Fýrýn torbasýndan saðlýk çýktý

Yemeklerinizi fýrýn poþeti içinde piþirerek besin kayýplarýný önleyebilir, vücudunuz için gerekli vitamin ve mineralleri maksimum oranda alabilirsiniz.

Mutfaðýmýzdaki saðlýðý iyi denetliyor muyuz? Saðlýklý besin seçimleri yapýyor olabiliriz ancak doðru hazýrlama ve piþirme yöntemlerini uygulayabiliyor muyuz? Araþtýrmalar, doðru besin seçimi yapsak bile doðru piþirme yöntemlerini uygulamadýðýmýz takdirde oluþacak vitamin ve fitokimyasallardaki kayýp nedeni ile baðýþýklýk sistemimizin güçlenmediðini ve kronik hastalýklardan korunmak için yeterli antioksidanlarý vücudumuza alamadýðýmýzý bildiriyor. Çünkü et çeþitlerinin piþirme, taze sebzelerin ise hazýrlanma ve piþirme aþamasýnda, içerdikleri birçok vitamini ve antioksidaný büyük oranda kaybettiðini unutmamak gerek. Taze sebzeleri piþirmeden çok önce küçük parçalar halinde kesmek, bekletmek, piþirme suyunu dökmek, uzun süre piþirmek, kýzartma ve ýzgara yapmak B grubu ve C vitaminlerinin neredeyse tamamen kaybolmasýný sebep oluyor.  

C vitamininde kayýp yüzde 80’i buluyor

Bilimsel veriler özellikle yeþil yapraklý taze sebzelerde mikrodalga, kýzartma, uzun süre yüksek ýsýya maruz býrakarak tencerede piþirme, sebzeleri çok küçük parçalara bölüp piþirene kadar uzun süre bekletme gibi iþlemlerde C vitamininde  ortalama  yüzde 30-80, B grubu vitaminlerinde ortalama yüzde 10-40, antioksidanlarda  ise ortalama yüzde 40-50 oranýnda kayýplar olduðunu gösteriyor.  Besin analiz araþtýrmalarý, en doðru piþirme yönteminin sebzeleri ve etleri saðlýklý piþirme torbasý içinde taze otlar veya baharatlarla harmanlayarak uygun ýsýda fýrýnda piþirme olduðunu belirtmektedir. Çünkü fýrýn torbasýnda piþirilen etler ve sebzelerin uygun ýsý derecesinde piþirilmesi ýsýya hassas vitaminlerin korunmasý saðlanýr.  Sebze ve etler fýrýn torbasý içerisinde kendi sularýnda piþtiði için vitamin kayýplarý önlenebiliyor. Fýrýnda ve doðru seçilen fýrýn torbasýnda et ve sebzeler kýsa sürede piþirerek hem lezzetli hem de besin deðeri korunmuþ yemekler hazýrlayabilirsiniz. Sebze ve etlerinizi piþirirken, besinin besleyici deðerini koruyan ve lezzetinin de kaybolmasýný önleyen pratik fýrýn çeþnileri ve  fýrýn torbasý kullanmanýzý öneririm.