Ýbrahim Güneþ
Ýbrahim Güneþ
Tüm Yazýlarý

G20 Türkiye'den ilham alsa

G20 Liderler Zirvesi'nde dünyanýn sorunlarý masaya yatýrýldý.

Adil, sürdürülebilir bir dünya için ne yapýlabilir sorusuna cevap arandý.

Sonuç bildirgesine yansýyan satýrlara baktýðýmýzda,

Gazze'deki insani durumun "Felaket" boyutuna geldiði belirtiliyor.

Ukrayna'da barýþ çabalarýna destek verilmeli görüþü paylaþýlýyor.

Peki ama nasýl?

ABD Baþkaný Biden, son kez katýldýðý G20 zirvesi öncesinde adeta bombanýn pimini çekip ortaya attý. Ukrayna'ya ABD'nin balistik füzeleri ile Moskova'yý vurma izni verdi. Yani yangýna körükle gidiyor. Rusya Lideri Putin ise böyle bir saldýrý olmasý durumunda nükleer silah kullanma yetkisi veren doktrini imzaladý.

Rusya Savunma Bakanlýðý, Ukrayna'nýn 6 adet ABD yapýmý ATACMS füzesi fýrlattýðýný 5'inin vurulduðunu duyurdu. Yani tansiyon yüksek mesele hiç de hafife alýnacak gibi deðil.

Peki ama ABD Baþkaný Biden giderayak neden böyle yapýyor?

Akla gelen iki seçenek var.

Birisi "savaþlarý bitireceðim" diyen Trump'ýn ocak ayýna kadar iþini daha da zora sokmak istiyor olabilir.

Ýkincisiyse bunun bir danýþýklý dövüþ olmasý ihtimali.

Zira Ukrayna çýlgýnca saldýrýlarla daha da bataklýða batar ve Trump geldiðinde barýþ yapýcý lider pozisyonunu takýnýr, ardýndan da Kiev'e yüklü bir fatura çýkarabilir. Ýyi de ülkesi yýkýlmýþ, ekonomisi çökmüþ Ukrayna bu faturayý nasýl ödeyebilir ki! Ýþte meselenin bam teli burasý...

Hatýrlayýn ABD'li Senatör Lindsay Graham ne demiþti?

"Ukrayna'da 10-12 trilyon dolar deðerinde deðerli mineral, maden var. Bunlarý Rusya ve Çin'e kaptýramayýz"

Yani aslýnda kardeþ olan Rusya ve Ukrayna'nýn çocuklarý bugüne kadar iþte bu fatura için ölmüþ de olabilir gibi görünüyor. Neyse konuyu uzatmadan gelelim konu baþlýðýmýz olan G20 Türkiye'den ilham alsa meselesine, aslýna bakarsanýz Ukrayna'da olanlar bize bir kez daha gösteriyor ki, tüm mesele sömürenler ve sömürülenler üstüne... Ýþte tam bu süreçte Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Rusya-Ukrayna arasýndaki arabulucu rolü, sürekli olarak barýþýn kaybedeni olmaz mesajlarý vermesi, "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" anlayýþýyla yaptýðý siyaset bizi rol model haline getiriyor.

Ýstanbul'da barýþa çok yaklaþmýþken son anda piþmiþ aþa su katanlarýn bugün geldiðimiz noktada daha çok ölüm, daha çok silah satýþýndan baþka Ukrayna'ya ne verdiðini sorgulamak gerekiyor?

Sömürenler ve sömürülenler melesini konuþurken, Türkiye'nin özellikle Afrika ülkeleri için de bir rol model haline geldiðini net olarak söyleyebiliriz. Türkiye Afrika'daki 54 ülkeden 48'inin güvenlik ve istikrarýna doðrudan katký saðlýyor. Tüm bunlarý da sömürgecilik deðil, "kazan kazan" anlayýþý ile yapýyor. Ayný zamanda Türkiye insanlýðýn vicdaný olarak Suriye'deki Esed zulmünden, terör örgütleri PKK/YPG ve DEAÞ katliamlarýndan kaçanlarý da misafir ediyor. Üstelik dünyada gayri safi milli hasýlasýna göre en çok insani yardým yapan ülke konumunda... Yani özetle G20 Zirvesi'nde adil sürdürebilir bir dünya hedefi ortaya koyanlarýn Türkiye'den almasý gereken çok ders, öðrenmesi gereken çok mesele var... Türkiye G20'ye de BM'ye de ilham olabilir... Bu yüzden ülkemizle gurur duymalýyýz.

***

EV ALMA KOMÞU AL

Atalarýmýz boþuna böyle söylememiþ...

