Futbol sadece bir oyun mu?

Spor her alanda o kadar masumdu ki eski Yunan da kazananýn baþýna yapraklardan yapýlmýþ bir taç takýlýr ödüllendirilirdi. Þimdi özellikle spor denilince akla ilk gelen, milyonlarý peþinden sürükleyen futbolda, baþarýnýn bedeli yaprakla deðil bir baþka yeþil “milyon dolarlarla” taçlandýrýlýyor.

Olmasý gereken; üç büyük kulübün kendi aralarýndaki rekabetinden doðacak sinerji ile güzel oyun anlayýþý çerçevesinde, ülke futbolunun geliþmesine katký yapmak. Bunun sonucunda da, hak ederek kazanýlmýþ, kupa, þampiyonluk ve sýralamalara razý olmak. Bir sonraki sezonlar için, eksik, hatalý yönlerini düzelterek, tamamlayarak, bu rekabetin ve yarýþýn içinde olmak.

Hal böyleyken özellikle F.Bahçe ve G.Saray’ýn 110 yýllýk rekabetinden ortaya, var olma nedenleri olan futbolun ekonomik deðerinin ve uluslararasý saygýnlýðýnýn zarar görmesini gözardý edecek kadar bir düþmanlýk ve birbirlerini yok etme, karalama durumu ortaya çýktý.

Futbolun her anýnýn paraya çevrilmesi, her maç için maliyet analizlerinin yapýlmasý geldiðimiz ürkütücü durumun açýk birer göstergesidir.

Baþkan Aziz Yýldýrým’ýn bu maçlardan zarar ediyoruz, A2 takýmýyla oynayacaðýz diyerek Ziraat Türkiye Kupasýna bakýþ açýsýný ortaya koyarken, kulübün ve taraftarlarýn sezonu kupasýz kapatmadýk sevinçleri, endüstriyel futbola yenik düþüyordu.

Futbola olan bu sakat bakýþ açýsýnýn bir an önce deðiþtirilmesi gerektiðine inananlardaným. Futbol otoritesi olan FÝFA ve UEFA’nýn belirleyeceði çerçevede, ülke federasyonlarýnýn kendi hukuki sýnýrlarý içinde, futbolu sadece finansal fairplay uygulamalarýyla deðil futbol kulüplerinin organizasyonu ve yönetim modellerinin yeniden organizasyonu konusunda bir düzenleme yapmalarý gerekmektedir.

Bunun için yapýlmasý gereken en önemli düzenleme kulüp tüzel kiþiliklerinin dernek-þirket özelinde ayrý bir statüye kavuþturulmalarýdýr. Bir taraftan sportif markaya ve 110 yýllýk geleneðe ve hiç bir maddi çýkarý olmayan milyonlarca taraftara sahip bir dernek, diðer tarafta bu derneðin sahip olduðu borsada iþlem gören þirket.

Ýþ öyle hale geldi ki, sportif her hareket, kulübün gerçek sahibi olan milyonlarca taraftardan önce borsa aracýlýðýyla, bir avuç þirket ortaðýna bilgi olarak verilir oldu.

“SPORDA ÞÝDDET YASASI” iþlevselliðini, olaylar olduktan sonra ve sadece taraftarlarý cezalandýrmak üzerine sürdürdüðü sürece, sporda þiddet bir gram azalmaz. Yasanýn en kolay uygulama alaný bulduðu tribün terörünü, yaratan, destekleyen, büyüten tüm diðer unsurlarý ayný kararlýlýkta cezalandýracak, cesur insanlara ihtiyacýmýz var.