Meþhur ‘Fransýz Paradoksu’ olarak tanýmlanan, Fransýzlarýn zarif ve saðlýklý olmalarýnýn ardýnda ne var sorusunun bilimsel yanýtý geldi. Araþtýrmalara göre Fransýzlarýn mutfak sýrrý kilo aldýrmýyor, kalp saðlýðýný koruyor.
Doðru beslenme bilgisine eriþenler saðlýklarýna saðlýk katýyorlar. Fransýz bilim adamlarýnýn 1995 yýlýnda baþlayan ve 8 yýl süren araþtýrmalarý olan SUVÝMAX adlý Fransýzlarýn yeme biçimlerinin deðerlendirilmesi çalýþmasýndan yaklaþýk 12 yýl geçmesine raðmen bu çarpýcý araþtýrmadan elde edilen veriler hala geçerliliðini koruduðunu görüyoruz. Nasýl mý? Günümüzde yapýlan uzun soluklu beslenme araþtýrmalarýn sonuçlarý da ayný doðrultuda sonuçlar veriyor. Bireyin yaþam koþullarýnda beslenme alýþkanlýklarýný doðru bilgilerle hayatýna geçirmesi saðlýklý olma þansýný daarttýrýyor.
Çocuklukta saðlýklý seçimler
Meþhur Fransýz Paradoksu olarak tanýmlanan ve Fransýzlarýn zarif ve saðlýklý olmalarýnýn ardýnda ne var sorusuna yanýt vermek için planlanmýþ bu araþtýrmada çýkan sonuçlar oldukça önemi ve çarpýcýydý. Araþtýrma tamamlandýðýnda Fransa’nýn bölgelerine göre yeme alýþkanlýklarý deðiþik olsa da (mesela fazla kremalý yiyen orta Fransa’da yaþayanlar gibi) eðitim düzeyi arttýkça bölge fark etmeksizin tereyaðý ve diðer hayvansal yaðlarý yýllar içinde azaltýp daha fazla sebze ve meyve yemeye yönelmiþ olduklarýný kanýtlamýþtý. INCA ve Barometre Santa Nutrition araþtýrmasýnda çocuk ve adölesanlarda yaþ ilerledikçe saðlýksýz yiyeceklere ilgi ve tüketimin arttýðýný, ancak düzenli saðlýklý beslenme eðitimi verilen çocuklarda ise bu olumsuz durumun gözlenmediði bildirilmiþtir.
Saðlýklý yaþamýn altýn kurallarý
-Gazlý ve þekerli yiyecekler kanser ve kilo için risk. Mutlaka bu hazýr þeker ya da tatlandýrýcý katkýlý içeceklerden uzak durulmalý.
-Günde en az 2-3 çeþit meyve, 1-2 tabak taze sebzelerden hazýrlanmýþ salata ve 1 su bardaðý taze sebze veya meyve suyu içmek obeziteden korur, kansere kalkandýr.
-Günde 3 ana öðün yemek yeterli. Öðünlerde her besin grubundan yeterince bulunmalý.
-Krema, tereyaðý sofralardan uzaklaþmalý, bitkisel yaðlardan az miktarda tüketilmelidir.
-Kahvaltý ve öðle yemeðinin akþam yemeðinden kalorili olmasý zayýflamayý kolaylaþtýrýr.
-Yiyebildiðin kadar ye restoranlardan uzak durmalý, porsiyonu makul saðlýklý yiyecekler servis eden yerler tercih edilmelidir.
-Ana öðünler arasýnda en az 5 saat geçmesini beklemek gerekmektedir.
-Hazýr yüksek yaðlý ve yüksek þekerli yiyeceklerden uzak durmalý, düþük kalorili - az yaðlý - az þekerli saðlýklý alternatifler evde hazýrlanarak yaratýcý olunmalýdýr.
-Yoðurt, süt ve peyniri yeterli yemek, ayda bir veya 2 kere kýrmýzý eti tü- ketmek ve daha çok beyaz et yemek gerek. 8Her gün kepekli makarna veya bulgur yemekleri az miktarda yenilmeli.