Fransa’da beþ yýl önceki bir mahkeme kararýnýn iptaliyle tartýþma yeniden baþladý. Baby Loup Kreþi’nde çalýþan baþörtülü bir kadýný iþten çýkaran karar, üst mahkemece bozulunca, “laiklik panik ataklarý ataða geçti.”
Mevzu artýk toplumsal psikoloji açýsýndan hastalýk noktasýna geldiði için olayý anlatacak en uygun ifadenin “panik atak” olduðunu düþünerek bu cümleyi kurdum.
Fransa’da laikliðin daha sert yasalarla korunmasý önerileri birbirini izledi. Ýþyerinin özel bir iþletme olduðu için karýþýlamayacaðýný söyleyenlere ise “çocuklarýmýzý korumamýz gerekiyor” feveranlarýyla karþýlýk verildi.
Tartýþmalara iki tam sayfa ayýran Le Monde’un konuyla ilgili Nicolas Vial imzasýný taþýyan karikatürü ise lütfen Ýslamofobik çizim örnekleri arasýnda Danimarkalý örneklerinin hemen yanýna not düþülsün.
***
“Creche Baby Loup” tabelasýnýn hemen yanýnda bir kreþin bahçesi. Kreþin adýnýn tam Türkçe tercümesi “bebek kurt”a tekabül ettiði için de, oynayan, koþturan bebek kurtlar ve onlardan bir tanesini pusette gezdiren burka giymiþ sadece gözleri açýkta kalan bir kadýn.
Durumu böyle resmetmiþ Le Monde’un karikatüristi. Baþtan yanlýþ imajinasyonla dolu bu karikatürün neresini düzeltelim ki!
Ama iki sayfalýk tartýþma sayfasýný okumaya baþlamadan þöyle bir yerinizden sýçramanýza kafi gelecek bir karikatür, bunu söyleyebiliriz kýsa yoldan...
Tarihçi, politolog ve sosyologlardan oluþan bir kolektifin çýðlýk diyebileceðimiz bildirisine ise neyse ki yer vermiþ gazete. “Müslümanlarý damgalamayýn” baþlýklý bildiride bir meclis komisyonu kurulmasý çaðrýsý yapýlýyor ve son tartýþmanýn ayrýmcý, Ýslamofobik karakterine dikkat çekiliyor.
Ancak bu çýðlýðýn sesi “laiklik elden gidiyor, daha sert yasalarla koruma altýna alalým” çaðrýlarýnýn yanýnda o kadar az duyuluyor ki...
“Özel ve kamu iþyerleri türü bir ayrýmýn Fransa’yý böleceði” yorumlarýndan, “baþörtülü kadýnlarýn çocuklara dini baský anlamýna geleceðine” kadar neler konuþulmuyor ki bu tartýþmalar sýrasýnda. Ýþin kötüsü, Fransýz siyasi eliti de hem saðý, hem soluyla bu tartýþmada yeni yasal düzenlemelerden yana gibi görünüyor.
Beþ yýl önceki bir iþten çýkarma kararýnýn bozulmasýyla alevlenen bu tartýþmanýn röntgenini çekmeye çalýþabilir, olayýn ardýndaki gerçek nedenleri irdeleyebilirsiniz. Birbirinden ilginç nedenlere de ulaþabilirsiniz.
***
Nasýl Avrupa’daki göçmen sayýsýný iþsiz sayýsý ile birlikte okuyan kesimler, bu rakamlarýn birbirine yakýn olmasýndan yola çýkýp, ekonomik krizin sorumlusu olarak göçmenleri gösterdiyse, Fransa’da da bazý rakamlarý yan yana koyup, ekonomik ve toplumsal krizleri yine bir baþka gruba baðlama çabasý da olabilir.
Popülaritesi düþen, verdiði sözleri tutamadýðý için alay konusu olan bir liderin gündem çabasý desek... Laiklik panik ataklarý gündemden düþmedi ki hiç...
Nedenleri sýralamasýna sýralarsýnýz da, olasý sonuçlarýn korkunçluðu daha düþündürücü. Yabancý düþmanlýðýnýn körüklenmesi, Müslümanlarýn hedef olmasý ve yeni yasaklarla yeni düþmanlýklar...
Bu tartýþmanýn yer aldýðý gazetede yer alan bir baþka haber Fransa’nýn en baþarýlý 36 ortaöðrenim kurumu sýralamasýna iliþkin. Bu listede devlet okullarýnýn azlýðý tartýþýlýrken, Musevi okullarýnýn parlaklýðý ve ilk sýralarda yer almasý hiç göze batmýyor nedense! Hani öðrencilere dini baský istemiyordunuz, monsieur’lar?
Bazý ötekiler daha az mý öteki acaba?
Toplumsal hastalýk demem ondan ve bu hastalýðýn tedavisi çok uzak gibi görünüyor þimdilik.