Fransa nire, Afrika nire?

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde ölü sayısı 500’ü aşmış...

Fransa harekete geçti...

Hemen asker göndermek için uluslar arası hukuk altyapısını hazırladı. Suriye’deki 100 binden fazla kayıp için karar çıkaramayan Birleşmiş Milletler, söz konusu olan elmas ve maden zengini ama ekmek fakiri Orta Afrika olunca anında aslan kesildi.

Fransa da 1600 askerini bu ülkeye gönderdi.

Bir an kendinizi dünya dengelerinden, uluslararası ilişkilerin gerçeklerinden soyutlayın. Avrupa kıtasının tepesindeki bir ülke, Afrika kıtasının dibindeki bir başka ülkeye neden asker gönderir?

Komşusu değil, ortak sınırı yok...

Fransa’da yaşadığım 11 yıl boyunca, gazete manşetlerindeki Fildişi Sahilleri, Mali gibi ülkelere ilişkin askeri ve siyasal müdahale haberlerine meşru bir gerekçe bulmaya çalışırdım.

İtiraf edeyim bunu anlamak için kendimi zorladım da... Ama çağdaş Fransız sömürgeciliğinden başka hiçbir açıklaması olmayan bu müdahalelere herhangi bir kılıf bulamadım, itiraf edeyim.

Sürpriz bir ziyaret yaparak hafta içinde Orta Afrika’ya giden Fransa lideri François Hollande’a kamuoyu desteği sözkonusu operasyon ile iyice düşmüş durumda.

Fransa’da gazete manşetleri, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde devam eden operasyonun risklerine ilişkin haberlerle çıktı.

Fransız askerlerinin hayatını kaybettiğine dair haberler gelmeye başladıkça, Fransa’nın Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki varlığı da sorgulanmaya başladı.

Başbakan Jean Marc Ayrault tarafından birkaç ay süreceği belirtilen “Sangaris” operasyonunun Fransız askerlerinin yerine geçmesi  öngörülen Afrikalı askerlerin bu misyonu gerçekleştirememesi nedeniyle belirsiz bir şekilde uzayabileceği de belirtiliyor.

Kısacası, Kuzey ve Orta Afrika’yı yıllarca sömüren ardından bu ülkelere demokrasi “lütfeden”  Fransız yönetiminin Orta Afrika’da sonu belirsiz bir maceraya atıldığını düşünenlerin sayısı hiç de az değil.

Orta Afrika’nın, Fransa için bir bataklık olabileceği yorumları yapılıyor.

ABD’nin Vietnam’da yaşadığı deneyim, Fransa tarafından Orta Afrika’da yaşanırsa şaşırmayalım.



‘Hıristiyanım’ diyerek canını kurtaran scooter’li

Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki Hıristiyanların Müslümanlara saldırıları, yağmalanmış camiler Fransız basınında yer aldı.

Liberation gazetesinin bu ülkeden geçtiği ayrıntılı haberde, scooter ile Hıristiyan kalabalığın ortasından geçerken, Müslüman zannedilerek linç edilmeye çalışılan bir kişinin öyküsü anlatılıyor.

Daha sonra bu kişi Hıristiyan olduğuna kalabalığı ikna ettikten sonra canını kurtarıyor.

Ölen 500 kişinin öyküsü henüz bütün boyutlarıyla anlatılmıyor ama canını kurtaran bir kişinin öyküsü böyle işte...