G-20 Zirvesine Damga Vuran Görüntüler

Herkesin en fazla beklediði ve dikkatle izlediði görüþmelerin içerisinde hiç kuþkusuz, Trump-Erdoðan, Erdoðan-Putin ve Putin-Trump görüþmelerinden çýkacaklar idi.

Amerikan Baþkaný’nýn sýcak tavýrlarý dikkatleri çekse de, bunun görüntü taktiði olduðunu unutmamakta fayda vardýr.

Ayný durum, Putin-Trump görüþmesindeki espiriler için de geçerlidir.

Evet, Trump gerçekten bir þeyler yapma isteðindedir. Lakin kurulu düzene karþý duracak etki ve gücü yok gibi. Ayrýca Trump'ýn "baþkan" olma niteliðine baktýðýmýzda da, bu geliþin  tesadüf olmadýðýný anlamaktayýz. Nitekim Trump, kendisini kanýtlamak için Suudlarla Katarlýlar arasýndaki oyun kurgusunu yaparken gösterebilmiþtir.

Ayrýca "Ortadoðu'da ne yapmak istediklerine doðru odaklandýðýmýzda" görüntüleri daha doðru anlama þansýmýz artmaktadýr.

Trump-Putin görüþmesi, görüntüde iyiniyet ifadeleri ile süslenmiþtir. Lakin sadece Suriye konusunda, çatýþmasýzlýk bölgesinde ve ateþkeste þimdilik anlaþýldý. Ve Ürdün'le Ruslarýn da dahil olduðu sýnýr hattýnda güvenlik meselelerinde, Rus milislerinin aktifliði için anlaþýldý. Burada da anlþýlmayacak bir durum söz konusu deðil. Çünkü bu hat Ýsrail hattýdýr. Trump'ýn; Ýsrail konusundaki bakýþ açýsý, herkese bellidir. Rusya ile Ýsrail arasýndaki iliþkilere de baktýðýmýzda ve Netanyahu'nun sýk sýk Putin'i ziyaret nedenlerini okuduðumuzda, tam da bu güvenlik hattýnýn teminatý devreye girdiði ve bu nedenle anlaþtýklarýný anlamaktayýz.

Geri kalan hiç bir konuda anlaþamadýklarýný söylememiz mümkündür.

Bu tabii ki ciddi sýkýntý içerecek konudur. Çünkü bu iki dev devlet savaþtýkça, etrafýn savaþ alanýna dönüþeceði aþikardýr. Þimdi Amerika; Ukrayna konusunda geri adým atmayacak. Atarsa, bu ciddi siyasi intihar olur. Rusya'nýn da, bu geri adým olmayana kadar ABD'nin baþýný aðrýtmaya devam edeceði aþikardýr. Suriye'deki tutumu buna dahil! PYD ve YPG konusundaki tavrýnda, tutucu duruþu buna baðlýdýr. Suriye'nin toprak bütünü konusunda ve "kantonlaþtýrma" gayretlerine karþý, geleceði netleþmiþtir.

Erdoðan-Putin görüþmesinde en önemli nokta; Putin'in aylardýr söylediði Erdoðan tesbitini, bir de Avrupalý arkadaþlarýn yaný baþýndan ifade etmesidir.

Putin; "Erdoðan'ýn duruþu ve giriþimleri sayesinde, Suriye'de olumlu birþeyler yapabildik ve yapmaktayýz" dedi.

Putin'in bu tanýmýný zaten biliyorduk, lakin Hamburg'dan duymamýz, Almanya eksenli Avrupa'ya ve Amerika'ya atýlmýþ mesaj gibi görülmelidir.

Ayrýca Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn bir çok devlet baþkanlarý ile görüþmesi, Trump'ýn Erdoðan'a yönelik sýcak tutumunu da, bu fotoðraflar içerisinde önemsememiz gereken görüntü olarak okumaktayýz.

Trump'ýn kurulu düzene karþý durmak istediðini, lakin baþaramadýðýný, esasýnda þimdi tam da kavganýn ortasýnda kendisini bulduðunu anlýyoruz. Lakin deðiþmeyen Amerikan çýkarlarýna hizmet edeceðini, bunun için kurulu düzenle bile ittifaka gireceðini de, derin Amerikan Devleti aklý olarak yorumlamakta fayda vardýr.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn; terör örgütlerine yönelik tespitlerinin, PKK terör örgütü üyelerince Hamburg sokaklarýnýn ateþe verilmesi, ne kadar haklý olduðu tespitlenmiþtir. Küreselci politikalara karþý çýkan gösteriler ise Alman polisinin müdahalesi ile Batý'nýn Türkiye'de her olayda "polis þiddeti, orantýsýz güç" eleþtirilerine geri dönüþ içerikli  kapak niteliðinde idi.

Alman medyasýnýn alev alev yanan Hamburg'u görmemesi, bunu yayýnlarda göstermemesi ise Avrupa'nýn özgürlük anlayýþýnýn aynasý oldu.

Merkel'in; "Ýncirlik ve tutuklamalar konusunda fikir ayrýlýklarýmýz var" beyaný ise, Avrupa'daki patronluðunu koruma  gayretindeki Þansölyenin, stratejik refleksi olarak okunmalýdýr. Almanya için Türkiye aleyhinde olmasý mümkün tüm detaylar, hayati anlam taþýmaktadýr. Almanya'daki Türk vatandaþlarý ile Cumhurbaþkanlarýný görüþtürmeme gayretinin altýndaki neden budur. Erdoðan tüm kurulu düzene, yazýlý kurallara meydan okumakla, "ikinci Selahaddin Eyyubi" profilini  ortaya sunmaktadýr. Batý'nýn, Ýngiliz ve Amerikan ittifakýnýn ve Ýsrail'in sancý çekmesinin altýndaki neden budur!