Fransa'da haftalýk olarak yayýnlanan Le Point dergisi eðer þirazeyi kaçýrmamýþsa, tehlikeli bir oyun oynamaya kalkýyor.
Muhafazakar merkez sað eðilimli dergi, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn 5 Ocak'ta gerçekleþtirdiði Paris gezisi öncesi skandal bir baþyazý yayýnladý.
Baþyazýnýn "La Turquie, l'Iran et droit d'hommists" baþlýðý Türkçe'ye "Türkiye, Ýran ve insan hakçýlarý" olarak tercüme edilebilir. Yani bir kavram da uydurmaya çalýþýyor kendince. Yazýda Türkiye ve Cumhurbaþkaný Erdoðan ile ilgili saygýsýz saldýrgan ifadeler kullanan baþyazar, ülkemize yönelik bir "ambargo" seçeceðini de ters algý yöntemiyle dolaþýma sokuyor.
Efendim, acaba kötü ve sert yönetilen Türkiye'ye yönelik bir ambargo iþe yarar mýymýþ? Sonra bu sorunun cevabýný kendisi veriyor "yazar" ve ambargonun daha önceki örneklerde iþe yaramadýðýný söylüyor. Ambargo yerine Türk insanýyla daha çok iletiþim ve temasta bulunup, "teokratik diktatoryal" sistemin istikrarsýzlaþtýrýlmasýný öneriyor.
Ve bu saygýsýz, saldýrgan baþyazý tam da Cumhurbaþkanýmýzýn gezisinden bir gün önce yayýnlanýyor. Acaba burada Le Point dergisinin algý operasyonu yapmaya yeltendiði odak sadece Türkiye midir? Yoksa bu yýlki ziyaret takvimi ile farklý bir dýþ politika ve strateji vizyonu çizmeye çalýþan Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron'a da mý bir saldýrý var?
13 milyar Euro'dan, 20 milyar Euro'ya çýkarýlmasý hedeflenen ticaret hacmi
Savunma sanayi, enerji baþta olmak üzere pek çok sektörde önemli anlaþmalar imzalanan bu gezi Le Point'ý neden rahatsýz eder?
Fransýz basýnýnda gezi öncesi ve sonrasý bir tarama yaptýðýnýz zaman, olumlu ve olumsuz yorumlarýn arasýnda bu baþyazý saldýrgan üslubuyla ön plana çýkýyor.
Dolayýsýyla içeriði itibarýyla bir baþyazýdan çok bir operasyon bültenini andýran bu yazý utanç vesikasý olarak ortada duruyor. Basýn özgürlüðü yaygarasýyla ortalýðý ayaða kaldýranlarýn, gazetecilikten ne anladýklarý da iyice belirginleþmiþ oluyor.