Fransýzlarýn ‘Bitse de gitsek’ formatlý COP 21 zirvesi

Bu satýrlarý, Paris’te düzenlenen Ýklim Zirvesi COP 21 için hazýrlanan “hangar bozmasý” konferans merkezinden yazýyorum. Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan ile Paris ve Doha’yý kapsayan üç günlük bir yurtdýþý seyahatindeyiz.

Ýlk durak Paris... 150’den fazla liderin buluþtuðu Paris, 13 Kasým terör saldýrýlarýnýn þokunu atamamýþ üzerinden. Zirveyi biraz zoraki olarak toplamýþ izlenimi veriyorlar. Paris’in merkezi yerlerinde pek çok konferans salonu varken, havaalaný yakýnýndaki Le Bourget’ye toplantýlarý hapsetmeleri bunun ilk göstergesi. Güvenlik önlemi adýna zirve katýlýmcýlarýný sapa bir noktaya toplayan Fransýzlarýn, toplantýyý “bitse de gitsek” modunda düzenledikleri de göze çarpan unsurlar arasýnda.

G 20 zirvesindeki ikramlarý ve aðýrlamayý düþündükçe, Fransýzlarýn zirve organizasyonunda sýnýfta kaldýklarýný söylemek mümkün. Türkiye, G20 deneyimiyle bana kalýrsa uluslararasý zirve düzenleme kursu açmalý baþka ülkelere!

Bu girizgahý yaptýktan sonra, gelelim COP 21’in ana gündem maddesine.  

Paris’te bir araya gelen dünya liderlerinin iklim deðiþikliðini kontrol altýna almak  ve küresel ýsýnmayý 2 derecenin altýna düþürmeyi hedefleyen bir anlaþmaya ulaþmalarý öncelikli hedef. Ancak dün liderler buluþmasýyla baþlayan ve 15  gün sürecek görüþmelerde etkili bir anlaþmaya ulaþýlmasý zor görünüyor. Zira dünyayý en çok kirleten Çin ve Hindistan ve ayrýca ABD anlaþma konusunda adým atmak istemiyor. ABD Baþkaný Barack Obama, olasý bir anlaþmaya imza koymasý durumunda Kongre engeliyle karþýlaþacaðýndan emin.

Mevcut verilere bakacak olursak, 15 günün sonunda bir metin çýkacak çýkmasýna da, ne kadar etkili olacak orasý belli deðil.

Ýklim deðiþikliði konusunda atmosfere en çok zarar veren ülkeler, elini taþýn altýna koymaya yanaþmadýkça bu tür dev buluþmalar amaca ulaþmakta zorlanacak gibi görünüyor.

Yoðun gündemli ikili temaslar

Kuþkusuz  150’den fazla lideri buluþturan COP21’in gayrýresmi gündemi, resmi gündeminden daha önemli. Terörle mücadele, Suriye krizi, mülteci krizi baþta olmak üzere dünya gündeminin önemli maddelerinin ele alýnacaðý ikili görüþmeler öngörülüyor. Rusya ile yaþanan kriz nedeniyle Rus lider Vladimir Putin ile Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan görüþme olasýlýðý da zirveye baþka bir anlam katmýþtý. Ancak bu satýrlarýn yazýldýðý sýralarda bu görüþme yönünde herhangi bir geliþme gündemde deðildi. Rusya, krizin yumuþamasý yönünde bu þansý da kaçýrdý. Zira batýlý ülkelerin tamamý Rusya’nýn Türk hava sahasýný ihlal ettiðinden þüphe duymuyor ve Türkiye’nin sýnýrlarýn koruma hakkýný teslim ediyor.