Galya gücü Majestelerinin hizmetinde

Roma Ýmparatorluðu’na sihirli iksiriyle kafa tutan Galyalý Asteriks, bu macerasýnda Ýngiltere Kraliçesi’nin yardýmýna koþuyor.

MASUM deðil ama zararsýz bir kliþeler/ önyargýlar toplamýdýr Asteriks’in çizgi maceralarý. Her þeyden önce komiktir ve her yaþtan okura hitap eder. Týpký sinema uyarlamalarý gibi! Özellikle Frankofon çevrelerin ilgisiz kalamayacaðý bir mizaha sahiptir.

Beyazperdeye Asteriks Britanya’da ve Asteriks ile Normanlar çizgi maceralarýndan derlenerek uyarlanan Asteriks&Oburiks Gizli Görevde önceki filmlerin izlerini takip ediyor. Saðlam basýp izleyiciye kötü bir sürpriz yapmýyor. Bir yenilik, bir hoþluk da getirmiyor. Bu çizgi roman uyarlamasýnda alýþtýðýmýz her þey aynen var. Fakat hazzetmeyenlerdenseniz size cazip gelecek ekstra bir deðer yok. Uçan kamera, panoramikler, yeterince CGI’ýn yaný sýra Macaristan ve Ýrlanda’da kurulan “organik” setler vb. sayesinde filmin fiyakasý yerinde!

Hikayenin baþlangýcýný bilmeyenlere özetleyelim: Asteriks ile Oburiks sihirli iksirleri sayesinde Roma iþgaline direnebilen tek Gal köyünde yaþar. Oburiks küçükken kazana düþtüðü için iri kýyým ve çok güçlüdür ama aklý biraz kýttýr. Asteriks ise tipik köylü kurnazýdýr. Biraz Hacivat ile Karagöz’ü andýrýrlar... Her macerada tarihi olaylar ve uygarlýklarla günümüz kültürüne göndermeler yapýlýr; tarihi kiþilikler ve halklar hakkýnda herkesçe bilinen þeyler, önyargýlar ve Fransýz bakýþ açýsý üzerine nükteler üretilir. Her seferinde Romalýlarla savaþýr ve kazanýrlar.

ROMA, VÝKÝNG VE HÝNTLÝLER

Avrupa standartlarýnda çok yüksek prodüksiyon deðerlerine sahip filmler olan Asteriks serisinin bu macerasýnda Sezar komutasýndaki Roma ordusu Britanya’yý fethe gidiyor. Kraliçe, Romalýlar’a sihirli iksirleri sayesinde direnebildiðini duyduðu Gal köyünden yardým istiyor. Ýksir hazýrlanýyor, bir fýçýya konuyor ve Oburiks’in sýrtýna vuruluyor...

Gizli görevde olan Asteriks ve Oburiks’in yanýna adam olsun diye verilmiþ, köyün þefinin ergen yeðeni Kuduriks, Kraliçe’nin elçisi “tipik Ýngiliz centilmeni” Antikloraks var, bu kez. Filmin bütün mizahý da Ýngiliz erkeklerinin kibarlýðýnýn efeminelikle karýþtýrýldýðý, kadýnlarýnýn Viktoryen döneme sýçrayan püritenlikle tanýmlandýðý, evleri doðayla Hobbitler düzeyinde iç içe, her gün beþte sýcak su içen (malumunuz henüz çayý bilmiyorlardý o tarihte ama filmde nasýl ‘keþfettiklerini’ görebilirsiniz!) bir halk olarak betimlenmesine dayanýyor. Tabii Vikingler, Romalýlar ve Hintliler üzerine önyargýlarýn yanýna kadýn-erkek iliþkileri de konuya dahil olunca filme sinen kokunun, Ýngilizlerin iddia ettiði gibi Galyalýlardan deðil homofobiden kaynaklandýðýný anlýyorsunuz ama düþük dozda!

Antikloraks centilmenliði abartmayýp niþanlýsýna “erkek gibi” davranacaðý, Lutesyalý delikanlý gölgesinden korkmamayý öðreneceði Asteriks ile Oburiks de köpekleri Ýdefiks ile ayný evde yaþamalarýna raðmen bir “çift” olmadýklarýný, kadýnlara ilgi duyduklarýný kanýtlayacaklarý bir yolculuða çýkýyorlar. Tatsýz ama sevimsiz olmayan bir tonda. Nihayetinde Romalýlarýn militarizmi, Sezar’ýn fetih tutkusu gibi daha yüksek tonda bir erkeklik tasviriyle de dalgasýný geçiyor film.

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Orjinal adý: Asterix and Obelix God Save Britannia Yönetmen: Laurent Tirard Senaryo: Laurent Tirard, Gregoire Vigneron Görüntü: Catherine Pujol, Denis Rouden Müzik: Klaus Badelt Oyuncular: Gerard Depardieu, Edouard Baer, Guillaume Gaillene, Vincent Lacoste, Fabrice Luchini, Catherine Deneuve.