Futbolda devrim

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim geçtiğimiz haftayı Antalya’da liglerimizde görev yapan teknik adamlarla toplantı yaparak geçirdi. Türk futbolunun başına geldiğinde devrim yapacağını söyleyen Fatih Terim diğer teknik adamlara bu devrimi nasıl yapacağını anlattı. Değişiklik yetmez, devrim lazım.

Bir devrim lafı dolaşıp duruyor. Teşhis koymaktan yorulduk, tedaviye geçemeden milli takım teknik direktörlerimiz bir bir harcandı. Tamam cesur bir adam çıktı, radikal kararlar verilmesinin öncülüğünü yapıyor. İyi de kararı kimler alacak yöneticiler. Yani herkes elini taşın altına sokacak. Nasıl olacak işin teknik kısmını hallettik peki sonrası yöneticiler, başkanlar, diğer spora hizmet eden uzmanlar ve siyasiler nasıl uyum içinde hareket edecek. Hangi planla ve bu süreci federasyon yönetebilecek mi? Ne istiyoruz modern futbol ve onun gereklerini yerine getiren bir milli takım, göze hoş gelen futbol oynasın, başarılı olsun, bir oyun felsefesi olsun, Türk futbolu bir ekol oluştursun... Nasıl olacak? Alt yapılar buna müsait mi, eğitim sistemimiz buna izin veriyor mu? Futbolcu yetiştiremiyoruz, çünkü hiçbir zaman bizim koşullarımıza uygun sistemler geliştiremedik, farklı koşullarda başarılı olmuş sistemleri örnek gösterdik. Ama kendimize uygun bir strateji geliştirip uygulayamadık. Milli takımımız başarısına göre değerlendirme yapmak da yanlış. Elde edilecek başarıların gelip geçici ya da tesadüfi olmaması için gelişimin ve değişimin kulüpler üzerinde de derin etkileri olmalı. Geçmiş uygulamalardan ders çıkarabilir miyiz? Baktığımızda birçok teknik adam harcanmış, alt yapılar plansız, gelen gidenin hesabı tutulamamış, genç yetenekler kendilerini ifade edecek kadar bile hocalarıyla çalışamamış. Milli ya da kulüplerde takımın başına gelen teknik adamlar kendi ekiplerini getirmiş ve giderken de götürmüş. Bu hoyrat değişimler sadece ülkemizde değil, iyi bir kaynak olan gurbetçi futbolcularımızı bile etkilemiş, onlar arasından bile yetenekleri bulamıyoruz. Mevcutları ise ya köreltiyoruz  ya da değerlendiremiyoruz.

 Terim devrim için kolları sıvadı, Türk futboluna hizmet eden teknik adamlarla oturdu görüş alışverişinde bulundu. Eksik olanın eğitimcilerin eğitimi olduğunu anlatan Terim, G.Saray Teknik Direktörü Mancini’nin “Türk hocaları kendilerini geliştirmiyor” ifadesine bozuldu. Dakika 1 gol 1.

Biz devrim yapmak için yola çıktık ama daha yabancı konusunda bile nasıl karar vereceğimizi bilemiyoruz. Her kafadan bir ses çıkıyor.

Milli Takımımız 2016 Avrupa Şampiyonası’na hazırlanacak. Birkaç maç oynanınca yapılacak yorumlardan sonra “Devrim” unutulacak diye korkuyorum.