Gandalf'ın sırrı sonunda açıklanıyor

Hobbit serisinin ikinci filminde de büyücü Gandalf’ı canlandıran Ian McKellen, STAR pazar’a konuştu.

Gandalf’ın en sevdiğim özelliği insani yönleri. Çoğunlukla kendisini yardıma adamıştır. Bence o kesinlikle  güvenilebilir bir varlık.

Fantastik sinemada efsane karakterler vardır. Darth Wader, Indiana Jones, Morpheus ve Davy Jones gibi kahramanlardan biri de tabii ki Yüzüklerin Efendisi serisinin iyi yürekli büyücüsü Gandalf’tır. Bu filmin devamı niteliğinde çekilen Hobbit üçlemesinde Gandalf rolünü ünlü oyuncu Ian Mckellen canlandırdı. Mckellen, serinin ikinci filmi Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları’nı anlattı.

-Gandalf karakteri Peter Jackson’ın Yüzüklerin Efendis’i serisinin her üç filminde de vardı, şimdi de Hobbit’te var. Bir aktör olarak, böyle bir serinin içinde yer almak site ne hissettiriyor?

 Kulağa çok büyük bir sorumlulukmuş gibi geliyor fakat öyle hissettirmedi. Benim için birçok açıdan müthiş bir işti. Normalde bir bölümü oynarsın ve biter, eğer şanslıysan bazen devam eder. ‘Tanrım! Yine gidip Gandalf karakterini oynamam gerekiyor’ gibi bir şey de hissettirmiyor. Bu hikayeler o kadar güzel ki filmi çektiğimiz Yeni Zelanda’ya her seferinde zevkle gidiyorum. Kısacası benim için yük değil. Sonuçlar da harikaydı çünkü filmi beğenen her yaştan insanlarla özellikle gençlerle tanışma şansım oldu. Filmi bilen ve bir sonrakini sabırsızca bekleyen çocuklar ve gençler var. Yani Gandalf her zaman yaşayacak ve gelecekte de var olacak onlar için.

-Bu filmlerde Gandalf’ın hangi özelliğini daha çok beğendiniz? Ve sizce Gandalf’ı Orta Dünya’nın diğer büyücülerinden farklı kılan şey nedir?

Büyük bir J. R. R. Tolkien uzmanı değilim fakat şunu söyleyebilirim; hikayelerde beş büyücüden bahsediliyor. İki tanesinin ismi dahi yok ve onlarla karşılaşıp karşılaşmayacağımızı bilmiyoruz. Elimizde Saruman ve Radagast var. Ve tabii benim oynadığım büyücü, hatta iki büyücü var. Biri Gri Gandalf ki herkes onu sivri uçlu şapkasıyla tanıyor. Bir anda ortadan kayboluyor ve herkes öldüğünü sanıyor. Fakat daha sonra Tolkien tarafından Beyaz Gandalf olarak tekrar hayata döndürülüyor. Yani ben iki karakter oynuyorum. Hobbit filmlerindeki karakter Gri Gandalf. Onun en çok neyinden hoşlanıyorum? Gandalf popüler bir karakter çünkü her zaman Orta Dünya için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor, tehlikelere karşı uyarıyor. Tabii ki hataları oluyor fakat hepsi iyi niyetle yapılmış hatalar. Bence filmin en önemli sahnelerinden birisi Bilbo’nun yüzüğü Gandalf’a vermeyi teklif etmesi üzerine Gandalf’ın ‘Hayır, hayır. O yüzük konusunda bana bile güvenme. Benim için bile fazla güçlü’ dediği sahne. İnsan olmamasına karşın insana özgü zayıflıkları olduğunu anlıyoruz. Gandalf, 7 bin yaşını aşmış. Ezelden beri buralarda yani. Bir aktör olarak bunu düşünemezsiniz. Ölümsüzlük özümseyebileceğiniz bir şey değildir. Gri Gandalf’ın en sevdiğim özelliği insani özellikleri. Pipo ve içkiden hoşlanıyor, Hobbit’leri ve Hobbiton’da bulunmayı seviyor. Onu bol bol mesai dışında görebilirsiniz. Ama çoğunlukla kendisini yardıma adamıştır ve insanlar onların iyiliği için yapmasını istediklerini hemen yerine getirmediklerinde biraz sabırsız olabiliyor. Ama bu da dediğim gibi onu daha fazla insani kılıyor. Bence kendisine güvenebileceğiniz bir varlık. Çok genç olanlar için bir büyükbaba figürü. Kötülük Gandalf’ın yakınından bile geçmiyor ve bu açıdan genç insanların hayran olabileceği çok güzel bir model.

