G20 Hamburg zirvesi ve küresel ‘aktivizm sektörü’

G20 Hamburg zirvesinde, içeride konuþulan konulardan çok adeta yakýlan kent merkezi gündeme geldi. Zirveyi protesto eden küreselleþme karþýtlarý, Hamburg'da çok sayýda araç yaktý, marketler yaðmalandý, sokaklar savaþ alanýna döndü. Bu satýrlarý yazdýðým Cumartesi günü yerel saatle 14.09'da kentin þiddet fonundaki uðultusu dolduruyordu havayý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan riyasetindeki Türk heyetinin kaldýðý otel ve civarýna yoðun güvenlik önlemleri sayesinde göstericilerin yaklaþmasý mümkün olmadý. Ama Hamburg'a adým attýðýmýz andan itibaren kenti havadan turlayan polis helikopterlerinin zaman zaman kulaklarý saðýr eden sesi bitmek bilmedi. Polis arabalarýnýn siren sesleri de bu gürültüye eklenince kentin havasý tam bir isyan þehrine dönüþtü.

Alman basýnýnýn bu önemli haberi nasýl gördüðünü de bir kaç satýr ile paylaþalým burada hemen. Sabah üç Alman gazetesine baktýðým zaman, sadece Bild gazetesinin birinci sayfadan bu geliþmelere yer verdiðini gördüm. Bir gazete birinci sayfasýnda hiç yer vermemiþ, bir baþka gazete birinci sayfanýn alt kýsmýnda fotoðraf kullanmýþtý. 

TV'lere gelince bir haber kanalý dýþýndaki kanallarýn zirvenin içeriðiyle ilgili haberleri vermesi de dikkat çekiciydi. Sanki, sokaklarý alev topuna dönen kent, baþka bir coðrafyanýn ücra köþesinde kalan bir nokta idi bu habercilik anlayýþýna göre.

Küreselleþme karþýtlarý dediðimiz grup, son yýllarda uluslararasý toplantýlarýn marjýnda paralel bir gündem oluþturuyor. Ancak sisteme gerçek anlamda itirazý olmayan, sadece bir nefes borusu ile geçici bir rahatlama imkaný veren bir iþlev görüyor bu tür aktivizm. Hatta küresel düzlemde bir "aktivizm sektörü" oluþtuðunu da söyleyebiliriz. Sokak hareketlerinin kendiliðinden geliþtiðini söylemenin giderek daha fazla imkansýz hale geldiði günümüz dünyasýnda, bu boyutta bir gürültünün de kendiliðinden oluþacaðýný düþünmek mümkün deðil.

Söz konusu aktivizm sektörü, küresel sisteme itiraz etmiyor, sistemi tehdit etmiyor. Tam tersi yeniden üretilmesine vesile oluyor ve gerçek itiraz referanslarýna yönelik daha geniþ kapsamlý ve resmî nitelikli saldýrýlara zemin hazýrlýyor.

Avrupa baþkentlerindeki protesto gösterilerinin o ülkelerdeki polis ve istihbarat makamlarýnýn tam anlamýyla bilgisi ve kontrolünde gerçekleþtiði ve gerçek anlamda sistemi tehdit ettiði anda henüz küçük bir kývýlcým olduðu anda söndürüldüðü olgusunu akýldan çýkarmayalým.

Evet, gürültülü bir tiyatro izliyor hissiyatýndayým, sokaktan gelen helikopter sesleri ve uðultuya kulak kesilince.

Peki küresel sistemden herkes memnun mu? Dünya ekonomisinin yüzde 80'i anlamýna gelen G20 ülkelerinin Almanya zirvesinin gündeminde göç, mülteciler, Afrika ve terörizm konularý var, ekonomi gündeminin yaný sýra. Ve bu konularýn gerçek maðdurlarýna küresel sistemin süper güçlerinin gerçek bir çözüm bulmalarýnýn mümkün olmadýðýný görüyoruz.

Gerçek itiraz sahiplerinin sesi duyulmuyor bu uðultulu tiyatroda.

Türkiye'nin G20 zeminindeki varlýðý tam da bu noktada ön plana çýkýyor. Mültecilere ev sahipliði yapmasýndan, terörle mücadeleye, Afrika kýtasýna yönelik olarak baþlattýðý yeni yaklaþýmla Türkiye'nin, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn G 20 çerçevesindeki mesajlarý büyük önem taþýyor.

Diðer detaylar ve zirvenin tortularý bir sonraki yazýmýzda.

Almanya'dan PKK'ya skandal izin

BU arada okuduðunuz satýrlarý gönderip Hamburg'dan ayrýlmak üzere yola çýktýðýmýzda skandal bir geliþme yaþandý. Türk heyetinin kaldýðý otelin hemen yakýnlarýna kadar PKK/PYD'li teröristlerin ve onlarýn yandaþlarýnýn gösteri yapmasýna izin verildi. Hamburg'un her meydaný göstericilerin tehdidi altýndayken terör örgütü yandaþlarýnýn Türk heyetine bu kadar yaklaþmasýna izin verilmesi Almanya'nýn ayýbý olarak kayýtlara geçmiþ oldu. Ayný Almanya, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn oradaki Türklerle buluþmasýna yeþil ýþýk yakmamýþtý. Neyse ki heyet herhangi bir saldýrýya uðramadan havalimanýna ulaþabildi. Buna da sadece Allah yardým etti. Çünkü Alman makamlarý bu konuda yeterli önlem almamýþtý.