya alýndýðýný.
YEDÝ: Fýrat Kalkaný ve Zeytin Dalý sayesinde Suriye’nin kuzeyinde yeni bir güç dengesi oluþtu. Astana süreci güçlendi, Suriye siyasi çözüme bir týk daha yaklaþtý.
SEKÝZ: Rus uçaðýnýn düþürülmesiyle kopan Türk-Rus iliþkileri 15 Temmuz’un hemen ardýndan 9 Aðustos’ta gerçekleþen Erdoðan-Putin buluþmasýyla yeni bir döneme girmiþti. Devamýnda Rusya, iki harekatta da Türkiye’nin yanýnda yer aldý, hava sahasýný Türk uçaklarýna açtý, Ýran’ýn operasyonlardan huysuzlandýðý noktada tarafsýz kalarak Türkiye’yi destekledi.
DOKUZ: PKK-FETÖ-ABD’nin kara propagandasý tutmadý. Türkiye Suriye’ye iþgal-fetih için giriyor, sivilleri vuruyor, kimyasal silah kullandý gibi manipülasyon çabalarý sahibini vurdu. Dünya buna tanýk oldu. Afrin ve El Bab halklarý hasret kaldýklarý insanca muameleyi Türkiye’den gördü.
ON: PKK çöküþ sürecine girdi. Kürt sorunun demokratik yollarla çözüldüðü, HDP’nin kendisine tanýnan “halký temsil hakký”ný PKK’yla deðiþ tokuþ ettiði ve PKK’nýn Kürtlerin canýný Amerikan çýkarlarýnýn hizmetine koþtuðu sarih biçimde görüldü. PKK’ya katýlým çok azaldý, PKK saflarýndan kaçanlar, itirafçý olanlar çoðaldý.
ONBÝR: Bölge insanýný terör örgütleri ve emperyalistler için insan kaynaðý haline getiren o meþum döngü ilk kez kýrýldý. Kürtlerin, Araplarýn, Türkmenlerin PKK terör örgütüne yönelik tepkisi ve nefreti dile geldi. Bölge halklarýnýn güçlü ve adil bir devletin bu kirli ve kanlý çarký bozmasýný beklediði anlaþýldý. Bir kez daha görüldü ki Türkiye, bu bölgede sadece kendinden ibaret deðildir.