Önceki gün arka arkaya üç ayrý rapor yayýnlandý. Freedom House, Human Rights Watch ve Tranparency International ayný gün yayýnladýklarý raporlarda Türkiye’yi hedef tahtasýna koydular.
ABD merkezli bir “hükümet-dýþý” kurum olan Freedom House, dünya ülkelerinin özgürlük tablosunu oylamýþ. Türkiye’ye “partly free” yani “kýsmen özgür” statüsü biçmiþ. Ayný rapor, Gazze’deki zulmünü yok saydýðý Ýsrail’e “özgür” diyor ve biz raporun kredibilitesini sorgulamayý bu noktada býrakýp, diðer detaylara bakýyoruz.
Raporun geneli dýþýnda Türkiye ile ilgili hazýrlanan bölümde, arka arkaya sýralanan ifadelerle Türkiye’nin demokratikleþme, insan haklarý ve özgürlükler konusundaki resmi hakkýnda önyargýlý yaklaþýmlar dikkat çekiyor.
Ama daha da dikkat çekici olan nokta rapora egemen olan paralel yapý etkisi... Raporun söylem analizi yapýldýðý zaman önemli oranda bilgi kaynaðý olarak paralel yapýnýn kullanýldýðý göze çarpýyor. Ikinci bilgi kaynaðýnýn da PKK tandanslý çevreler olduðu anlaþýlýyor.
Rapor, Fethullah Gülen’in paralel çetesinden “Hizmet Hareketi” olarak söz ediyor. Ne ilginç deðil mi? Freedom House, paralel yapýyý “Hizmet Hareketi” olarak tanýmlýyor. Mim koyalým.
Boydak Holding, Bank Asya, Akýn Ýpek, Bugün, Millet raporda geçen anahtar kelimeler adeta.
Belli ki paralel yapý, Freedom House’a, ya da Freedom House, paralel yapýya çalýþmýþ. Ya da her ikisi de birbirine çalýþmýþ.
Bunun dýþýnda, Suruç ve Ankara saldýrýlarý ve Tahir Elçi suikasti gibi olaylarda resmi makamlarýn sorumluluðunun olduðu imasý satýraralarýnda yer alýyor. Bilgi kaynaðý olarak da bu noktada PKK çevrelerinin bulunduðu anlaþýlýyor. “Þýracýnýn þahidi bozacý” diyelim ve raporlarý üst üste koyup, kaðýt öðütme makinesine yerleþtirelim.
Human Rights Watch raporu ise bildik eleþtirilerin yanýsýra mültecilere kucak açan Türkiye’yi neredeyse bu nedenle borçlu çýkarma çabasýnda.
Transparency International ise yolsuzluk indeksi yapmýþ, Türkiye’ye not vermiþ.
Bu üç rapor, ayný gün birbiri ardýna yayýnlandý. Ne tesadüf deðil mi?
Kati Piri kimi referans alýr?
Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, Twitter’da PKK’lý bir kaynaða dayanarak bir mesaj attý. Cizre’de yaralýlara acil yardýmda bulunulmasýný istedi. Yani, aslýnda devlet yaralýlara yardýma gitmiyor. PKK bile yardým çaðrýsýnda bulunuyor. Devlet, insanlarý ölüme terk ediyor. Piri’nin mesajýndan ben bunu anladým. Kendisiyle yaþadýðýmýz kýsa mesajlaþmada, tek taraflý bilgilerle sýnýrlý kalmamasý ve acil müdahalenin kimin tarafýndan engellenildiðini görmesi gerektiðini yazdým. Polemiði uzatmadan...
Saðlýk Bakaný Mehmet Müezzinoðlu’nun ambulanslarý devletin göndermediði iddialarýna karþý sýcaðý sýcaðýna yaptýðý açýklama çok önemli kanýmca. Hatta belki daha da hýzlý davranýlmalýydý bu açýklamada... Þiddeti, terörü kurgulayýp, sonra oluþan maðduriyetten çýkan trajedileri ve ölümleri bir propaganda aracý olarak kullanmak... Bu çabalara ani reflekslerle yanýt verilmesi ve oluþan imajýn manipulatif yönü anýnda yok edilmeli...
Devletin hizmet refleksini paralize edip, sonra bu felç durumunun üzerinde tepinmeye hazýr kýtalar var çünkü...