G20 dopingi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Türk heyeti, G20 zirvesinin yapıldığı Çin’in Hangzhou kentinden olumlu sonuçlarla dönüyor. Dünyanın gözleri 15 Temmuz gecesinden bu yana ülkemizin üzerinde. Önce FETÖ’nün işgal girişiminin püskürtülmesi, ardından Cerablus operasyonu dünyanın ilgisini coğrafyamıza çevirdi.

CNN International kanalının dört haberinden üçü Türkiye ile ilgili diyebiliriz. ABD Başkanı Barack Obama ile mülakat yapan kanal Türkiye’yi mercek altına almış. Aslında bu kanalın projektörlerinin bir ülkeye dönmesi pek hayra alamet değildir. Gezi olaylarından şerbetliyiz. CNN’in sekiz saat süren canlı yayınla yaptığı algı çalışması kayıtlarda duruyor.

CNN’den Fareed Zakaria’nın Obama mülakatındaki iki küçük imaya karşın, 15 Temmuz’a ilişkin “biz benzeri şeyleri yaşasaydık...” vurgusu önemli.

G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan öncelikle Obama ve Rus lider Vladimir Putin ile görüştü. Almanya Başbakanı Angela Merkel’i kabul etti. Dünyanın farklı coğrafyalarından liderlerle bir araya geldi.

Hangzhou zirvesi için Obama’nın katıldığı son zirve diyebiliriz. New York’ta önümüzdeki hafta yapılacak Birleşmiş Milletler zirvesi ile ABD Başkanı, emekliliğine giden son virajı da dönmüş olacak.

Erdoğan ile son buluşmasında bir süredir olumsuz seyreden Türk-Amerikan ilişkilerine bir ivme kazandırma çabası da gözlendi diyebiliriz. Ancak bu çabanın yeterli olduğunu da söylemek mümkün değil. 15 Temmuz sonrası başta FETÖ elebaşının iadesi olmak üzere Ankara, Washington’dan söylem değil, eylem bekliyor.

Obama’nın “darbede rolü olanların adalet karşısına çıkarılması için yardım etmeye hazırız” şeklindeki cümlesi dikkatle not edildi. Washington’un bu beyanın gereğini yerine getirmesi bekleniyor şimdi.

Cerablus, PYD’nin bir terör koridoru oluşturma çabaları, Suriye gibi konular masada ele alınan başlıklardı.

Cumhurbaşkanı’nın Putin ile olan görüşmesinin de olumlu bir havada geçtiğinin altını çizelim.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan gezide Cumhurbaşkanına eşlik eden isimler. Ankara’nın kilit düzeydeki bakan ve bürokratları tanımını yapabiliriz yukarıda saydığım isimler için.

Çin yönetimi Türk heyeti için güvenlik tedbirlerini en üst düzeyde aldı. Otelin önünde havadan ve karadan olası saldırılara karşı her türlü önlem alındı. Bu satırları yazdığım sırada, Hangzhou’da saatler 16:55, İstanbul’da ise 11:55...

Az sonra temaslar tamamlanıp, Ankara’ya hareket edilecek. Toplantıların detayları daha fazla belirginleşecek. Ancak şimdiden şunun altını çizmek gerekiyor ki, Türk heyeti Hangzhou’dan tam bir dopingle dönüyor.

Antalya ve Hangzhou zirveleri

Kasım ayında Antalya’da yapılan G20 zirvesinin ardından  Hangzhou’daki toplantıya alıcı gözle baktım. Hangzhou, Çin’in görsel incilerinden birisi, bunu teslim etmek gerekiyor. Batı dünyasına bazen belli belirsiz, bazense Obama’ya havaalanında uygulanan protokolde görüldüğü gibi apaçık bir şekilde meydan okunuyor, “biz de buradayız” deniyor.

Çok iyi hazırlanmışlar belli. Ama biz bu işi daha iyi yapıyoruz.