Açýkçasý insanýn baþý sýkýþtýðýnda kapýsýný çalabileceði, iki çift sözü, bir kahveyi veya çayý paylaþabileceði komþularýnýn olmasý büyük nimet; hele ki dijital dünyanýn insanlarý yalnýzlaþtýrdýðý bu zaman diliminde.

Areda Survey'in son araþtýrmasýndaki sonuçlara bakarken kendi komþularýmýzý bir gözden geçirdim. Eski yeni birçok dostluk kurduðumuz gibi zaman zaman sorunlar yaþadýðýmýz da oldu elbet.

Yýllar boyunca küskün kaldýklarýmýzda çocuklarýmý emanet ettiklerimiz de oldu. Ancak gerçekten iyi bir komþu gibi yok. Zira atalarýmýzýn dediði gibi sýk sýk komþu komþunun külüne muhtaç durumlarýyla karþý karþýya kaldýk son 21 yýlda. Hastalýkta, saðlýkta kapýmýzý çalanlar, kapýsýný çaldýklarýmýz oldu.

Tabii akþam elinde bir tatlý, bir yemekle kapýyý çalan, kokmuþtur diye nezaketle býrakan insanlarýn kapý komþunuz olmasýnýn güzelliði bir baþka. Bu arada hanýmlarýn el lezzeti konusunda birbiriyle yarýþmasýnýn evin erkeklerine getirdiði büyük kazancý da bir kenara not düþmek lazým. Ancak þunu da üzülerek söylemeliyim ki dijital dünya, dikey mimarý, çok katlý çok katmanlý siteler, binalar komþuluk iliþkilerini de olumsuz etkiliyor.

Areda Survey araþtýrma þirketinin Türkiye genelinde 4.277 kiþinin katýlýmýyla gerçekleþtirdiði araþtýrmaya göre, Türk halkýnýn yüzde 63,3'ü komþuluk iliþkilerinin eskisi gibi güçlü olmadýðýný ve yüzde 31,2'si komþuluk iliþkilerinin tamamen bittiðini düþünüyor! Komþusuna anahtarýný býrakacak kadar güvenenlerin oranýysa çok çok daha düþük.

Bu yüzden sosyal dokuyu korumak adýna aileyi güçlendirme çabalarýyla birlikte sanki komþuluk iliþkilerine de kafa yormak lazým. Salgýnda bu durumu daha iyi anladýk. Sonra unuttuk sanki.

Ne dersiniz?

***

YARISI BÝZDEN GÜNCELLENÝR MÝ?

Þimdi yiðidi öldür hakkýný yeme diye bir sözümüz var.

Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum, asrýn felaketinin ardýndan yaralarý sarmak için geceli gündüzlü çalýþýyor. Felaket bölgesinde büyük iþler yapýlýyor. Biz de gazeteciler olarak yakýndan takip ediyoruz. Ancak baþta Ýstanbul olmak üzere birçok kentte de bu sürecin hýzlandýrýlmasý gerekiyor. Özellikle yarýsý bizden kampanyasý kentsel dönüþüm konusunda can suyu oldu. Önemli bir destek, dayanak noktasý olarak dönüþümü hýzlandýrdý. Ancak ne yazýk ki birçok üründe olduðu gibi inþaat malzemeleri, müteahhitlik hizmetlerinde de enflasyon etkisi görülüyor. Ve seçim döneminde bir buçuk milyon lira olarak hesaplanan daire baþý kentsel dönüþüm parasý artýk yetersiz kalýyor. Ortalama daireler için müteahhitler artýk aþaðý yukarý 2 buçuk milyon lira talep ediyor. Bu yüzden yarýsý bizden kampanyasýnýn da güncellenmesinin zamaný gelmiþ gibi görünüyor. Eðer hükümetin kaynaklarý hibe olan 750 bin liralýk bölümü artýrmaya yetmiyorsa da en azýndan vatandaþýn kredili ödeyeceði bölümün 2 milyon liraya kadar yükseltilmesi gerekiyor. Zira þu anda kentsel dönüþüm bekleyen yerlerde vatandaþ müteahhit pazarlýklarý çýkmaza girmeye baþlamýþ gibi görünüyor. Takdir büyüklerimizin elbette...

Ancak yapý stoku artýrýlmazsa, kentsel dönüþüm hýzla yapýlmazsa gelecek yýllarda enflasyonla mücadele ederken faizler düþürülünce bir de yetersiz arz sebebiyle patlayan konut fiyatlarý sorununu kucaðýmýzda bulabiliriz.