HOBBİTLER SOKAKTAKİ ADAM GİBİ

-İlk filmde Gandalf ile Bilbo arasında harika bir an vardı; ‘Çünkü korkuyorum ve bu da bana cesaret veriyor’ diyordu. Sizce Gandalf neden Bilbo hakkında böyle hissediyordu ve neden diğerlerinde değil de Bilbo’da böyle bir cesaret ve kahramanlık görüyordu?

Sanıyorum Hobbitler burada sokaktaki adamı temsil ediyor. Küçük, tamahkar ve tembeller. Fakat diğer büyücülerden farklı olarak Gandalf, Hobbitlerin içindeki gücü görüyor. Gandalf’a göre bazen tek gereken bir Hobbit’in elinden gelenin en iyisini yapmasıdır. Neden Bilbo? Çünkü Gandalf şunu farkediyor ki bazen hiç hayal gücü olmayan, bencil bir ev kuşunu alıp bir maceraya götürürseniz içinde kendisinin bile var olduğunu bilmediği bir güç keşfeder. Bu her zaman olan şeydir, gazetelerde okuduğunuz kahramanlık hikayeleri böyledir. Bunlar genelde kendilerinden hiç böyle şeyler beklenmeyecek insanlardır. İşte Tolkien ve Gandalf da bunu keşfetmiştir. Peter Jackson’a Hobbit serisinin ilkinde Gandalf’ın, çocuk Bilbo ile karşılaşmasını çekmeyi önerdim çünkü kitaplarında Bilbo’nun çocukluğuna dair anılar vardı. Gandalf’ı ilk etkileyişi ve daha sonra Gandalf’ın onu bulmak için geri dönmesi ile ilgili bir sahne olsa çok güzel olur diye düşünmüştüm. Bu sahne filmde yer almadı ama uzun versiyonunda olacak. Bu yüzden çok mutluyum çünkü çok büyüleyici bir sahnede olacak.

GANDALF TÜM SORUNLARI ÇÖZEMEDİ

-Gandalf cüceler ve Bilbo’yu bırakırken karışık duygulara kapılıyor mu?

Evet bir ikilem yaşıyor. Çok istese de aynı anda iki yerde bulunamıyor. Bazen onları kendilerine verdiği görevle başbaşa bırakmak zorunda kalıyor. Bu bir komutan olmanın doğasında var. Bazen tavsiye, emir, uyarılarınızı söyleyip ardından ‘İyi şanslar, eğer gerekirse geri dönerim’ deyip uzaklaşmanız gerekir. Karakterlerin kendi içsel güçlerini bulmalarını beklersiniz. Sanırım bu hikayelerin bir parçası da bu. Eğer Gandalf sürekli onlarla olsaydı, tüm sorunlarını onlar için çözseydi bu kadar maceralı olamazdı.

-Gandalf, Thorin’le ilgili ve onun bu grubun lideri olmasıyla ilgili ne düşünüyor?

Thorin genç ve dikbaşlı bir karakter. Tecrübesizliğinin yanında Gandalf’a göre çok fazla gururlu. Muhtemelen Gandalf işlerin kendi istediği gibi yürümesini tercih ederdi. Thorin’in bu işi halledebilecek güce sahip olup olmadığı konusunda şüpheli. Haklı olup olmadığını göreceğiz.

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ İLE HOBBİTLER ARASINDAKİ BAĞLANTI

-Kitabı okuyanlar Gandalf’ın gruptan ayrıldığını biliyor ama biz bu filmde nereye gittiğini görecek miyiz?

Kitapta Gandalf’ın gitmesi gerekiyordu. Biz nereye gittiğini kitaplarda göremiyoruz fakat Tolkien biliyordu. Notlarında ve diğer yazılarda Gandalf’ın sadece cücelere karşı değil bütün Orta Dünya’ya karşı olan sorumluluklarından bahsediyordu. Bu Hobbit filmindeki Gandalf ile Yüzüklerin Efendisi’nde karşılaştığımız Gandalf arasında bir bağ. Çok fazla bilgi vermek istemiyorum ama Orta Dünya’da bir şey oluyor. Değişiyor. İlk filmde buna referans veriliyor.