Fransa’nýn yasaðý ve Arap Baharý

Fransa Ýçiþleri ve Dýþiþleri Bakanlarý ortak bir açýklamayla Star okurlarýnýn da çok yakýndam takip ettiði bir ismin, Tarýk Ramazan’ýn Paris’e gelecek olmasýndan duyduðu rahatsýzlýðý duyurdu.

Tarýk Ramazan, Ýsviçre-Mýsýr kökenli, Arap ve Müslüman dünyasýnýn önemli entellektüellerinden bir isim.

Mýsýrlý Müslüman Kardeþler Örgütü kurucusu Hassan el Benna’nýn torunu ve Oxford Üniversitesi akademisyenlerinden.

Fransa Ýçiþleri Bakaný Claude Gueant ve Dýþiþleri Bakaný Alain Juppe’nin 29 Mart tarihli ortak açýklamasýnda “Cumhuriyet deðerlerine ters açýklamalar yaptýðý” gerekçesiyle UIOF toplantýsýna davet edilmesinden duyduklarý rahatsýzlýðý beyan ettiler.

Bu açýklamaya karþý yanýt ise hem Ramazan’dan hem de bizzat UIOF’den geldi.

Tarýk Ramazan, Paris yakýnlarýnda Le Bourget’de düzenlenen UIOF toplantýsýna geldi, yaklaþýk 40 bin kiþinin önünde konuþtu ve Fransýz hükümetine vermek istediði mesajlarý verdi.

“Ýstihbarat teþkilatýndan beni dinleyenlere sesleniyorum. Söylediklerimi doðru aktaroýn, “ dedi.

Ancak ayný toplantýya davet edilen dört din adamýnýn ülkeye giriþi yasaklandý.

Bu yasaklama kararýyla paralel olarak da aralarýnda bir Türk din adamýnýn da bulunduðu beþ ayrý ismin Fransa’dan sýnýrdýþý edilmeleri yönünde bir prosedürün baþlatýldýðý duyuruldu.

Yýllardýr Fransa’da yaþayan ve Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý tarafýndan Fransa’ya gönderilen din adamlarý arasýnda yer almayan Yusuf Yüksel’e bir randevu davetiyesi gönderilmiþ ve  iki yýl önce yaptýðý bir açýklama nedeniyle ifadesine baþvurulmak üzere, 11 Mayýs’ta Sýnýrdýþý Komisyonu’na davet edilmiþ.

Ama bu davet mektubu, bizzat Ýçiþleri Bakaný Gueant tarafýndan sýnýrdýþý ediliyor þeklinde lanse edildi.

Konuyu yakýndan izleyen isimler, seçimlere kadar sukünetin korunmasý çaðrýsýnda bulunuyor. Fransa’daki seçimlerde ekonomik krizin örtelenmesi için yabancý düþmanlýðý ve Ýslamofobi körükleniyor. Týpký 1929 bunalýmýndan sonra Yahudi düþmanlýðýnýn körüklenmesi gibi.

(Bu örnek de bana deðil, Fransýz senatör Esther Benbassa’ya ait, bu arada...)

Fransa’daki seçim atmosferinin yanýsýra Arap ülkelerindeki geliþmeleri Ýslami çevrelerin zaferi olarak görüp, endiþe duyanlarýn da bu yaratýlan havada etkili olduðunu söyleyenler de var.

German Marshall Fund’ýn Brüksel Forumu’nda rastladýðým ilginç bir “paper”ý iþte tam da bu geliþmeler dizininde okuyunca birþeyler yerine oturuyor.

Hassan Mneimneh imzalý yazý, “Arap baharý, Ýslamizm’in zaferi mi?” baþlýðýný taþýyor.

Yazýda, Arap Baharý’nýn ardýndan siyasal Ýslam’ýn sahneye çýkmasýndan duyulan endiþeyi okuyorsunuz.

Kuzey Afrika’daki geliþmelerde etkili olan Ennahda ve Müslüman Kardeþler gibi hareketlerin yarattýðý etkinliðin, Paris’teki karþýlýðý belki de bu gelen yasaklar oluyor. Bilinmez ki!

Yoksa, bir ayaðý yýllardýr Paris’te olan Tarýk Ramazan’dan, Claude Gueant ve hatta Alain Juppe, durup duruken ne istesin ki...