Cumhurbaþkanlýðý seçimi 7 Mayýs’ta ama orada bitmeyecek
Fransa’da 7 Mayýs’ta Cumhurbaþkaný seçilecek. Açýktan ýrkçý faþist Marine Le Pen ile ortayol siyasetle hala küreselci ve hala AB’ci olmaya cesaret eden Emanuel Macron yarýþtalar.
Hangisi kazanýrsa ne olur?
- Le Pen kazanýrsa AB’ye darbe olur. AB ile çekinmeden kavgaya girecek bir Cumhurbaþkaný olur. Le Pen ile AB bir gecede yok olmasa da, aðýr darbe alýr ve hele Fransa’yý eurodan çýkartýrsa, sarsýntý büyük olur... Le Pen, Müslümanlarla da sýk sýk çatýþmaya girecek çizgide. Ama an itibarýyla Le Pen’in kazanmasý zor.
Her durumda yükselen bir Le Pen var. 2007’de 4 milyon civarý oy alýyordu. 10 yýl sonra 8 milyona yaklaþtý. Gelecek, Le Pen’in.
- Macron kazanacak gibi, ancak bu durumda Fransa önemli bir siyasi-ekonomik aþama kaydetmeden sürünmeye devam edecek, eldekini korumaya çalýþacak. Almanya’nýn yanýnda stepne olacak bir Fransa’ya ihtiyaç var.
Yoksa 2017’nin ilk üç ayýnda Binde 3 büyümüþ bir ekonomiyle, yüzde 10 iþsizliðin Fransasýnda parlak bir gelecek zor. Hele 25 yaþýn altýnda her dört kiþiden biri iþsizken. ‘Sokakta büyük bir ayaklanma olsa katýlýrým’ diyen gençlerin oranýnýn %63 olduðu, Demokratik sistemin iyi iþlemediðine %70 in inandýðý bir Fransa’ya bakýyoruz. Fransýz kaynaklara göre ülke sermayesi dýþarý kaçýyor.
Diyelim Macron 7 Mayýs’ta seçildi. Tek baþýna bir Cumhurbaþkaný olacak. Ýcraat yapmasý için meclis desteði lazým, ama Macron’un partisi yok. Haziran’da meclis seçimi var. O zaman da çok parçalý ve daðýnýk bir meclis seçilecek. Daðýnýk meclis ve partisi-çizgisi olmayan bir Macron... Ne oldu? Zayýf siyaset. Yaðmurdan kaçarken doluya tutulmak.
Ve Macron falan diyoruz ama, Donald Trump da seçimden 15 gün önce kaybediyordu!
Fransa’da Müslümanlar nerede?
Fransa’nýn nüfusunun 67-68 milyon olduðu bilinir de. ‘Fransa’da kaç Müslüman var’ deyince, herkes hýk-mýk etmeye baþlar... Bilmiyorlarmýþ! Neden? Çünkü resmen vatandaþýn dini sorulup kaydedilemezmiþ...
2017 Dünyasýnda mümkün ve mantýklý gelmiyor. ‘Devlet’ ve ‘veri - data’ kavramlarý birleþtiði zaman kimin nerede olduðunun bilindiði, kaydedildiði dünyadayýz.
Saðlam veriyle çalýþtýðý bilinen Pew araþtýrma kuruluþu bile 2010 yýlý tahmini olarak 4.7 milyon Müslüman öngörüyor. Bir yoruma göre ise gerçek sayý çok fazla.
Neden sayýlar net deðil? Çünkü ‘Fransa Müslüman oldu, ülke elden gitti’ yaygarasýnýn alevlenmemesi isteniyor. Zaten Le Pen bunun yaygarasýný yeterince yapýyor.
Sosyal medyada -Fransa’nýn 2050 yýlýnda Müslümanlarýn çoðunlukta olduðu bir ülke olacaðý- yaygarasý fazla.
Fransa’da istatistik kurumunun ‘bir ebeveyni göçmen/yabancý olan çocuklar’ araþtýrmasýnda 2015 yýlý tahmini olarak 7.3 milyon kiþi var. Bu yabancýlarýn %46’sýnýn Müslüman olduðu varsayýlýrsa, Müslüman sayýsý düþük.
Ancak baþka araþtýrmacýlar, sayýnýn en az 6 milyon olduðu, yüksek doðurganlýk oranýyla Fransa’daki Müslümanlarýn 2020-25 arasýnda 12 milyona ulaþacaðý görüþündeler.
Bu arada istatistikte incelik var: 1960-70’lerde Kuzey Afrika’dan Fransa’ya gelen milyonlarca Müslüman var. Tam sayýlarý bilinmiyor. ‘Fransýz’ olarak geldikleri için ve sonra aradan en az iki kuþak geçtiði için -göçmen- bile sayýlmýyorlar ve tahminlere girmiyorlar.
Diyelim Fransa’da açýk saklý 6-8 milyon Müslüman var. Hepsi seçme yaþýnda deðil. Hepsi oy da vermiyor. Hepsinin ayný adaya oy vermesi de mümkün deðil... Ama yalnýzca oranlama için: Macron 8.7 milyon oy alarak seçimde ikinci tura kaldý. Le Pen 7.7 milyon oy aldý… Yani 7-8 milyon oyla Cumhurbaþkaný seçiliyor.
Genel nüfusun en az %10’u Müslüman olan ve bu oranýn gelecekte daha da artacaðý bir Fransa’ya bakýyoruz. Þimdi kendinizi Fransa Cumhurbaþkanýnýn yerine koyun ve pencereden dýþarý Fransa’ya bir bakýn.
Endülüs Fransa’ya uzansa ne olurdu?
Ýslam Endülüs’e 711’de Tarik Bin Ziyad ile geldikten sonra 7 yýlda bütün Ýber yarýmadasýný, yani þimdiki Portekiz ile Ýspanya’nýn olduðu alaný kapladý.
Ve Ýslam Ýspanya’dan komþu Fransa’ya geçip, Fransa’nýn yarýsýna kadar ilerledi. Yýl 732: Kordoba Emiri Abdul Rahman el Gafýki komutasýndaki Ýslam ordusu, Tours kenti yakýnýnda Frank ordusuyla karþýlaþtý.
Ýslam ordusu bu savaþý kaybetti. Abdul Rahman savaþ alanýnda þehit oldu. Kazanýlacak bir savaþ taktik hatalarla kaybedildi. Hatta bu savaþýn ardýndan Ýslam ordusu Ýspanya’ya çekilmese, ilerleyiþin zaferle sonuçlanacaðýný ve Ýslam ordusunun Fransa’yý fethedeceðini savunan tarihçiler vardýr.
Endülüs devleti Fransa’da da hakim olsa, tarih ve þimdiki Avrupa tarihi farklý yazýlýrdý. Buna Alternatif Tarih diyorlar.
Avrupa’nýn o bölgesi, sonraki 500 yýlý bilinen þekilde yaþayarak þimdiki Avrupa’nýn temelini attý. O dokuya ayný sürede Müslüman unsurlar da katýlsa, süreç deðiþirdi. Ve süreç þimdi farklý dinamikler altýnda. Nüfus, en önemli dinamik... Nüfus artýþ hýzý Frenklerde düþük, Emevi ahvadýnda ise yüksek. Doðuran kazanýr.