Fransız zarafetinin sırrı diyette

Meşhur ‘Fransız Paradoksu’ olarak tanımlanan, Fransızların zarif ve sağlıklı olmalarının ardında ne var sorusunun bilimsel yanıtı geldi. Araştırmalara göre Fransızların mutfak sırrı kilo aldırmıyor, kalp sağlığını koruyor.

Doğru beslenme bilgisine erişenler sağlıklarına sağlık katıyorlar. Fransız bilim adamlarının 1995 yılında başlayan ve 8 yıl süren araştırmaları olan SUVİMAX adlı Fransızların yeme biçimlerinin değerlendirilmesi çalışmasından yaklaşık 12 yıl geçmesine rağmen bu çarpıcı araştırmadan elde edilen veriler hala geçerliliğini koruduğunu görüyoruz. Nasıl mı? Günümüzde yapılan uzun soluklu beslenme araştırmaların sonuçları da aynı doğrultuda sonuçlar veriyor. Bireyin yaşam koşullarında beslenme alışkanlıklarını doğru bilgilerle hayatına geçirmesi sağlıklı olma şansını daarttırıyor.

Çocuklukta sağlıklı seçimler

Meşhur Fransız Paradoksu olarak tanımlanan ve Fransızların zarif ve sağlıklı olmalarının ardında ne var sorusuna yanıt vermek için planlanmış bu araştırmada çıkan sonuçlar oldukça önemi ve çarpıcıydı. Araştırma tamamlandığında Fransa’nın bölgelerine göre yeme alışkanlıkları değişik olsa da (mesela fazla kremalı yiyen orta Fransa’da yaşayanlar gibi) eğitim düzeyi arttıkça bölge fark etmeksizin tereyağı ve diğer hayvansal yağları yıllar içinde azaltıp daha fazla sebze ve meyve yemeye yönelmiş olduklarını kanıtlamıştı. INCA ve Barometre Santa Nutrition araştırmasında çocuk ve adölesanlarda yaş ilerledikçe sağlıksız yiyeceklere ilgi ve tüketimin arttığını, ancak düzenli sağlıklı beslenme eğitimi verilen çocuklarda ise bu olumsuz durumun gözlenmediği bildirilmiştir.

Sağlıklı yaşamın altın kuralları

-Gazlı ve şekerli yiyecekler kanser ve kilo için risk. Mutlaka bu hazır şeker ya da tatlandırıcı katkılı içeceklerden uzak durulmalı.

-Günde en az 2-3 çeşit meyve, 1-2 tabak taze sebzelerden hazırlanmış salata ve 1 su bardağı taze sebze veya meyve suyu içmek obeziteden korur, kansere kalkandır.

-Günde 3 ana öğün yemek yeterli. Öğünlerde her besin grubundan yeterince bulunmalı.

-Krema, tereyağı sofralardan uzaklaşmalı, bitkisel yağlardan az miktarda tüketilmelidir.

-Kahvaltı ve öğle yemeğinin akşam yemeğinden  kalorili olması  zayıflamayı kolaylaştırır.

-Yiyebildiğin kadar ye restoranlardan uzak durmalı, porsiyonu makul sağlıklı yiyecekler servis eden yerler tercih edilmelidir.

-Ana öğünler arasında en az 5 saat geçmesini beklemek gerekmektedir.

-Hazır yüksek yağlı ve yüksek şekerli yiyeceklerden uzak durmalı, düşük kalorili - az yağlı - az şekerli sağlıklı alternatifler evde hazırlanarak yaratıcı olunmalıdır.

-Yoğurt, süt ve peyniri yeterli yemek, ayda bir veya 2 kere kırmızı eti tü- ketmek ve daha çok beyaz et yemek gerek. 8Her gün kepekli makarna  veya bulgur yemekleri az miktarda yenilmeli.