Savunma araçlarýnda temel ilke düþmandan zarar görmeyecek bir uzaklýkta kalarak ona istediðiniz zararý verebilecek araçlara sahip olmaktýr. Örneðin elinde uzun bir sopa olan karþýsýndakine göre nispeten daha güvendedir. Ayný mantýkla uzun kýlýçlar, ok ve yay, mancýnýklar, en nihayetinde de tahribat gücü yüksek toplar icat edilmiþtir. Elbette hýzlý olmak ve bahsi geçen silahlarý ustaca kullanabilmek de vurup kaçmayý, yani düþmanla aranýza sizin belirlediðiniz bir mesafeyi koymayý kolaylaþtýrmýþtýr.
Eski Türk devletlerinin baþarýsýnda hýzlý olmalarý ve ustaca ok kullanmalarýnýn rolü büyüktür. Osmanlý da okçuluktaki teknikleri ve becerisi sayesinde düþmanlarýna üstün gelmiþtir. Osmanlý'nýn askeri baþarýsýnda asýl etken ise çaðýnýn ötesine geçebildiði top teknolojisidir. Fatih Sultan Mehmet'in bizzat geliþtirdiði toplar sayesinde Osmanlý ordularý düþman kalelerini çoðu kez neredeyse savaþmadan düþürmeyi baþarmýþtýr. Osmanlý ok ve toplar sayesinde istediði zaman düþmana zarar vermiþ, ancak onun yaklaþmasýna yine ayný silahlar sayesinde müsaade etmemiþtir. Baþka bir deyiþle ecdadýn baþarýsýnda teknolojiyi yakýndan takip etmesinin ve uygulamasýnýn rolü büyüktür.
Modern dünyanýn toplarý ise füzelerdir. Eðer etkili bir füze sistemine sahip deðilseniz geri ve zayýf bir savunmaya sahipsiniz demektir. Ne yazýk ki Türkiye'nin etkili bir füze savunma ve saldýrý sistemi mevcut deðildir. Envanterde 'füze' olarak görülen bazý silahlar nispeten geliþmiþ top olma özelliðini aþamamaktadýr.
Füzesiz ordu olmaz
Füze (missile) kelime olarak 'fýrlatýlan obje' anlamýna gelmektedir. Burada baþarý kriterleri a) hedefin isabetli bir þekilde vurulmasý, b) olabilecek en uzun menzilin yakalanmasý ve c) füzenin gerekli patlayýcýlarý üzerinde taþýyabilmesidir. Klasik top mantýðýndan farklý olarak modern füzelerde güdümlü olma ve balistik özellikleri de vardýr. Güdümlü füzeler hareketli hedefleri takip ederek bulduðu yerde yok edebilmektedir. Bu ise sensörlerle ve geliþmiþ bilgisayar sistemleriyle gerçekleþtirilmektedir.
Füzeler günümüzde sadece bir birimin deðil, tüm ordu kuvvetlerinin ihtiyacý haline gelmiþtir. Deniz Kuvvetleri'nden Kara Kuvvetleri'ne kadar tüm kuvvetlerde füze sistemlerini görmek mümkündür: Yerden-yere, yerden-havaya, havadan-havaya, havadan-yere, deniz ve deniz altý þeklinde pek çok füze türü görülebilir. Bugün etkili füzeleriniz yoksa modern dünyanýn uçaklarýný da düþüremezsiniz, tanklarýný da durduramazsýnýz.
Savunma füzeleri
Saldýrý aracý füzeler olunca, füzeleri durdurma görevi de füzelere düþmüþtür. Dolayýsýyla ülkeler füze saldýrýlarýna karþý füze-savunma sistemleri geliþtirmiþlerdir. Ýsrail'in geliþtirmeye çalýþtýðý Demir Kubbe böyle bir sistemdir. Ayný þekilde 1976 yýlýndan beri kullanýlan ABD yapýmý Patriot da ayný mantýkla icat edilmiþtir. Savunma sisteminde kabaca 2 temel bölüm bulunmaktadýr. Ýlk kýsým geliþmiþ radardýr ve karþýdan gelen füzeyi tespit eder. Ýkinci kýsým ise radardan gelinen veriler doðrultusunda gönderilecek olan karþý füzedir. Ýki füzenin karþýlaþmasý sonucunda tehlike havada etkisiz hale getirilmiþ olur.
Bölgemizde Rusya, Suriye, Ýsrail ve Ýran gibi birçok ülkenin geliþmiþ saldýrý füzeleri bulunmaktadýr. Bu nedenle Yunanistan, Mýsýr, Rusya, Ýsrail, Suudi Arabistan, BAE, Ürdün gibi bölge ülkeleri ya savunma sistemleri geliþtirmiþlerdir ya da Patriot gibi hazýr sistemleri satýn almýþlardýr.
Bu nedenle Türkiye'nin de Patriot füze savunma sistemini NATO üzerinden edinmek istemesi son derece doðal bir istektir. Ancak kabul etmek gerekir ki Patriotlar Türkiye'nin füze ihtiyacý düþünüldüðünden sadece geçici bir çözümdür. Kalýcý çözüm ise milli füze sistemlerinin geliþtirilmesinden geçmektedir.