Ýç politika bazen insaný bunaltýyor, hava almak, gözümüzü biraz dýþarýya çevirmek lazým.
Ancak, gözümüzü biraz dýþarý çevirdiðimizde de gördüklerimiz, okuduklarýmýz insaný pek ferahlatmayabiliyor.
Ýþte size Jerome Cahuzac örneði.
Jerome Cahuzac sosyalist Cumhurbaþkaný François Hollande’ýn seçilmesinden sonra kurulan sosyalist hükümette bütçe bakaný idi.
Malum, Fransa’da aðýr bir ekonomik kriz, krizin arkasýnda da darmadaðýn olmuþ kamu maliyesi var.
Fransa Avrupa Birliði’ne 2014 itibariyle bütçe açýðýný milli gelirinin yüzde üçü seviyesine yani Maastricht kriterine çekeceðine iliþkin söz veriyor ama bu pek kolay deðil.
Ekonomi büyümediði için hem dolaylý hem de dolaysýz vergilerde randýman çok düþük, istendiði, hedeflendiði ölçüde vergi toplanamýyor.
Çare de kamu harcamalarýný kýsmakta aranýyor ama malum, bu iþ de siyaseten kolay deðil.
Cumhurbaþkaný Hollande’ýn toplumsal desteði yüzde 25’e kadar düþmüþ bulunuyor.
Kamu harcamalarýný kýsma ve böylece bütçe açýðýný yüzde üç barajýna çekme iþinde en büyük sorumluluk da doðal olarak bütçe bakanýna düþüyor.
Bütçe bakanýnýn yani Jerome Cahuzac’ýn önemli bir hedefi de, doðal olarak Savunma Bakaný ile iþbirliði içinde, Fransa’nýn askeri harcamalarýný milli gelirin yüzde 1.5’i (bir buçuðu) kadar azaltmak idi.
Fransa’nýn milli gelirinin yaklaþýk iki trilyon avro olduðunu varsayýn, bu büyüklüðün yüzde bir buçuðu yine yaklaþýk otuz milyar avro ediyor ki, askeri harcama kýsýntýsý olarak önemli bir büyüklük.
Bu büyüklükte bir askeri harcama kýsýntýsýnýn kimlere, nerelere, ulusal ve uluslararasý çevrelere nasýl yansýyacaðý bir muamma idi.
Üstelik Fransa Mali’de savaþýrken, Afganistan’da önemli bir birlik bulundurur iken.
Fransa’daki siyasi hava da bir vergi milliyetçiliði havasý, herkesin parasýný ülkeye geri getirmesi isteniyor, vergi matrahýný baþka ülkelere kaçýrmak isteyenlere adeta vatan haini gözüyle bakýlýyor.
Vergi cennetlerine karþý da Fransa’nýn da içinde bulunduðu ülkeler savaþ açýyorlar.
VE, bu konjonktürde, bütçe bakaný Jerome Cahuzac’ýn bir Ýsviçre bankasýnda altý yüz bin dolarlýk, kökenini açýklayamadýðý bir hesabý ortaya çýkýyor.
Ýlk aþamada bu bilginin nasýl basýna ulaþtýðý bilinemiyor ama Jerome Cahuzac bütçe bakanlýðýný kaybediyor; milletvekilliði de tehlikede.
Ancak, bir Ýsviçre dergisinin (L’Hebdo) açýklamalarý manzarayý çok ilginç kýlýyor.
Bu derginin iddiasýna göre bu belgeleri bulan ve basýna veren kurum doðrudan Fransa ordusu.
30 milyar avroluk kesinti planýnýn rövanþýnýn ordu tarafýndan çok fena alýndýðý Fransa basýnýnda þimdi çok yaygýn bir iddia.
Ýsviçre bankasýndaki hesap da topu topu altý yüz bin avroluk bir hesap; baþka bir ifadeyle, bu parayla Baðdat Caddesi’nde çok iyi bir apartman dairesi almak bile kolay deðil.
Ama, ordu gibi bir kurumla kol güreþine giriyorsan, demek ki, býrakýn altý yüz bin dolarlýk Ýsviçre hesabýný, açýklayamayacaðýnýz bir avroluk bile bir geliriniz olmayacak.
Jerome Cahuzac’ýn yerine gelen bütçe bakaný mesajý almýþ gibi görünüyor, Fransa bütçesinin Maastricht kriterlerine dönüþünün yolu artýk anlaþýlan askeri harcamalarýn kýsýntýsýndan geçmeyecek.
Bu hikaye bana çok ilginç geldi, bilmem sizin için de öyle mi?