Gannuþi ile önce Tunus’ta sonra Ankara’da devrimi konuþmak

Geride býraktýðýmýz hafta içinde Tunus Ennahda Hareketi’nin lideri Raþid Gannuþi ile önce Tunus’ta, iki gün sonra da Ankara’da söyleþi yapma imkaným oldu.

Gazetecilik de, týpký hayatýn diðer alanlarý gibi biraz þans, biraz nasip iþi.

Star Gazetesi ve 24 TV için Tunus Ennahda Merkezi’nde Gannuþi ile gerçekleþtirdiðimiz röportajýn 24 TV’de yayýnlandýðý gün, Tunuslu bilge Gannuþi, Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan ile görüþmek için Ankara’daydý.

Saat 18.00 bülteninde yayýnlandýðý sýrada da Esenboða Havalimaný VIP Salonu’nda Tunus’a hareket etmeye hazýrlanan Gannuþi ve Ennahda heyeti ile birlikte izledik röportajý.

Cuma günü Tunus’ta yapýlacak anayasa kutlamalarý öncesi Ankara’da Baþbakan Erdoðan ile görüþen Gannuþi, görüþmenin ayrýntýlarýný Star’a anlatýrken gelecekten umutlu konuþtu ve tekrar tekrar Ankara’ya teþekkür etti.

Gannuþi’nin ana mesajýný Star’da Cuma günü geniþ bir þekilde yayýnlanan mülakatta da okudunuz:

“Tunus baþarýsý, demokrasi ve Ýslam’ýn baþarýlý evliliðinin sonucudur.”

Bu vurgu Cuma günü Tunus’ta yapýlan anayasa törenleri sýrasýnda hazýr bulunan tek Batýlý lider olan Fransa Cumhurbaþkaný François Hollande tarafýndan da þu þekilde yapýldý:

“Tunus, Ýslam ile demokrasinin çeliþmeyeceðini gösteren önemli bir örnektir.”

Kayda geçmeli, bu vurgunun Fransa tarafýndan yapýlmasýný.

ABD güçlerinin terörle mücadele amacýyla Tunus, Cezayir ve Libya sýnýrlarýnda konuþlanacaðýna dair haberler de bizzat Gannuþi tarafýndan Ankara’daki söyleþimiz sýrasýnda yalanlandý.

Ennahda lideri, “Yabancý güçlerin Tunus’ta iþi yok” dedi.

Burgiba Caddesi ve el-Kitab kitabevi

2011 yýlýnýn Ocak ayýydý. Tunus’a ilk olarak Arap Baharý’nýn fitilini ateþleyen Yasemin Devrimi günlerinde gitmiþtim. O yýllarda Paris’te yaþadýðým için, yolculuk Paris penceresinden çýkýlmýþ bir Tunus yolculuðuydu. Fransa’da yaþayan göçmen gruplarýnýn içinde en kalabalýk olanlardan birisi de Tunuslulardýr. Fransa’da yaþayan bir Türkiyeli için, Tunuslular hemþehrisidir sanki. Mutlaka Tunuslu bir kapý komþusu, illa ki çocuðunun okulunda Tunuslu bir sýra arkadaþý...  

Ýstanbul’dan çýktýðým Tunus yolculuðu ise baþka bir çerçevedeydi. Arap Baharý ülkelerinin içinde, yaþadýðý sayýsýz çalkantýya, siyasi krize raðmen anayasa hazýrlamýþ, kabul etmiþ bir Tunus, Arap ülkelerine de örnek olarak gösterilen bir deneyime dönüþmüþtü.

Röportajý beklerken, yine Burgiba caddesine düþtü yolum. Ýlk gidiþimde, sokak gösterileri sürerken, tezahüratlar arasýnda yasaklý kitaplarý vitrinlerine çýkardýðý an gözümün önünden gitmeyen El Kitab kitabevine uðradým.

Bu kez, üzerinden üç yýl geçmiþ Yasemin Devrimi’nin muhasebesinin de yapýldýðý, sakince analizlerin ve bazen de insafsýz infazlarda bulunulan yeni kitaplar raflardaki yerini almýþtý.

Devrimi bir kitapçýnýn raflarýndan izler gibi oldum. 

AA, Fransýzca yayýn için Tunus’u üs seçmiþ

Anadolu Ajansý Tunus Temsilciliði’ni anmadan geçmek olmaz. Batý ülkelerindeki Türk yayýncýlýðýna fark atacak bir þekilde Ortadoðu coðrafyasýnda etkin olan Anadolu Ajansý, Fransýzca yayýnlar için Tunus’u merkez seçmiþ. Test yayýna baþlamýþlar... Tunus’taki mesaimiz sýrasýnda ev sahipliði yapan AA Tunus Ofisi’ni bu çalýþmadan dolayý da yakýndan takibe almakta fayda var.